Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Salony krásy pro mazlíčky, koupání a úprava vzhledu

23. 06. 2010 | Zvířátka

Hledáte pro Vašeho pejska nebo kočičku stejně pečlivou a důkladnou péči, jakou chcete mít i Vy v kosmetických a kadeřnických salonech? Navštivte salon krásy pro mazlíčky!

 

Co v salonech najdete

Stříhání psů a koček, koupání + sušení, úpravy štěňat, antiparazitární program, kreativní střihy, ošetření tlapek, úpravy dle standardu plemene, úpravy drápků, trimování, čištění uší, rozčesávání srsti, depilace ušních chloupků, speciální regenerační zábaly, poradenství v údržbě srsti, speciální ošetření srsti, prodej doplňků.

 

Koupání

Dnes už jsou k dostání šampony v širokém výběru podle typu a stavu srsti psa. Před samotným koupáním psa dobře vyčešte a odstraňte zplstnatělou srst, poté mu dejte do uší vatové tampony, aby mu do nich nevnikla voda. Dbejte na to, aby pes stál ve vaně na protiskluzové podložce. Používejte spíš vlažnou než horkou nebo studenou vodu. Důkladně psa našamponujte, ale dejte pozor, aby mu nevnikla voda do žádného z tělesných otvorů. Nechte chvíli působit, poté důkladně opláchněte. Hlavně pod předními a mezi zadními tlapkami, kde se může šampon nahromadit a způsobit podráždění kůže. Poté psa otřete  ručníkem a vyfénujte do sucha. Z počátku se může bát zvuku fénu, ale po čase zjistí, že je fén zcela neškodný a zvykne si. Nakonec jej opět dobře vyčešte. Pokud si na to sami netroufáte, můžete navštívit nějaký psí salon, kde vám mazlíčka vykoupou, ale není to zrovna levná záležitost.

 

Pravidla správného koupání psa

1. pejska pořádně namočíme, až na podsadu a kůži, pokud to srst vyžaduje

2. naneseme rozředěný kvalitní šampon a pořádně ho jemným vtíráním a masáží dostaneme až na kůži a to na všech částech těla včetně hlavy, nejlépe pomocí nějaké stříkačky apod., abysme šampon nenanesli jenom na jednom místě s nadějí, že ho rozetřeme do ostatních částí těla.

3. pejska pořádně osprchujeme a vypláchneme všechen šampon

4. naneseme kvalitní kondicionér a necháme pár minut působit, poté pejska opět řádně osprchujeme a zbavíme této kosmetiky

 

Stříhání psů a koček

Pokud chcete mít pejska či kočičku pěkně upravené, je zapotřebí se srsti dostatečně věnovat dle jejího druhu, hlavně pokud máte na úpravu pejska-kočičku na stříhání, tak aby byly řádně vykoupány, vyfénovány a vyčesány den předem před stříháním. Jinak nebudete mít pěkný a kvalitní střih.

 

Trimování psů

Trimuje se ručně (prsty) nebo trimovacími noži. Před trimováním pejska minimálně 3 týdny nekoupejte, aby srst neklouzala a nedocházelo k nechtěnému přeřezání namísto vytrhnutí. Po otrimování je možné provést uklidňující bylinnou koupel pro zklidnění pokožky.

 

Stříhání drápků

Pro pohodlnou chůzi psa je důležité sledovat délku drápku. Správná délka se jednoduše určí tak, že pokud pejsek stojí v klidu na rovné podložce, drápek by měl končit 2-3 mm nad zemí.

 

Úprava koček

Nejdůležitějším a základním rozdílem při výběru kromě celkového vzhledu zřejmě bude i kolik úpravy určitá kočka bude vyžadovat. Dlouhosrsté kočky vyžadují mnohem delší a důkladnější úpravu. Majitelé dlouhosrstých koček ale tvrdí, že kartáčování jejich mazlíčka je uklidňující a uspokojivá činnost a doslova jim to násobí potěšení. Na druhé straně majitelé krátkosrstých koček oceňují nenáročnost svého miláčka. Jestli línaní koček je předmětem úvah, tak dlouhosrsté kočky by měly dostat přednost. Všechny kočky línají a nezáleží na délce chlupů, ale krátké chlupy spíš ulpí na oděvech a polštářích a hůř se z nich odstraňují, než chlupy dlouhé. 

 

Česání psů a koček

Velmi záleží na typu a kvalitě srsti, ale také na temperamentu každého zvířecího jedince. Česání vyžaduje individuální přístup - je nutno věnovat zvýšenou pozornost např. při hormonálních změnách, v březosti, při odchovu štěňat a koťat, ale také při výměně štěněcí srsti za dospělou. Sami časem poznáte, kdy se ještě česat nemusí, a kdy je to již nutné. V každém případě se srst češe proto, aby se nezacuchala a ne tehdy, až je zcela zacuchaná, to už bývá většinou pozdě. Česání je v těchto případech zvířeti nepříjemné a navíc velké množství srsti spíše vytrháte. Obecně lze říct, že srst by se měla česat asi 1- 2x týdně, u problémových jedinců a problémové srsti každý druhý den. Tato pravidelná údržba trvá 10-15 minut. K česání nikdy nepoužívejte umělohmotné hřebeny a kartáče! Tyto podporují vznik statické elektřiny, která způsobuje výrazné zacuchávání srsti! Nejvhodnější jsou kartáče a hřebeny s kovovými zakulacenými (ne ostrými) hroty a s antistatickou úpravou.

 

Příprava pejska na stříhání v salonech

Pokud jste si objednali kompletní úpravu psa, tj. koupání, fénování a stříhání, tak Vás doma nic mimořádného nečeká, jen obvyklé rozčesání (pokud ho pejsek potřebuje).

Jestliže je Váš pes objednaný pouze na stříhání, musí být z domova vykoupaný (nejdéle dva dny před stříháním), suchý, odblešený a rozčesaný. Pokud je pejsek zacuchaný, zplstnatělý a zaknocený, nedokážete ho sami rozčesat, přenechejte tuto práci salonu, nemá cenu, abyste psa koupali, když není vyčesaný, šampon se nedostane do srsti a na kůži a tato vaše práce je naprosto zbytečná. Vždy rozčesávejte před stříháním.

.

Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !