Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zakrslý králík - podrobněji o krmení

25. 09. 2009 | Zvířátka

Jak už jsem psala ve svém předchozím článku, králíci se živí výlučně rostlinnou stravou. Divocí králíci si v přírodě mohou vybrat z velkého množství druhů rostlin, výhonků, listů, kůry, ovoce a dokonce i hub. Tato rozmanitost zaručuje, že králík bude mít vždy dostatek potřebných živin. Také změny skladby potravy v přírodě probíhají pozvolna.

 

Základní potravou je seno. Obsahuje hodně vlákniny a podporuje trávení. V obchodech seno prodávají balené, ale kvalitnější seženete po balících u zemědělců. Smí se zkrmovat pouze dosušené seno (nedosušené může způsobit koliku)!

 

Chovateli oblíbené hotové krmné směsi obsahují zrna a vločky z různých obilovin a granule z lisovaného sena obohacené minerálními látkami. Do směsi můžeme přidávat ovesné vločky, většině králíků chutnají a dovedou je strávit lépe než granule. Hotové směsi by ušáci neměli dostávat moc (dlouhodobě ne více než 50g na den), protože po ní tloustnou.

 

Nejchutnější krmivo je zelené a šťavnaté. Při sběru rostlin v přírodě musíme dávat pozor na jedovaté (ocún, kozí pysk, bolehlav, rulík, potměchuť černá, čilimník, tis) nebo silně nadýmavé rostliny (červený jetel) a nesbírat u silnic nebo na sídlištích. Z kuchyně a ze zahrádky je nejvhodnější mrkev, salát, celerová nať, kedlubny, jablka, listy hrachu a fazole. Některých ušákům uděláme radost malinou nebo jahodou. Obzvlášť zdravá a chutná jsou zelená koření jako petržel, listy hořčice, kopru a libečku. Stačí jich ale jen malé množství. Jedovaté jsou pro králíky bramborové klíčky a fazole! Každý králík má (tak jako lidé) odlišné chutě.

 

Na obrušování stále dorůstajících zubů jsou vhodné vitaminové tyčinky a  suchý chléb (má hodně kalorií, proto je vhodné nahradit ho Knackebrotem).

 

Králíci také neustále potřebují pitnou vodu. Hlavně v teplých letních dnech pijí opravdu hodně. Podáváme vodu pokojové teploty.


Slunecko13 - čtenářka

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Náš se naučil sám na záchod do rohu klece. Občas jsme mu daly něco sladkého, to měl moc rád.
Obrázek uživatelky
profil
Můj králíček (můžeš ji vidět pózovat u článkuSmajlík) chodí na záchod do rohu klece. Nemusela jsem jí to učit, u většiny králíků je to přirozené, ale slyšela jsem i o tom, že i přes veškerou snahu chovatele ušák dělal potřebu po celé kleci.
Obrázek uživatelky
profil
náš mlsoun rád čokoládu...na malou stranu chodí do jednoho rohu a bobky jsou v druhém rožku,myslím že když se mu člověk věnuje naučí se spoustu věcí..
Obrázek uživatelky
profil
Pro trochu starší děti je zvířátko super, jenom se o něj většinou nezvládají starat tak, jak slibují;-) Sharon, děkuju za chváluSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já králíčka rozhodně doporučuji! Hlavně pro děti ... Je velmi přínosné, když má dítě doma zvíře a osvojí si základní výchovné metody, atd.
Článek moc hezký : )!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles