8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pejskům rozhodně nevařím...

28. 05. 2009 | Zvířátka
Rozhovor s chovatelkou psů Michaelou Ouředníkovou

Jak dlouho se věnujete chovu psů?
V roce 1984 jsem dostala svého prvního vytouženého psa, byla to fena dlouhosrsté kolie „Čety“. První vrh jsem odchovala v roce 1986. Je tomu tedy už 23 let, co se v mé stanici narodila první štěňátka.

Je to Vaše zaměstnání nebo jen hobby?
Bylo by úžasné, kdyby byl chov psů moje zaměstnání. Bohužel každý rok při sečtení nákladů a zisku je hospodářství naší chovatelské stanice v mínusu. Do psů tedy investuji téměř celý svůj plat ze zaměstnání a všechny peníze získané prodejem štěňátek.

Kolik teď máte celkem pejsků, fen a štěňátek?
Momentálně s námi žije 18 psů – z toho jsou dvě odrostlejší štěňátka, která jsem si nechala na výstavy a další chov.

Která plemena chováte?
Australský Silky terier, Kavalír King Charles španěl, Kolie dlouhosrstá, Kolie krátkosrstá, Český terier, Collie Rough (dlouhosrstá kolie), Collie Smooth (krátkosrstá kolie)


,,Pejskům rozhodně nevařímČím své pejsky krmíte?
Pejskům rozhodně nevařím a nejsem ani zastáncem krmení syrovou stravou. Mám dobrou zkušenost s průmyslově vyráběnými krmivy, vybírám je dle věku a kondice jednotlivých psů. Granule nemáčím, občas přidávám konzervy
a kapsičky.

Jak poznáte, že krmivo danému pejskovi vyhovuje? Podle srsti, trusu, aktivity, apetitu?
Dle chutnosti se rozhodně kvalita krmiva nepozná - např. rohlík baští naši pejsci s velkou chutí, pro psy však nepředstavuje vhodný zdroj všech živin. Důležitým parametrem je stravitelnost krmiva, která se pozná podle množství a formy psího trusu. Trus při krmení kvalitním dobře stravitelným krmivem by měl být hezky formovaný a nemělo by ho být příliš mnoho.

Jak dlouho trvá pejskovi než si jeho organizmus přivykne na nové krmivo?
Přechod na nové krmivo se provádí pozvolně. Ze začátku přisypáváním malého množství do krmiva původního, potom se podíl toho nového zvětšuje na úkor původního. Jestli krmivo pejskovi vyhovuje či ne, nepoznáte dříve než za měsíc.

Narazila jste někdy na úplně zkreslené představy laiků o krmení psů?
Bohužel ano, zkreslené názory na krmení mají dokonce i chovatelé. Doma připravovaná strava je z mého pohledu absolutně nevyhovující, přesto je některými majiteli a chovateli považována za to nejlepší.

Přidáváte svým pejskům navíc vitaminy nebo minerální látky?
Pejskům ke krmivu nic nepřidávám. Volím krmivo, které obsahuje všechny potřebné vitaminy. Výjimku tvoří situace, kdy je pejsek nemocný.

Co radíte majitelům psů při odebírání štěněte v souvislosti s krmením?
Majitelům radím, aby krmili nadále své štěně tak, jako jsem ho krmila já. Bohužel většina majitelů se rad chovatelů nedrží.

Jaké jsou podle Vás hlavní zásady správného a zdravého krmení psů?

Dospělé psy krmím jednou denně, štěňata dle věku – ta nejmenší 4x denně, ta odrostlá 2x denně.

Která plemena jsou z hlediska správně vyváženého krmení nejnáročnější?
Všechna plemena jsou náročná na stravu. U dlouhosrstých plemen je lépe a rychleji vidět kvalita podávané výživy.

Když se řekne zdravý životní styl psa – co do něj kromě výživy patří?
Pojem zdravý životní styl psa jsem ještě neslyšela, ale určitě do něj bude patřit pohyb, péče o srst a láska jeho majitele. Správně krmený zdravý pes chodí k veterináři pouze na očkování.

Zdroj: Collie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Našeho pejska krmíme napůl vařeným, napůl speciálním krmivem, protože po většině granulí zvrací. tyhle dogmatické názory, že pouze kupovaná strava je nejlepší, je podle mého názoru lobby výrobců. Můj děda krmil psa normální téměř lidskou stravou, skoro bezmasou a dožil se 21 let...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles