8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rotunda v maltské Mostě

11. 09. 2022 | Evropa
Ve středu ostrova Malta se nachází na evropské poměry malé město Mosta. Má asi 22 tisíc obyvatel, ale pro Malťany a konec konců i pro turisty má obrovský význam. Malťané jej považují za jakési duchovní centrum země a turisté jako významnou dopravní křižovatku, po hlavním městě Valettě vlastně nejdůležitější. Vedou sem cesty ze všech hlavních maltských prázdninových letovisek. 

Do Mosty se ale jezdí hlavně kvůli místnímu chrámu. Jedná se o Farní kostel Panny Marie neboli Mostský dóm, kterému ale všichni říkají rotunda. Takto jsou pojmenovány i autobusové zastávky přímo u kostela. Proto sem dříve či později zavítá většina turistů.

Na místě významu místa již nedostačujícího renesančního kostelíku byl nový kostel postaven převážně  v letech 1833 -1860 v neoklasicistním slohu podle návrhu maltského architekta Giorgio Grogneta de Vassé z peněz, které mezi sebou vybrali místní lidé. Peněz se často nedostávalo, a tak se stavělo pomalu, často bez lešení a chrám byl nakonec kompletně dokončen až v roce 1930.

Rotunda v maltské MostěGrognet nepatřil k vyhlášeným architektům své doby, dokonce neměl ani pořádné formální vzdělání a mnozí s jeho konceptem nesouhlasili. Přesto místní chodili o nedělích a svátcích pomáhat na stavbě. Kruhový půdorys kostela s portikem se šesti jónskými sloupy byl inspirován římským Pantheonem. Obrovská kopule dosahuje výšky 61 m, má průměr 39,6 m a díky tomu patří mezi největší na světě. Je viditelná z většiny míst na Maltě. Její obrázek najdete na spoustě suvenýrů, v každém průvodci, na mnoha pohlednicích či prospektech.

Bohatě zdobený interiér kostela je vyveden převážně v bílé, modré a zlaté barvě. Zajímavostí je i replika německé bomby, která byla na kostel svržena 9. dubna 1942. Bomba propadla stropem mezi asi 300 farníků, aniž by vybuchla. To považují místní za zázrak. Neradi slyší, že šlo spíše o sabotáž dvou dělníků z plzeňské Škodovky, kteří do bomby nedali rozbušku. Jiná verze zase říká, že uvnitř byl místo trhaviny písek.

Malťané milují církevní svátky, procesí a svaté patrony. Nejvýznamnějším svátkem je v Mostě každý rok 15. srpna svátek Nanebevzetí Panny Marie. Je to velká sláva pro Malťany a nevšední atrakce pro turisty. Město je vyzdobeno prapory, fábory, sochami a slaví se téměř celou noc. Rotunda je otevřena celý den, vstupné se neplatí. Místní, kteří nemusí do práce, se zde ráno na chvíli zastaví, než odejdou na ranní kávu a pastizzi (taštičky z listového těsta plněné nejčastěji sýrem ricotta) do některé z řady kavárniček a bister rozmístěných v blízkosti rotundy. 


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rotunda v maltské Mostě:

Rotunda v maltské Mostě
Rotunda v maltské Mostě
Rotunda v maltské Mostě
Rotunda v maltské Mostě
Rotunda v maltské Mostě
Rotunda v maltské Mostě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles