Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S Italem v kuchyni II.

16. 01. 2010 | Televizní tipy

Krevety à la Hollywood, rajčatová polévka pappa al pomodoro, italská sekaná polpettone, brambory po sorrentinsku a královský moučník babà I když právě vrcholí období, kdy si lidé dávají, nebo už naopak ruší novoroční předsevzetí, Emanuele Ridi si nemyslí, že právě leden je ideální měsíc na držení redukční diety.


Příliš lehká nebo syrová strava neudrží v těle teplo a v období sněhové kalamity a během mrazivých nocí by nám mohla být nepříjemná zima. Proto ve druhém pokračování své letošní cooking show uvaří např. hustou rajčatovou polévku z Toskánska a upeče italskou sekanou se slaninou. Nezapomene ani na voňavou a neobvyklou přílohu z brambor a opilý moučník, který má urozený původ. A zavzpomíná na Prahu raných devadesátých let, jak ji viděl po svém příjezdu k nám. S Italem v kuchyni v neděli v 18.05 na Primě se diváci naučí další zajímavé a chutné delikatesy z kuchařovy vlasti.


Krevety à la Hollywood vymyslel Manu pro přítele


s-italem-v-kuchyniPřed přípravou jednoduchého předkrmu z krevet diváci znovu uvidí, jak se mají krevety správně očistit. Syrové tygří krevety Manu výjimečně nepřipravuje na olivovém oleji, ale na přepuštěném másle. Smetana, která se později do pánve přidá, totiž lépe koresponduje s máslem než s olivovým olejem. Krevety opékáme z obou stran, signálem k otočení je růžové zbarvení tělíčka.


To je ten správný čas na drink, jak tvrdí Manu, ale pro krevety, ne pro kuchaře. Flambujeme koňakem a nebojíme se, hrozivě vyhlížející efekt vyprchá během tří vteřiny. A s ním alkohol. Zředíme trochou vývaru či vody a chviličku dusíme. Smetana se lehce zbarví do oranžova a my můžeme s listovou petrželkou a zredukovanou omáčkou podávat lahůdku, která připomíná prázdniny. Je to originální recept, který kuchař vymyslel pro svého mlsného kamaráda, když dostal chuť na obzvlášť vynikající krevety.


Polévka pappa al pomodoro – letní vůně, zimní síla.


V lednu si musíme dát něco teplého. Jaké jídlo udělá z našeho žaludku vyhřátý pokojíček? Polévka z rajčat. Ideální jsou loupaná, soudkovitá, masitá rajčata (mohou být i z plechovky). Italský název napovídá, že jde o jídlo pro děti, ale uvaříme si tradiční krémovou toskánskou polévku, kde využijete i ztvrdlý chléb. Na olivovém oleji osmažíte poměrně dost cibule a česnek, přidáte nakrájená rajčata a dusíte patnáct minut ještě s natrhanou bazalkou.


Pak přidáte na plátky nakrájenou veku, aby byla ponořená a rozvařila se. Přidáte vývar a necháte bublat na mírném ohni dalších dvacet minut. Po této době už ani nepoznáte, že jste polévku zahustili pečivem. Opepříte, osolíte a zakápnete olivovým olejem. Rychlý a úžasný recept, tvrdí Manu. A my nemáme důvod mu nevěřit. Sám si nalévá plnou misku…


Italská fašírka od českého řezníka


jidloEmanuele zašel ke svému oblíbenému řezníkovi, aby mu umlel kus trochu prorostlého hovězího a mohl pak divákům ukázat, jak se v Itálii připravuje a peče sekaná. V Toskánsku se do ní přidávají sušené hříbky a původně se dělala až ze tří druhů masa. Nejprve si nakrájíme starší veku a namočíme ji v mléce, aby změkla. To důvěrně známe. Cibuli nakrájíme nadrobno. Potřebujeme také italský salám mortadela, který rovněž pokrájíme na kostičky. Tento salám dodá pokrmu výbornou chuť. Nakrájíme i namočené sušené houby.


Mléko z veky vymačkáme, pečivo rozmělníme a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou listovou petržel, maso a všechny další přísady. Ve finále přidáme dvě vejce a vše znovu promísíme. Paštikovou formu vymastíme olivovým olejem a vysypeme strouhankou. Vyložíme anglickou slaninou a naplníme masovou směsí. Šišku ještě pokryjeme slaninou a dáme péct do trouby na 160 stupňů na půl hodiny. Na dalších dvacet zvýšíme teplotu na 180 stupňů, aby se utvořila krásná kůrčička. Co budeme k pečeni podávat?


Že brambory a citrony nejdou dohromady? Povídali, že mu hráli…


Citrony ze Sorrenta by si prý Emanuele dával i do kafe – tak je má rád. Proto nepřekvapí, když tvrdí, že s bramborami vytvoří úžasnou přílohu. Dno pekáčku pokryje plátky citronu a snítkami rozmarýnu. Přidá plátek syrové brambory nebo půlku menší a s olivovým olejem a solí peče asi dvacet minut v troubě.


Hotovou sekanou nakrájíme na plátky, přidáme patate alla sorrentina a ze špiček zbylých citronů umícháme voňavou emulzi. Na studenou omáčku potřebujeme opět panenský olivový olej (2/3) a třetinu citronové šťávy a sůl. Tento poměr je ideální i pro jiné podobné zálivky. Jídlo na talíři pokropíme touto zdravou krémovou omáčkou a neseme na stůl. Sklidíme pochvalu za skvělý a neotřelý oběd, i když jde o sekanou.


Voňavá závěrečná koruna – královský moučník babà


italKynutý opilý moučník milují v Neapoli. Dort babà má spletitou historii. Pochází z Francie, ale vymyslel ho polský král Stanislav Leszcynski, tchán Ludvíka XV. Omylem vylil na nemilovaný moučník láhev milovaného rumu a teprve pak mu sladkost zachutnala. A od té doby se připravují bábovičky právě tak, že se před podáváním vykoupou v lázni z rumu a oslazené vody. Upečený dort můžeme rozříznout a ozdobit šlehačkou nebo krémem pasticera, který Manu dělal v minulé epizodě. Těsto omamně voní po rumu a citronové kůře a diváci si mohou tuto dobrotu také připravit, když si nezapomenou zapnout svůj oblíbený pořad o vaření v neděli večer na Primě. Arrivederci!


A co uvidíte příště? Třeba králíka na olivách, netradiční pečínku z Toskánska, tradiční pastu a chutnou přílohu ze zdravé brokolice. A moučníček taky bude…


 

Zdroj: Prima

Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé recepty.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles