Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Školní rok začíná – pozor na rychlé snídaně!

9. 09. 2007 | Krása

S odcházejícím létem pro nás pomalu končí i dlouhé dopolední snídaně na terase a pomalé vychutnávání několika ranních chodů. S novým školním rokem přichází k dětem i dospělým doba ranního spěchu a shonu, kdy na pořádnou klidnou snídani není čas. A to je právě velká chyba, varují odborníci!


Většina z nás má ráno co dělat, aby se stihla včas vypravit do školy a do práce – dětem se po ránu nechce vstávat, tatínkové začínají myslet na práci už při čištění zubů a maminky musejí navíc vypravit děti do školy i se svačinou. Není divu, že si o klidné snídani můžeme nechat zdát. Jenže to pro nás rozhodně není dobré. Odborníci varují, že těm, kteří dlouhodobě nesnídají, hrozí nejen některé choroby, ale i nadváha. „Staré přísloví říká: snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli! Snídaně je první jídlo po dlouhé noční pauze bez potravy a startuje nás na celé dlouhé dopoledne, proto je velmi důležitá,“ říká odbornice na výživu MUDr. Kateřina Cajthamlová.


pozor na rychlé snídaně

Dobrá snídaně nemusí být dlouhá

Přitom největším omylem všech „nesnídačů“ je, že správná snídaně rovná se dlouhá snídaně. To je ale nesmysl, vyvážená snídaně vůbec nemusí být náročná na přípravu. Pokud víte, jak na to, nezabere vám příprava snídaně víc než minutu. Důležité je znát správné složky, které by vyvážená snídaně měla obsahovat. Správná snídaně by měla tvořit zhruba 20 % denního energetického příjmu a měla by obsahovat obiloviny (například cereální sušenky), mléčný výrobek (třeba jogurt), ovoce nebo zeleninu a dostatek tekutin (ovocná šťáva zředěná vodou nebo čaj). Všechny tyto věci lze připravit během chvilky a zbytek času si můžete vyhradit jejich nerušené konzumaci.


pozor na rychlé snídaně

Bez snídaně z domu

Ačkoliv to odborníci rozhodně nedoporučují, ruku na srdce – taky se vám určitě stalo, že jste ráno prostě snídat nestihli. Není to zdravé, ale občas prostě není zbytí. I ti, kteří se velmi snaží dodržovat správné stravování, prostě občas běží do práce nebo do školy na poslední chvíli a snídani nestihnou. V takovém případě je dobré mít s sebou malou pojistku – ideální jsou zdravé sušenky, které můžete nosit v tašce nebo aktovce a po příchodu do práce nebo do školy s nimi dohonit zmeškanou snídani. Samozřejmě je lepší si je v klidu vychutnat doma, ale jak již bylo řečeno, pokud je to výjimečně…..…


A pokud se chcete o snídani a zdravém životním stylu dozvědět víc, navštivte internetové stránky Hnutí za dobrou snídani, kde se každý měsíc dozvíte nové tipy a doporučení.



Hana Nováková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Bez snídaně si začátek dne neumím již přestavit, nastartuje mě hned od rána. Jsem ráda, že se to tak naučily i děti, svačinu již nemusím.
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem nesnídala, nesnídám a snídat nebudu, ráno do sebe prostě nic nenandám, nechápu, jak si někdo může dát třeba i polívku - to bych vrhla...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já se tedy musím přiznat, že ráno nesnídám. Jelikož pracuji již od 5, tak se mi nechce kvůli snídani vstávat ještě dříve, raději si dám v práci až svačinu.
Obrázek uživatelky
profil
To je základ pre detičky.
Obrázek uživatelky
profil
jen souhlasit, že snídaně je základ. Já jsem si naučila, že při ranní směně jdu radši o chvilku dřív z domova a v klidu unídám až v práci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles