8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Školy jsou plné vší

25. 07. 2009 | Výchova
„Mami, mně svědí hlava.“ To je věta, která zní jako černá můra čím dál častěji v našich domácnostech. Nezáleží na tom jak jste čistotní, jak často dětem a sobě myjete hlavu. Běžný šampón veškám v žádném případě nevadí a ve vašich vlasech se cítí jak v útulném pokojíčku. Není se čemu divit, vždyť už nás provází „jako věrní společníci po tisíciletí.“ Bojovali s nimi naši předci, naše babičky a dnes i my.

Naši dávní předci používali různé oleje a smíšené s moukou, babičky petrolej a my neustále vyvíjíme nové a nové prostředky, jak ty přírodní tak ty dezinfekční, protože nejen my se učíme žít v nových podmínkách, ale i vši se vyvíjí a získávají imunitu na další a další odvšivovací prostředky.

Na trhu je velká záplava prostředků prodávaných bez předpisu v lékárnách a na internetu. Ne vždy však platí, že čím dražší přípravek tím lepší. Úplně nejdůležitější je, aby vši nebyli na přípravek rezistentní, tedy aby na něj nebyli již zvyklé. Zapomeňte také na recepty našich babiček, jako je natření hlavy petrolejem. To může způsobit závažné zdravotní obtíže, jako jsou alergické reakce, otoky atd.

Druhy prostředků proti vším a jejich pozitiva a negativa:
Školy jsou plné vší1.)  Přírodní produkty - Jejich nesporným kladem je, že na poškozenou pokožku a pupínky je aplikován přírodní preparát. Většinou nezabíjí hnidy.
Ve vlasech zůstává nepříjemný pach i po umytí vlasů.

2.)  Chemické přípravky - Do ranek způsobenými všemi je nanášena chemie. Na tyto přípravky si vši vytvářejí rezistenci, proto výrobci neustále vyvíjejí nové prostředky. Velmi často přípravky nezabíjí hnidy.

3.)  Olejové přípravky - Tyto přípravky nezabíjí hnidy, ale dobře napomáhají jejich vyčesávání. Na tyto prostředky nevzniká rezistence, protože zabíjí vši zadušením.

Jak poznáme zavšivení?

Prvním varováním by nám mělo být svědění nebo lechtání pokožky hlavy.
Dětem bychom měli pravidelně prohlížet vlasy nejlépe mokrou cestou s hřebínkem všiváčkem. Nalezneme živou veš (2-3 milimetry velká) nebo hnidy (1 milimetr velký váček přichycený blízko kořene vlasu) tak se jedná o pozitivní výskyt. Pokud jste již v minulosti vši měli a najdete hnidu více než centimetr od hlavy je velmi pravděpodobné, že se jedná o hnidu již vylíhlou nebo mrtvou.

Jakým způsobem se vši přenášejí?

Vši nelétají ani nepřeskakují, ale velmi hbitě přelézají z vlasu na vlas. Proto, zvláště jsou nejohroženější skupinou rodinní příslušníci nebo spolužáci, po nejvíce dlouhovlasé holčičky.

Koho napadají vši?

Zvláště ohroženou skupinou jsou děti do patnácti let a jejich rodinní příslušníci.

Jaké děláme nejčastější chyby při odvšivování?Školy jsou plné vší
- šetření přípravkem (u dlouhých vlasů je nutné přípravek přidat)
- nezopakování odvšivovací kůry minimálně po 7 – 10 dnech (z přeživších hnid se začnou rodit nové vši a ty již po jednom dni mohou klást nové hnidy, já osobně doporučuji tyto kůry opakovat mnohem častěji)
- neodvšivení celé rodiny, kamarádů, spolužáků (dochází k reinfekci)
- nevyprání ložního prádla, ručníků a nevyčištění sedaček (je sice málo pravděpodobné, že dojde k reinfekci, ale vši mimo člověka přežívají 24 – 48 hodin a zoufale hledají nového hostitele)
Tip: sedačky můžete postříkat sprejem proti lezoucímu hmyzu
- nedodržení návodu k použití
- pokud zjistíte, že jsou na zakoupený přípravek vši rezistentní (nezabíjí je), tak jej vyměňte za jiný a kůru opakujte

Jak bychom se mohli bránit proti těmto parazitům?
Neexistuje žádný spolehlivý způsob, snad kromě holé hlavy. Takže nám zůstává jediný způsob a tím je pravidelné prohlížení hlavy nejlépe hřebínkem všiváčkem. Vlasy prohlížíme mokré, protože vši jsou velmi hbité a v suchých vlasech velmi rychle před hřebínkem prchají.

Tip: Do kondicionéru nebo šampónu před mytím hlavy nalijte několik kapek tee tree oil, což by mělo tyto nezvané hosty, při kontaktu s postiženou osobou, odradit od přelezení k novému hostiteli. Dalším způsobem je používání repelentů proti vším, které většinou též obsahují tee tree oil.
Provedli jsme malý průzkum prostředků proti zavšivení, srovnali jejich ceny a deklarovanou účinnost:

Hedrin (249 Kč) - Aktivní roztok Dimeticone, paralyzuje trávicí trakt vší a ony pak nemohou sát krev, tedy přijímat potravu, a tak brzy zahynou. Nehubí hnidy. Nutno opakovat aplikaci přípravku po 7 – 10 dnech. Vyčesávat hnidy všiváčkem.

Barnys Effective 60 ml (232 Kč) - Obsahuje olej z australské rostliny kajeputu střídavolistého (Tea Tree Oil). Nezabíjí hnidy, nutné vyčesávání.

Pedicap ol + ed - vlasový olej + šampon (229 Kč) - Přírodní produkt. Neobsahuje insekticidy. Výrobce uvádí na svém letáku, že se jedná o účinný prostředek k omezení výskytu vší. Nehubí hnidy.

Školy jsou plné všíQuit Nits Eliminátor 125 ml (220 Kč) - Přírodní produkt, který podle přívalového letáku má likvidovat vši i hnidy. Výrobce doporučuje opakování kůry po 7 – 10 dnech a vyčesávání hnid hřebínkem.

Quit Nits sprej proti vším 125 ml    (228 Kč) - Přírodní přípravek, který působí jako repelent. Výrobce doporučuje používat přípravek zvláště v případě, když se dítě pohybuje v kolektivu, kde se výskyt vší předpokládá.

Paranit 60ml (451 Kč) - Přípravek obsahuje esenciální oleje. Výrobce garantuje likvidaci dospělých vší. Na hnidy vám přibalil všiváček.

Parasidose 100ml (215 Kč) - Přípravek s mechanickým rozprašovačem je vyroben na přírodní bázi bez insekticidů a konzervačních látek. Účinnou látkou jsou přírodní oleje, které vši udusí. Výrobce uvádí působnost i proti hnidám. Tento prostředek doporučuje Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy na svých stránkách.

Full marks solution 100ml (278 Kč) - Působí na vši fyzikálně a způsobuje dehydrataci ( ztrátu vody) a tím je hubí. Hnidy je opět nutné odstraňovat všiváčkem.

Jacutin gel 50g (122,- Kč) - Výrobce uvádí, že přípravek likviduje i hnidy. (Tento přípravek byl již stažen z prodeje v celé EU z důvodu vstřebávání jeho účinné látky do organizmu)

Zeptala jsem se několika svých přítelkyň, které mají školou povinné děti na jejich zkušenosti s bojem proti vším.

Helena (dvě děti školního věku)

Paní Heleno: Měli jste někdy problém s vešmi?

Ano, za dobu co mé děti chodí do školy a do školky již dvakrát. Jednou asi před třemi roky a podruhé před půl rokem.

Jak jste přišli na to, že děti mají vši?

Poprvé jsem na to vlastně přišla náhodou a to až ve chvíli, když mne děti už nakazily a začala mne svědět hlava. Tak mne napadlo, že by to mohli být vši. Myslela jsem si, že kolem nás bydlí samí čistotní lidé na úrovni. A něco jako vši se nás netýká. Ale teď už vím, že si můžete mýt hlavu stokrát denně a stejně je chytnete.

Jak jste s nimi bojovali?

Těžce, opravdu to byl boj. Poprvé to byla i velká psychická zátěž na nás i děti. Cítili jsme se pošpinění. Podruhé jsme to brali už trochu lépe.

Pamatujete si, jaké jste používali přípravky na hubení vší?

Všechno co nám přišlo pod ruku. Nejdříve jsme koupili Difusil, který se nám příliš neosvědčil. Vši se vraceli, i když jsme dodržovali návod. Po té jsme přešli na veterinární přípravky pro psy, které působily dráždivým způsobem, ale zdály se být účinné, ale nakonec se vši zas objevili. Po té jsme dětem dokonce obarvili vlasy barvou na vlasy na stejnou barvu jako jsou jejich vlastní. Po té znovu přípravek na psy. Nakonec jsme je porazili za cenu podrážděné kůže, spálených vlasů a nervů na dranc.

(Tento postup v žádném případě nedoporučujeme a varujeme před ním. Takové experimenty mohou způsobit vážné zdravotní obtíže.)

A podruhé jsme opakovaně, asi 3 nebo 4 použili Parasidone šampon a neustále jsme vyčesávali. Nakonec se to za nezměrného úsilí povedlo. Domnívám se že si děti nosily vši dokola od spolužáků. Naštěstí to bylo těsně před prázdninami, tak se začarovaný kruh přerušil a děti se povedlo odvšivit.

Děkuji za rozhovor.

Petra (3 děti do 15 let)

Paní Petro, máte zkušenosti s vešmi u vašich dětí?

Ano, několikrát a nejen u dětí. Děti jezdí na víkendy k babičce a dědečkovi. A i se s babičkou o ně podělili. Smích.

Takže to berete s humorem. Ale povězte mi jak jste s nimi bojovali? Vzpomínáte jaké prostředky jste použili?

Už ani nevím, nejmíň tři nebo čtyři druhy. Vzpomínám na Paranit ve spreji, protože byl děsně drahý a pamatuji se, jak jsem z obří krabice vyndala titěrný sprej. Dále Parasidone a nakonec Jacutin.

Máte tedy srovnání jak zafungovaly?

Řekla bych, že do určité míry zabíjí všechny mnou použité prostředky. Ale největší efekt jsem zaznamenala s Jacutinem, ale mějte něco napatlané tři dni na hlavě. (Poznámka red.. Jacutin byl stažen z trhu) Nejvoňavější byl Paranit, ale po dvou dnech jsme našli živou veš ve vlasech dcery. Na vrch jsme ho vypatlali téměř celý na první použití a to stojí čtyři stovky. Zbytek rodiny jsme museli odvšivovat Parasidonem, ten příliš nefungoval. Tak jsme zkusili fígl s balzámem a tee tree oilem. Vzpomínám na doby, když jsme byli děti, stačilo si umýt vlasy šampónem na vši a za půl hodiny bylo hotovo. Teď už ale nefungují a ty nové také nic moc. Chlapy jsme ostříhali hodně na krátko, ale s dcerami to bylo složitější.

Jak se dělá ten fígl s balzámem?

Smícháte jakýkoli hustý balzám na vlasy s tee tree oilem to silně natřete do vlasů a zakryjete potravinářskou fólií třeba i na celou noc. Dál při oplachování vyčesávat všiváčkem. Opakovat obden 12 dní.

Kolik Vás odhadem vyšlo odvšivování celé rodiny?

Moc, tak dva tisíce.

Používáte nějaké prostředky preventivně?

Snažím se. Prohlížím dětem pravidelně hlavu a do šampónu a balzámu míchám tee tree oil a zatím nám to vychází.

Děkuji za rozhovor.

Co říci závěrem, v současné době není žádná legrace zbavovat se vší a už ani nenastane čas, kdy si je budou děti ve škole za desetikorunu prodávat. Doufáme, že vám náš článek pomohl osvětlit tento palčivý problém. Samozřejmě nikdy nezaškodí se poradit s vašim lékárníkem, a nebo lékařem.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
No to jsou, protože malý mi teď vši taky přinesl, tento rok už podruhé.Tomu se člověk prostě asi neubrání takže zase myjem hlavu, vyčesáváme, dezinfikujeme, Liquido forte nám taky vždycky naštěstí zabere, ale i tak, už mě to fakt nebaví.
Obrázek uživatelky
profil
Na vši máme osvědčené Liquido Forte. Doporučila mi ho známá ve škole a od té doby nci jiného nechceme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
http://www.irel.eu/kategorie/capissan-forte-pri-vyskytu-vsi

sampon a balzam proti vsim na bazi bylinnych extraktu, CAPISSAN FORTE
Obrázek uživatelky
profil
dajú sa tam chytitť , ale až tak hrozné to nie je
Obrázek uživatelky
profil
nezávidím rodičům,když děti přijdou a mají vši,hlavně holčičky s dlouhými vlasy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles