Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sladký nepřítel

20. 03. 2014 | Nemoci

Vždycky existuje dostatek důvodů pro to, abychom si osladili život. Sladíme si ho s potěšením, ve chvilkách pohody nebo naopak v obdobích smutku a beznaděje. Zákusek k pěkně oslazené kávičce při posezení s kamarádkou, kousek čokolády v době „depky“ atd. - důvod už se prostě najde.  Ani už si neuvědomujeme, kolikrát za den po cukru sáhneme. Stejně tak se ale najde spousta důvodů, proč po něm sahat méně, ne-li vůbec...

Je známo, že spotřeba cukru u nás za poslední roky nebývale vzrostla, spotřebováváme ho mnohem více, než doopravdy potřebujeme. Údajně ho zkonzumujeme za rok zhruba třináctkrát více, než naši předkové! A to už je myslím opravdu dostatečně vysoké číslo pro to, abychom svůj vztah k cukru přehodnotili. Bílý rafinovaný řepný cukr, který v našich jídelníčcích převládá, je totiž skutečně pro naše tělo bílým jedem.

Také skrytých cukrů si v různých potravinách a nápojích užijeme dost. Sladkosti na nás útočí ze všech stran: u pokladen supermarketů jsme nuceni odolávat lákavým pamlskům, na všemožných místech můžeme narazit na automaty plné různých pamlsků. Jako rodiče často selháváme u svých dětí a pomalu je navykáme na cukr (pravdou je, že někdy to ani netušíme). Čím je dítě menší, tím dříve u něj vznikne závislost na cukru a tím obtížněji se jí bude jako dospělý zbavovat. Nadměrná spotřeba cukru může přitom vést k poškozování tkání a orgánů a k mnoha závažným onemocněním.

sladký nepřítelJaké jsou důvody pro omezení cukru?

•Způsobuje rychlé výkyvy hladiny cukru v organismu:

 bílý cukr (sacharóza), ale třeba i fruktóza je zdrojem okamžité energie a velmi rychle zvyšuje hladinu krevního cukru. Protože si náš organismus hladinu cukru hlídá, po snězení něčeho sladkého vyplaví inzulin, který hladinu cukru prudce sníží. Pak pociťujeme opět chuť na sladké a pokud si v tu dobu vezmeme další sladkost, vše se opakuje. Časté a dlouhodobé výkyvy hladiny cukru pak vedou k vyčerpání zásob užitečných živin a mohou vést až ke vzniku cukrovky.

• Cukr se podílí na vzniku kvasinkových infekcí, které sužují zejména ženy:

spouštěčů těchto infekcí je několik, ale protože kvasinky se živí cukrem, strava bohatá na sladkosti jim jen nahrává.

• Konzumace většího množství cukru vede k překyselení organismu:

rafinovaný cukr je silně kyselinotvorný a tělo musí vynakládat velké úsilí na to, aby udrželo normální, tj. mírně zásadité prostředí. Bohužel nadbytek kyselin neutralizuje pomocí vápníku, který si bere z tkání. Kyselé prostředí je také velmi příznivé pro vznik různých zánětů.

• Cukr oslabuje imunitu:

blokuje činnost bílých krvinek, které pak nedokážou účinně likvidovat bakterie nebo viry.

• Zhoršuje paměť:

různými studiemi již bylo prokázáno, že vysoká konzumace cukru spotřebovává zásoby vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování mozku, takže vysoká hladina cukru v krvi vede často k problémům s pamětí.

• Vyčerpává zásoby vitamíny a minerálů:

kromě vitamínů skupiny B vysoká konzumace cukru samozřejmě vyčerpává i zásoby ostatních vitamínů a minerálů - aby tělo mohlo zpracovávat cukr a zároveň udrželo potřebnou hladinu vitamínů a minerálních látek, musí sáhnout do vlastních zdrojů. Například vápník pak získává nejčastěji z kostí a ze zubů, což vede k odvápňování kostí a větší kazivosti zubů. Ke zpracování cukru potřebujeme i hořčík - to je možná i důvod, proč ho má dnes tolik lidí nedostatek (a také trpí na svalové křeče a vysoký tlak).

• Vysoká spotřeba cukru vede ke zvyšování váhy:

cukr má vysokou kalorickou (ovšem ne výživovou) hodnotu a jeho přebytky, které nespálíme pohybem, se přeměňují na tuky.  Navíc cukr zatěžuje slinivku a ukládá se v orgánech (např. játrech), které pak oslabuje. Nehledě na to, že konzumace cukru je návyková...

• Další zdravotní problémy spojené s nadměrnou konzumací cukru:

mohou to být poruchy nervového systému (deprese, bolesti hlavy), bolesti břicha, u žen například nepravidelná menstruace nebo gynekologické záněty. Časté jsou také zažívací potíže (zácpa, nadýmaní a jiné). Dokonce se může podílet i na vzniku nádorů tlustého střeva.

Je jasné, že snížení spotřeby cukru ve stravě není jen otázka štíhlé linie, ale vašeho zdraví. Až půjdete příště nakupovat, možná si na to vzpomenete a na potravinách a nápojích si kromě údajů o množství tuku také všimnete, kolik obsahují cukru. A třeba si život osladíte ne méně, ale jinak.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
po precteni tohoto članku si budu davat velky pozor na sve mlsnobunky a zamerim se na konzumaci alternativnich sladkosti, ktere neobsahuji cukr. Drzte mi, prosim palceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za tento článek! Konečně mě nakopne se sebou něco dělat. člověk ví, jak je sladké škodlivé, ale když je to sepsané takto pěkně pohromadě, tak to člověka docela vyděsí.
Obrázek uživatelky
profil
tak tohle všechno jsem o cukru nevěděla.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za podnětný článek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
sladké moc nemusím a stejně mám zvýšený cukr
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles