Slunečné pobřeží je ze severu chráněno pohořím, které zabraňuje přístupu chladného vzduchu a deště. Je zde vhodné klima na pěstování citrusů, oliv, manga i avokáda. Moře s teplými vlnami a horkým pískem medové barvy je úžasné, ale také chceme poznat, jak tu žijí lidé na venkově. Po několika dnech koupání a slunění jsme si udělali výlet do vnitrozemí na farmu. Cesta byla příjemná a zanedlouho jsme mohli obdivovat jiné krásy Španělska. Příroda je úchvatná a všude se pohybují zvířata. Na farmě jsme jich viděli spoustu a jako první nás uvítal čáp, který tady hnízdí.

Z býků nám na farmě nabídli různé pokrmy a kvalita masa je výrazná, jako delikatesu nám připravili i býčí oháňku. Španělská kuchyně je velmi pestrá, ale vcelku jednoduchá. Ve velké míře se používá česnek a olivový olej, mnoho ovoce a zeleniny. Na pobřeží se jedí zejména ryby, plody moře a saláty. Ve vnitrozemí převažují masité pokrmy a husté polévky. Španělská kuchyně je

Volně žijící vepři s černýma nohama se přizpůsobili pastvinám s dubovými lesy, kde se vydatně živí žaludy a ty přispívají ke kvalitě masa. Další specialitou farmy je Cecina de León, šunka z hovězího masa, která se podává nakrájená na velmi tenké plátky na porcelánovém talíři, aby vynikla její typická třešňová až granátová barva. Na stole nesmí chybět sýr a tady dostanete Cabrales s modrozelenou plísní, vyrábí se ručně ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka. Kravské mléko dodává sýru kyselou, kozí pikantní chuť a ovčí typické aroma a máslovou konzistenci. Po celodenní práci si Španělé umí užít večeři, je to jako slavnost, zábava a smích.
Na farmě je příjemně, ale je čas pokračovat v cestě. Brzy ráno, ještě než slunce rozpálí zem, se vydáme na jih za dalším dobrodružstvím.
setury - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz