S novým lunárním rokem mají místní obyvatelé další zvyk: V rozkvetlé řepce se fotí – za peníze. Které kasíruje zemědělec. Ochutnáme drinky, které místním chutnají. Třeba výživné rýžové víno Makoli. Somaek je další delikatesa. Rýžová pálenka, kterou zaliješ pivem. A pak se tríčkem zbavíš bublinek. Podle grimas fotra je to dost silné.
Na ostrově Jeju se pověnujeme také fenoménu Haeneyo. Lovkyně plodů moře se potápí do dvacetimetrové hloubky. Dřív se potápěly v plátěném oděvu, dnes v neoprenu. Do tradičního povolání se mladým slečnám už nechce. Vymře tedy, nebo se z něj stane jen turistická zajímavost? Už teď jsou na seznamu Unesco jako kulturní dědictví tohoto místa. Lovkyně se dokážou potopit bez nádechu i na dvě minuty. A živí se tak už 400 let.
Poté se vydáme na túru. Tufový kužel, který vznikl po výbuchu podmořské sopky je vyhledávaným turistickým místem. Jeju je obecně místem, které milují mineralogové a jeskyňáři.
Na ostrově rostou mandarinky větší než pomeranče. A je na něm také nejstarší mandarinkový strom na světě. Který stále plodí. Jak bude holkám chutnat?
Pokud vás téma bere u srdce, najdete nedaleko Muzeum citrusů. To také střeží lávový děda. Co dalšího parta zažije a proč jsou sušené mandarinky výrazem úcty? Sledujte!
Jaké další zajímavosti Pepa objeví? Dívejte se ve středu 15. 5. 2024 ve 21.25 na Prima COOL.
Zdroj, foto: Prima COOL
Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig Vrablová