Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen 13. 1. 2023

13. 01. 2023 | Televizní tipy
Jaká asi bude první proměna aktuální série? Babička Zdeňka se sama stará o svoji vnučku Anitu. Navíc spolu bydlí v jednom pokoji. Emotivní příběh a bytová nouze – to je přesně výzva pro ostřílenou designérskou dvojici Kamilu s Františkem. A jako vždy budou mít na práci pouze pět dní. Držíte jim palce?

Jak se staví sen – 13. 1. 2023:


Důchodkyně paní Zdeňka měla dvě děti – syna a dceru. V devatenácti letech její dcera Zdenička odešla do Itálie a žila tam téměř devět let. Našla si téměř o dvacet let staršího přítele, který vlastnil několik barů, takže u něj i pracovala. Potom se vrátila do Česka, kde se seznámila s budoucím otcem svých dvojčat. Nevzali se, ale nastěhovali se do společného domu. Narodila se jim dvojčata Anita a Sofie. Jenže později se ukázalo, že Sofie trpí dětskou mozkovou obrnou. Zdeňce s dvojčaty pomáhala právě její maminka.

Jak se staví sen 13. 1. 2023Tatínek totiž moc nefungoval, a tak od něj odešla k mamince, která kvůli pomoci o nemocnou vnučku nastoupila do předčasného důchodu. Společně jezdily na rehabilitace, Zdeňka se naučila Vojtovu metodu a šestkrát denně se Sofií cvičila. Sofie chodila do speciální školky, Anita do klasické. Babička koupila dům, kde teď žije i s Anitkou. Po čase se její dcera i s dvojčaty vrátila do Itálie, kde si našla nového přítele. Jenže pak přišla paní Zdeňce strašná zpráva, že právě nový přítel její dcery ji zavraždil. A tak dvojčata skončila v její péči – biologický otec o ně nejevil zájem. Zdravotní stav Sofie se bohužel zhoršil, a tak zůstala v ústavní péči. Paní Zdeňka by péči o ni už sama nezvládla. Sofinku společně s Anitkou pravidelně navštěvují a finančně přispívají také na její péči.

Babička s Anitou mají jeden společný pokoj na spaní, učení apod. Dokonce spolu spí v jedné posteli. Do našeho pořadu je přihlásila známá, která ví, že tato situace není dobrá pro žádnou z nich. Moc by jim pomohly samostatné pokoje. A trocha soukromí by jim rozhodně pomohla na jejich společné cestě životem. Babičku by potěšil gramofon, Anitu kurz zpěvu nebo tance. Pro Sofii by babička chtěla zařídit pobyt v zařízení Zvoneček, které poskytuje dětem s podobným postižením nadstandardní péči a ubytování na celý život. Designéři se v rámci rekonstrukce musí pustit do oddělení společného spaní a vytvořit samostatné pokoje pro babičku a vnučku. Babička by si také zasloužila novou kuchyň.


A jak se na proměnu dívají designéři
Kamila Douděrová a František Kobližka?


Hodnocení designérů: „Proměna byla velmi citlivá, bolestivá, emotivní, něžně květinová, inspirovaná secesí. Hned od prvního povšimnutí si secesních obrazů v chodbě jsme věděli, že budou pro paní Zdeničku osobní vzpomínkou, a tudíž pro nás inspirací pro proměnu. Hledali jsme cestu, jak oddělit dětský pokoj od obývacího pokoje, aby měla Anitka samostatný vstup. První problém, kterého jsme si povšimli hned u zádveří, byl chlad.

Zádveří není odděleno dveřmi od chodby, ze které se vstupuje také do koupelny, kde by měla být teplota komfortnější. Další problém byly průchozí místnosti, z kuchyně se vstupuje do obývacího pokoje a z obývacího do ložnice, kde spaly vnučka s babičkou pohromadě. Chybělo jim oběma své soukromí. Vyřešili jsme to přidáním dveří v chodbě, vznikla tak chladná část navazující na zádveří a teplá se vstupy do koupelny a nově vzniklého dětského pokoje.

Styl proměny se nese v duchu secese, inspirace přírodou, květinami. Paní Zdeňka je přes všechny rány osudu veselá paní, respektive bývala dříve, před tragédií. Proto jsme interiér pojali vesele, barevně, je inspirován secesí. Vyšli jsme z výrazného květinového motivu, netradičně umístěného na strop. Napínaný podhled přechází v tapetu na stěně. Květiny přecházejí za nábytek. Ten byl volen světlý, neutrální, s lehkou profilací, aby to odpovídalo zlehka secesi. Květinový leitmotiv se nám promítl i do tvaru svítidel, tapety v nice.

Nika vznikla zazděním původního průchodu mezi obývacím pokojem a ložnicí. Umístili jsme do ní pietní místo s urnou dcery. V obývacím pokoji jsme navrhli sklopnou postel pro babičku, umístěnou do nábytkové sestavy se skleníkem, a knihovou pro gramodesky. Ve složeném stavu je místo dvoulůžka sedací souprava. Dětský pokoj je navržen v podobném konceptu, dominuje zde fialová rostlinná fototapeta. Fialová propojuje všechny místnosti, je to oblíbená barva babičky i vnučky. Jako doplňkovou barvu jsme zvolili zelenou, která je netradičně umístěna na dveře, podtrhuje náš koncept splynutí s přírodou, které bylo pro secesi typické.“

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 13. 1. 2023 ve 22.00 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen 13. 1. 2023:

Jak se staví sen 13. 1. 2023
Jak se staví sen 13. 1. 2023
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !