Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Roky, které otřásly světem na Prima ZOOM

4. 03. 2023 | Televizní tipy
Historie nás fascinuje. V tomto neotřelém seriálu se vydáme po stopách významných roků, které zásadně ovlivnily dění nejen v tom roce samotném, ale i v delším dějinném období. Tvůrci seriálu se zaměří na roky 1977, 1981, 1989, 1997 a 2004. Proč zrovna na tyto? A vy byste vybrali jiné? Nechte se unést nedávnou historií a poznat, proč a jak nás zásadně ovlivnila zrovna tato data.

Významná dějinná data zajímavým pohledem prostřednictvím Prima ZOOM:


Od 4. 3. ve 22.20 Rok, který otřásl světem

Rok, který otřásl světem (5 dílů vždy v sobotu po 22 hod., reprízy úterý v 15.30)
Některá léta jsou významnější než jiná. Dokumentární seriál Rok, který otřásl světem nás vezme zpátky do ikonických časů lidských dějin a do let, která se zvlášť vyznamenala šokujícími událostmi, neuvěřitelnými úspěchy a zásadními životními momenty. Dokumentární seriál Rok, který otřásl světem se ohlíží za nezapomenutelnými okamžiky s globálním dosahem.

Roky, které otřásly světem na Prima ZOOMAť už jde o politiku, kriminalitu, přírodní katastrofy, zprávy ze světa slavných nebo vědecké objevy, několik významných osobností na ně nahlíží z vlastního úhlu pohledu. John Simpson (BBC News), Nicholas Thompson (CEO The Atlantic), muzikantka Kym Mazelle a autorka divadelních her a kritička Bonnie Wright znovu prožívají chvíle, které jim vyrazily dech. Od oslav pádu Berlínské zdi přes hrůzy tsunami v Indickém oceánu nebo šokující smrt princezny Diany až po přelomový vynález internetového vyhledávače Google – každá z epizod nás vezme na vzrušující výpravu do různých koutů světa a zpátky do minulosti. Co předcházelo událostem těchto výjimečných let? Jakým způsobem změnily běh lidských dějin a vytvořily svět, který dnes známe?  

Díly a pár příkladů:


4. 3. – Rok 1989

•    20. ledna – George H. W. Bush se stal 41. prezidentem USA.
•    14. února – Íránský vůdce Rúholláh Chomejní vyzval muslimy k zabití spisovatele Salmana Rushdieho, autora knihy Satanské verše.
•    9. listopadu – pád Berlínské zdi, NDR otevírá hraniční přechody v Berlínské zdi, po desetiletích mohou občané NDR volně překračovat hranice, den nato začínají oslavující občané strhávat zeď.
•    17. listopadu – V 16 hodin započalo v Praze 2 na Albertově povolené shromáždění studentů pražských vysokých škol uspořádané u příležitosti 50. výročí protinacistické demonstrace během pohřbu studenta Jana Opletala. Sešlo se zhruba 15 tisíc studentů.
•    29. prosince – Ve Vladislavském sále Pražského hradu byl 9. československým prezidentem jednomyslně zvolen Václav Havel.

11. 3. – Rok 1977

•    1. ledna – Byla založena občanská opoziční iniciativa Charta 77, nazvaná dle stejnojmenného dokumentu. Autoři v něm poukazují na nedodržování lidských a občanských práv v Československu, přestože se představitelé ČSSR podpisem Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v Helsinkách v roce 1975 zavázali tato práva respektovat. Mezi autory dokumentu patřili Jan Patočka, Václav Havel, Václav Benda, Ludvík Vaculík a další. Orgány státní bezpečnosti začaly bezprostředně po zveřejnění Charty její autory i signatáře pronásledovat.
•    27. března – Letecké neštěstí na Tenerife, největší letecká nehoda v dějinách.
•    25. květen – Premiéra filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje.
•    20. srpna – Start vesmírné sondy Voyager 2.
•    10. prosince – Na 1. programu Československé televize měl premiéru populární dvanáctidílný televizní seriál Žena za pultem, natočený režisérem Jaroslavem Dudkem podle scénáře Jaroslava Dietla. Seriál popisuje osobní i pracovní starosti prodavačky Anny Holubové a jejích kolegyň a kolegů z jedné pražské velkoprodejny potravin. Hlavní roli ztvárnila Jiřina Švorcová.

18. 3. – Rok 1997

•    3. ledna – Skončilo vysílání první soukromé televizní stanice – Premiéra TV – a zahájila vysílání její následovnice – Prima televize. Ta se stala druhou soukromou celoplošnou televizí v České republice.
•    22. ledna – Česká modelka Tereza Maxová založila Nadaci Terezy Maxové.
•    23. ledna se americkou ministryní zahraničí stala pražská rodačka Madeleine Albrightová.
•    30. června vyšel v Londýně román Harry Potter a Kámen mudrců, první díl potterovské série britské autorky J. K. Rowlingové.
•    31. srpna princezna Diana zemřela v Paříži spolu se svým tehdejším přítelem Dodim Al-Fayedem při automobilové nehodě.

25. 3. – Rok 2004

•    3. ledna – Sonda NASA MER-A (Spirit) přistála na Marsu.
•    4. února – Byla založena sociální síť Facebook.
•    1. května – Česko se stalo členem Evropské unie.
•    6. června – Někdejší člen skupiny Beatles, Paul McCartney, koncertoval poprvé v Praze.
•    3. listopadu – V prezidentských volbách v USA zvítězil George W. Bush.

1. 4. – Rok 1981

•    1. února – V kinech měl premiéru úspěšný film Postřižiny režiséra Jiřího Menzela, natočený dle stejnojmenného románu spisovatele Bohumila Hrabala.
•    20. ledna – Ronald Reagan se stal 40. prezidentem USA.
•    2. dubna – Na předmostí Nuselského mostu na severním okraji Pankrácké pláně byl dokončen a slavnostně otevřen Palác kultury. Výstavba pětipodlažní rozsáhlé multifunkční budovy trvala 5 let. Hlavním účelem paláce bylo pořádání sjezdů velkých celostátních organizací (např. KSČ, ROH, SSM), pořádání mezinárodních konferencí, ale také různých kulturních akcí. V budově je 8 sálů s kapacitou celkem 4 500 míst, z čehož největší, Sjezdový sál, pobere na 2 500 osob. Z prosklené severovýchodní stěny paláce se otevírá pěkný výhled na centrum Prahy a Pražský hrad. V roce 1995 byl objekt přejmenován na Kongresové centrum Praha.

•    12. dubna – Přesně po dvaceti letech od letu prvního člověka do kosmu byl z komplexu LC-39A na mysu Canaveral vypuštěn ke svému prvnímu letu americký raketoplán Columbia.
•    29. července – V Londýně se konala svatba prince Charlese a princezny Diany.
•    12. srpna uvedla IBM Osobní počítač, vznik IBM PC kompatibilních mikropočítačů.
•    11. října – V Praze byl dopaden sériový vrah Ladislav Hojer, který se v letech 1978–1981 na celém území republiky (v Děčíně, v Praze, v Brně a u Košic) dopustil nejméně 5 brutálních, sexuálně motivovaných vražd žen. Doznal se také k 18 znásilněním. Šlo o primitivní, asociální, výrazně agresivní psychopatickou osobnost s absolutní citovou tupostí a sklony k nekrofilii. Svých zločinů se dopouštěl v příčetném stavu, vše měl dobře promyšlené. Městský soud v Praze ho odsoudil k trestu smrti, v srpnu 1986 byl popraven v Praze na Pankráci.
•    5. prosince – Americká zpěvačka Tina Turner koncertovala v pražské Lucerně.


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Roky, které otřásly světem na Prima ZOOM:

Roky, které otřásly světem na Prima ZOOM
Roky, které otřásly světem na Prima ZOOM
Roky, které otřásly světem na Prima ZOOM
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !