Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 3. týden

17. 01. 2022 | Televizní tipy
Dva týdny dokumentárního putování na Prima ZOOM. Chcete si zaletět k Plutu, potopit se do alpských jezer, dát si něco bizarního na chuť nebo se jen projet krásným vlakem? Od toho všeho je tu Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 3. týden:


17. 1. 23.00 – K Plutu a ještě dál

Když v roce 2015 vesmírná sonda proletěla kolem Pluta, byli jsme my pozemšťané okouzleni dechberoucími záběry, které následně poslala zpátky domů. Jedinečné fotografie nám odhalily dosud nevídanou mimozemskou krajinu – svět ledových hor střídaných planinami zamrzlého dusíku a metanu. Po více než dvou letech strávených neúnavným procházením a pečlivým studováním získaných dat NASA dospěla k novým pozoruhodným poznatkům o naší oblíbené trpasličí planetě. Ale u Pluta se sonda New Horizons and zdaleka nezastavila. Na Nový rok 2019 proletěla okolo objektu známého jako Ultima Thule, který je považován za prvotní stavební blok sluneční soustavy. NASA se tím podařilo uskutečnit nejvzdálenější průlet sondy v dějinách – planeta Ultima Thule leží 4 miliardy mil daleko od Země. Sonda tak vrhá světlo na jednu z nejméně prozkoumaných oblastí našeho solárního systému, známou jako Kuiperův pás. Nenechte si ujít tuto unikátní vesmírnou výpravu k Plutu a ještě dál.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 3. týden18. 1. 22.00 – Zvířecí superschopnosti

Zvířata jsou skutečnými superhrdiny našeho světa. Mají schopnosti, o kterých se nám lidem může jedině zdát. Některým dorůstají končetiny, o které přišli. Jiným rekordně rychle rostou kosti. A další můžou dlouhé měsíce spát, a přitom neztratit ani jediný sval. Takové schopnosti mohou pomoci nám lidem v boji proti nemocem, jako je Alzheimerova choroba, infarkt nebo osteoporóza. Jenže to, jak fungují zvířecí superschopnosti, je pro nás zatím záhadou. Jak to ta zvířata dělají? Na tuto otázku se vědci snaží odpovědět, aby mohli zachránit lidské životy. Na to, abyste našli nějaké zvíře se superschopnostmi, nemusíte vyrazit nijak daleko.

 Žije v lesích hned za našimi dveřmi. Srncům se každoročně regeneruje paroží. Narůstá jim závratnou rychlostí jednoho a půl centimetru za den. To je neuvěřitelné zvlášť proto, že paroží je vlastně kost. Vědci by rádi přišli na dvě věci. Zaprvé, co opakovaně spouští a zastavuje růst jejich paroží. Odhalení tohoto tajemství by nám mohlo napovědět, jestli by bylo možné nechat lidem znovu narůst končetiny, o které nešťastně přišli. Zadruhé by vědci chtěli zjistit, jakým způsobem srnci doplňují vápník do kostí. Srnec přitom není jediným zvířetem, které dokáže neuvěřitelné. Odhalte skutečné superhrdiny našeho světa, i co bychom se od nich mohli dozvědět, v tomto přírodovědném filmu.

19. 1. 21.00 – Divoká Čína (Travnaté pláně)

Čína je země s nejroztodivnějším ekosystémem na světě. Žije tady neuvěřitelné množství zvířecích a živočišných druhů. Skvělý seriál Divoká Čína se zaměřuje na pět nejzajímavějších míst od starověkých pralesů přes tibetské pastviny nebo břehy řeky Jang-c’-ťiang až po čínská mega města a oceány, které Zemi draka obklopují. Sledujte vzácná zvířata a odhalte jejich dosud neznámé chování. Podívejte se na práci ochránců přírody. V pralesích se staneme svědky zuřivé bitvy o území mezi dvěma klany hulmanů uzdičkových. Dozvíme se o snaze zachránit tygra ussurijského a levharta mandžuského.

 Uvidíme, jak lišky horské loví na tibetských pláních malé hlodavce zvané pika nebo jak probíhá období páření nejmenšího čápa na světě. Dozvíme se o návratu sviňuchy hladkohřbeté a budeme pozorovat rituál páření nejstaršího mořského zvířete – ostrorepa východoasijského, který žil už před 300 miliony let. Ve městech se připojíme k čínskému druhu ježka, jenž se snaží přežít uprostřed rušného Pekingu, nebo rozpustilým makakům hodujícím na čínský Nový rok v náhorní prefektuře Kuej-jang. Odhalíme, jak se medúzy nedávno rozšířily ve vlnách oceánů. A budeme sledovat aktuální pokusy obnovit severní okraj korálového trojúhelníku v Jihočínském moři, jednoho z nejživějších a nejbohatších podmořských životních prostředí světa. Taková je divoká Čína, jakou jste ještě neviděli.

20. 1. 22.00 – Královna mizející říše

Připravte se na velkolepý a dojemný příběh o mámě Frost, půvabné samici ledního medvěda, a jejích roztomilých mláďat. Během čtyřleté výpravy se norskému filmaři Asgeiru Helgestadovi podařilo kráčet v medvědích stopách a zachytit, jak se Frost snaží přežít a vychovat mladé, zatímco jí její domov doslova taje přímo pod tlapami.

21. 1. 20.00 – Alpská jezera

Tento přírodovědný film nás zavede do fascinujícího světa hlubokých horských jezer. Dobudeme ledové paláce nečekané krásy. Ponoříme se do říše, ve které kdysi řádili skřítci, víly a horští trolové. Díky speciálním dýchacím přístrojům a upraveným kamerám vyrazíme na lov zvláštních nočních stvoření s ještě podivnějšíma očima. To si nesmíte nechat ujít!

22. 1. 20.00 – Austrálie z ptačí perspektivy

Dokument Austrálie z ptačí perspektivy je velkolepou expedicí ve výšinách nad fascinujícím kontinentem protinožců, na kterém žijí zvláštní a jedinečná zvířata. Vysoko z nebes dobře uvidíme, jaký otisk zanechaly mocné přírodní síly na tak ikonických australských místech, jako je skalní monolit Uluru, Velký bariérový útes nebo jezero Eyre. Na všech těchto místech sestoupíme dolů na zem, abychom odhalili, jak místní topografie, klima a geografická izolace ovlivňuje zdejší zvířata. Austrálie z ptačí perspektivy není pouhou pohlednicí od protinožců. Tento snímek odhaluje nezničitelné pouto mezi zvířenou a krajinou.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !