Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týden

12. 02. 2018 | Televizní tipy
Vychutnejte si rozmanité příběhy přes velké vlakové putování, bouřlivé dějiny, nebezpečné mazlíčky a prapodivná zvířata až po vesmírné dálky. To vše nabízí Prima ZOOM.

Na jaké unikátní dokumenty se můžete
na Prima Zoom  těšit v 7. týdnu?


12. 2. 20.00 – Velké vlakové putování po USA (Manhattan)

Michael Portillo putuje po železnici přes celé Spojené státy. Řídí se při tom všeobecným průvodcem z roku 1879 – vydaným v klíčovém momentě amerických dějin, kdy se z „Nového světa“ stal nejbohatší stát všech dob. Michael se vrací do doby rozkvětu železnice, který nastal po brutální občanské válce (prvním vojenském střetu, do něhož zasáhla železnice), a velkého rozmachu průmyslové revoluce. Tehdy se z Ameriky zrodily Spojené státy, jaké známe dnes. A právě s železnicí zůstává rozvoj země neodmyslitelně spjatý. Michaelova cesta vede po dvou železničních trasách: z města New Yorku podél řeky Hudson směrem k Velkým jezerům; a z Filadelfie až do první stálé anglické usedlosti v Americe, města Jamestown ve Virginii.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týden13. 2. 20.00 – 1945 – 1953: Cesta ke studené válce (Jalta – soumrak velké trojky)


Představitelé tří největších mocností byli na konferenci v Jaltě 4. února 1945 optimisticky naladěni: vítězství v druhé světové válce už bylo na dosah a dohoda, se kterou všichni souhlasili, měla podle všeho zajistit zachování hodnot, za něž společně bojovali. Jenže během pouhých několika měsíců z ní nezbylo nic než nepřekonatelné neshody. Z jednotlivých válečných Spojenců se v době míru stali rozhádaní rivalové. Dá se nějak vysvětlit tak bleskové selhání dobře míněného záměru? Tento dokument zachycuje klíčové poválečné události od jaltské konference do roku 1953 a odhaluje, jak tři muži načrtli nový světový řád a jak jejich touha zajistit přetrvávající mír nevyhnutelně vedla až na práh dalšího fatálního válečného konfliktu.

13. 2. 22.00 – Nebezpeční mazlíčci

V napínavém snímku se seznámíme s rodinkami, kterým kočka, pes ani zlatá rybička prostě nestačí. Jejich mazlíčci jsou nebezpeční a mohli by je snadno zranit, zmrzačit, nebo dokonce zabít. Proč si vlastně doma drží divokého dravce? Uvidíme výstřední chovatele, kteří bydlí společně se vším možným od varana komodského až po rysa iberského a povařují tato zvířata za členy vlastní rodiny. Na nějaký výběh na zahradě rovnou zapomeňte. Nebezpečné mazlíčky najdete sedět u jídelního stolu nebo rozvalené hned vedle lhostejného labradora. Jenže dá se kočkovité šelmě věřit, že se bude v přítomnosti vašich dětí chovat slušně? A dá se skutečně ochočit třeba takový vlk? Majitelé nebezpečných mazlíčků si to rozhodně myslí. Chtějí dokázat, že na bydlení s krokodýlem a mazlení s dravcem vůbec nic není.

14. 2. 20.00 – Pět čuníků

Prasata jsou zvířata, o kterých si myslíme, že je dobře známe. Ale to, jak je vnímáme, je někdy skutečnosti na hony vzdálené. Vždyť prasata jsou nadmíru inteligentní i citlivá, a s člověkem dokonce sdílejí mnohem víc než jen základní genetické rysy. Seznamte se s pěti čuníky a sledujte jejich život od narození až k dospělosti. Je mezi nimi miniaturní ochočené prasátko z Kalifornie, hledač lanýžů z francouzského hrabství Périgord, divočák vypuštěný zpátky na svobodu do americké přírody, toulavý čuník z vesničky v severním Laosu a prase, které se stalo turistickou atrakcí ostrůvku na Bahamách. Jaké instinkty jim zůstanou, i když si je člověk ochočí? A jak blízký vztah si můžou k člověku vytvořit? Pět čuníků z pěti různých míst na světě má každý svůj vlastní osud. V tomto dojemném filmu uvidíte jejich poutavé příběhy, které odhalí málo známá tajemství šikovných vepřů.

15. 2. 21.00 – Historie tanků

Tanky byly poprvé použity během bitvy na Sommě v roce 1916. Měly pomoct vojsku pohnout se z mrtvého bodu zákopové války na Západní frontě. Zatímco Británie a Francie postavily tisíce různých tanků, Německo vyvinulo pouze jediný typ a nasadilo do bojů pouhých dvacet strojů. Jenže během studené války se všechno změnilo. Tanky už se sice nevyrábějí v obrovských počtech, ale díky velkému technologickému pokroku se z nich staly mnohem účinnější zbraně.

15. 2. 23.00 – Deosai: Útočiště medvědů

Na náhorní rovině Deosai na severu Pákistánu žije ohrožený medvěd plavý. Je to jediné místo v celé jižní Asii, kde tento druh přežívá, a jeho populace dokonce roste. Národní park Deosai vznikl proto, aby toto překrásné zvíře nevyhynulo. Dokument zve na návštěvu do tohoto přírodního parku a nabízí pohled na jeho obyvatele. Ale zároveň se neodvrací ani před drsnou realitou místní chudé populace, která žije hned vedle a je životně závislá na tom, co si z parku odnese. Můžou člověk a medvěd najít kompromis, rozdělit se o to, co každý potřebuje, aby se v Deosai dařilo oběma stejně dobře?

15. 2. 23.30 – Mugu – Ztracený Nepál (Kde se ztratily dějiny)

Třídílný seriál představuje nejodlehlejší a nejméně osídlenou oblast západního Nepálu. Česká expedice vyrazila na cestu z bývalé metropole západonepálských tibetských držav Jumly kolem největšího místního sladkovodního jezera Rara a přes zapomenutou oblast Mugu až do starodávného kláštera Shey Gompa. Trasa protkaná nejistými cestami vedla téměř neobydlenou oblastí do regionu Dolpa, kde se odehrála podstatná část nepálských dějin. Fyzicky náročná výprava byla dlouhá 302 kilometrů a během 23 dnů překonala výškové převýšení 34 kilometrů. Dobrodruzi s Česka si sáhli na dno sil, ale stálo to za to. Díky nim v seriálu nechybí mnoho těžko dostupných vesnic i tibetských buddhistických klášterů, kde dnes „lišky dávají dobrou noc“.

16. 2. 20.00 – Obří kladivoun


Žralok kladivoun je jedním z nejlépe rozpoznatelných obyvatel naší planety. Ale jen málokdo ví, že je také nejlépe vyvinutým dravcem všech dob. Doktor Neil Hammerschlag vyráží na expedici společně s týmem vlastních výzkumníků, aby odhalil všechna tajemství tohoto záhadného žraloka. Jeho cílem je také vypátrat nepolapitelného zástupce druhu – kladivouna velkého, který může dorůst až šestimetrové délky a 450 kg váhy.

16. 2. 21.00 – Tajný život jezer (Jezero Bajkal – led a voda)

Jezera jsou obrovskými, drahocennými zásobárnami pitné vody, ze kterých lidstvo čerpá už několik desítek tisíc let. Vznikla díky různorodým klimatickým a geologickým podmínkám a přetrvávají díky křehké rovnováze mezi přítoky a řekami, do nichž vytékají. Přestože se jezera zdají stejná, ve skutečnosti jsou každé úplně jiné. Některá dosahují oceánských hloubek. Jiná se dají přejít takřka suchou nohou. Mohou působit dojmem, že přetrvají navěky, nebo se objevit a zase zmizet v závislosti na ročním období. Ale všechna mají jedno společné: každé z nich je domovem velkého množství různých rostlinných a živočišných druhů, které přebývají na dně i na okolních březích. Na rozdíl od bouřlivých vod oceánů a velkých řek se jezera zdají klidná a neměnná. Ale pod nehybnou hladinou ukrývají něžné srdce klidně tlukoucí přirozeným rytmem. Během pěti epizod tohoto seriálu se pokusíme odhalit Tajný život jezer. Sledujte společně s námi fascinující životní cyklus nejvýznamnějších jezer a obdivujte jejich nekonečnou krásu.

Unikátní dokumenty, vysílané v 7. týdnu,
uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !