8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týden

14. 02. 2022 | Televizní tipy
Týdny báječných dokumentů na Prima ZOOM. Následující týdny vám ukážeme, že sledování dokumentů je nejen chytré, ale i neuvěřitelně zábavné. Užívejte si světa takový, jaký je, díky Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týden:


14. 2. 20.00 – Čína z ptačí perspektivy (Tradice)


Čína je rozlehlá země s jednou z nejrozmanitějších kultur na světě, ale také nejrychleji se rozvíjející země v dějinách lidstva. Čína se rozkládá na ploše 9,3 mil. km² a má 1,4 miliardy obyvatel. Pradávné tradice, vynálezy, zemědělství i přírodní úkazy formovaly tento národ a charakterizují i současnou Čínu. Chánové tvoří 92 % obyvatelstva, v zemi však existuje dalších 55 etických skupin a mluví se 120 živými jazyky. U hranic s Myanmarem a Laosem žijí prastaří Thajové. Oslavují Nový rok v dubnu závody dračích lodí, návštěvou chrámu a omýváním Buddhy a vodní bitvou. Voda je pro ně symbolem dobré vůle a očisty.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 7. týdenNa odlehlém severu stojí v okrese Tengfeng buddhistický klášter, který je kolébkou zen-buddhismu. V něm se cvičili v bojovém umění proslulí šaolinští mniši. Jde o 1500 starou směs kung-fu a náboženství, která žije i dnes. V minulosti, v době před naším letopočtem, kdy probíhaly války mezi jednotlivými etniky, byla postavena Velká čínská zeď. Nejdelší stavba na Zemi vede od Tichého oceánu až k poušti Gobi. Je dlouhá 21 000 km. Původně propojovala jednotlivé pevnosti a chránila před vnějšími nájezdníky. Na severovýchodě stojí město Charbin, kde se koná největší festival sněhu a ledu na světě. Umělci vytvářejí na ploše odpovídající 150 fotbalovým hřištím Ledové město s obřími sochami a replikami známých budov. A to zdaleka není všechno podívejte se na různorodé zajímavosti Číny pěkně shora.

15. 2. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin IV (Rukopisná trilogie – slovanská poezie obětí politiky a chemických látek)

Další díl Utajených příběhů se opět vrací k otázce Rukopisů. Tentokrát se snaží především zmapovat urputný a dlouhodobý spor o jejich pravost. Hosté dokumentu rekapitulují historii Rukopisu Královédvorského, objeveného Václavem Hankou v roce 1817, a Zelenohorského, který byl o rok později anonymně doručen českému muzeu. Oba Rukopisy akademická věda dlouhodobě chápe jako padělky.

Hanka je oficiální historiografií zpravidla líčen jako falzátor století a je mu připisováno autorství všech sporných literárních památek v Čechách, včetně takzvané Písně vyšehradské, nalezené jeho kamarádem, Josefem Lindou. Dokument odhaluje slabá místa těchto hypotéz a poukazuje na množství zřejmých manipulací, které je provázejí. Nestaly se nakonec dávné Rukopisy jakýmsi rukojmím politických her? Objektivně o nich ani dnes nemůžeme říci kdy a jak vznikly, vyznačují se ale mimořádnou estetickou i morální hodnotou. Možná je na čase podívat se na ně jinak. Probudit Rukopisy jako spící Šípkovou Růženku a navrátit je české kultuře.

15. 2. 21.30 – Jedinečná psí povolání (Záchranáři)

Nový strhující seriál přináší příběhy o neuvěřitelných životech více než 25 pracujících psů. V každé epizodě uvidíme hafany, kteří využívají své jedinečné přirozené schopnosti k výkonu povolání, na která lidé prostě a jednoduše nemají. Majitelům psů se podařilo využít nekonečné nadšení svých svěřenců k vyčenichání ohrožených druhů, vykonání odvážných záchranných akcí nebo pomáhali dětem s obtížemi. Abychom se setkali s výjimečnými psími hrdiny, vyrazíme do Kanady, Spojených států amerických, Velké Británie, Evropy i Afriky. Každý díl představuje čtyři různé psy, z nichž každý pracuje v jedinečném oboru. Uvidíme, jak tito psi i jejich majitelé společně trénují a pracují. Odhalíme úžasná přátelství mezi psy a lidmi. Budeme žasnout nad tím, jak různorodé práce psi zvládají. Tyto příběhy o Jedinečných psích povoláních nadchnou i ty nejzapálenější milovníky psů.

15. 2. 22.30 – Pohotovost pro exotická zvířata II (Znuděný rys)

Na pohotovosti pro exotická zvířata není žádný den ani trochu nudný. Doktorka Susan Kelleherová a její šikovný tým léčí všechno od ježků a divokých zvířat, až po nejpodivuhodnější zástupce zvířecí říše. „Cokoli kromě psů a koček. Jestli to proleze dveřmi, postarám se o to,“ zní motto dr. K. Všechny epizody zábavného přírodovědného seriálu Pohotovost pro exotická zvířata obsahují uzavřené příběhy a nečekaně překvapivé i dojemné momenty. Dr. K a její tým se musí vyrovnat s mnoha zvláštními případy. Od rysa ostrovida se střevy zablokovanými obrovským chomáčem chlupů až po želvu ostruhatou, která si propíchla krk, když se snažila spářit s hromadou dřeva… Pečují o jakékoli zvíře, malé nebo velké, odhodlaně a oddaně.

18. 2. 21.00 – Vodní obři VI (Upíří ryba)

Moderátor, rybář a biolog Zeb Hogan má za sebou už pět let natáčení neuvěřitelného seriálu o hledání největší ryby na světě. Podařilo se mu dobýt snad každý kout naší planety a vypořádal se s několika největšími druhy ryb, s jakými se člověk setkal. Ale tato nejnovější expedice bude těžkou zkouškou dokonce i pro něho. Tentokrát se Zeb vydá z džunglí Jižní Ameriky až ke korálovému souostroví Floridy. Podívejte se, jak v prostředí od světa odříznutých vodopádů v Guyaně pátrá po rybě jako z hororu s tesáky, které by mohly konkurovat samotnému Drákulovi. A jak se potom potápí u Floridy s podvodním obrem, o kterém se říká, že našel zálibu v lidském mase. Nová série Vodních obrů představuje monstra, jaká jste dosud neviděli, způsobem, který jste ještě nezažili. Zažijte vzrušení z neobvyklého rybolovu i odhalení podstaty toho, co jsou přírodovědná fakta a co je jenom pouhá fikce. Uvidíte, jak se ekologie, kultura a společenský život po celém světě vzájemně prolínají. Pátrání po vodních obrech pokračuje!

20. 2. 21.00 – Norské domy snů VI (1. díl)

Postavit si dům v překrásné norské krajině je jako splněný sen. A co teprve, když je to dům snů? Tým sympatických zkušených designerů a zručných řemeslníků se vrací v nové řadě nejúspěšnějšího skandinávského lifestylového pořadu. Tito ostřílení profesionálové postupují krok za krokem přesně podle přání a představ náročných klientů. Díky jejich láskyplné péči se staré oprýskané mění na nejen krásné, ale i důmyslně promyšlené funkční domy. Atmosféra tradičního venkovského života, drsná, ale půvabná příroda, napínavé přestavby a fascinující rekonstrukce… To všechno uvidíte v už šestém pokračování zábavného pořadu Norské domy snů. To si nemůžete nechat ujít!

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
-
Ráda sleduji a vždy něco překvapí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles