MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 4. týden

24. 01. 2022 | Televizní tipy
Dva týdny dokumentárního putování na Prima ZOOM. Chcete si zaletět k Plutu, potopit se do alpských jezer, dát si něco bizarního na chuť nebo se jen projet krásným vlakem? Od toho všeho je tu Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 4. týden:


24. 1. 21.00 – Bizarní jídla IX (1. díl)

Jak nejlépe poznat místní kulturu? Řídit se heslem, že poznání prochází žaludkem. Andrew Zimmern, moderátor oblíbeného kulinářského cestopisného seriálu Bizarní jídla, se v deváté řadě vydává po stopách legendárních objevitelů Lewise a Clarka. Cestou ochutnává bohatou kuchyni severozápadního Pacifiku. Okoštuje mihule, slídí po korýších a sbírá mořskou sůl. Jeho vzrušující kulinářské dobrodružství pokračuje i v dalších dílech, ve kterých se Andrew prokouše jižanskou BBQ stezkou, skousne grilovaného mývala i králičí játra připravená stejně jako v dobách americké občanské války nebo se zastaví v ikonických restauracích podél slavné dálnice Route 66.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 4. týden24. 1. 23.00 – Sedm hvězdných věků (1. část)

Hvězdy jsou středobodem života. Životy lidí i všech ostatních tvorů na naší planetě – od bakterií v nejvyšších vrstvách atmosféry, až po bizarnosti v nejtemnějších hloubkách oceánů – závisí na naší vlastní hvězdě, kterou je Slunce. Většina hmoty, z níž se skládá známý vesmír, pochází z hvězd, a díky jejich gravitaci se dostává do oběhu. Dokonce i celá naše planeta a naše vlastní těla jsou stvořeny z hvězdného prachu upečeného v termonukleární troubě jasně zářících hvězd. Film Sedm hvězdných věků je kompletním a fascinujícím příběhem nejbrilantnějších objektů ve vesmíru.

25. 1. 22.00 – Městská divočina (Stálí obyvatelé)

Plejtváci pronikají do newyorské řeky Hudson. Obrovské kolonie velkých kaloňů se zabydlely v australském městě Adelaide. Tučňáci brýloví našli útočiště a bezpečné hnízdiště v Kapském Městě. Seznamte se s neobyčejnými zvířaty, která žijí v nejrychleji se měnícím prostředím na světě – v našich městech. Zvířata se dokázala přizpůsobit městskému stylu života nečekaně dobře. Kromě toho, že se jim v urbanistickém prostředí daří využívat vlastní vrozené schopnosti, umí si také nápaditě poradit. Přírodovědný seriál Městská divočina vznikl v produkci BBC a inspiroval se epizodou Města ze série Planeta Země II. Zkoumá naše domovy z nového úhlu pohledu – očima zvířat, která tady žijí s námi. Objevte divočejší stránku světa, o němž si myslíte, že ho znáte.

27. 1. 22.00 – Nebeští lovci: Jestřábi, káně a orli

Draví ptáci jsou symbolem síly, rychlosti a vznešenosti. V říši zvířat je skutečně jen málo dalších druhů, které bychom mohli popsat tolika superlativy. To, jak dravci využívají různé smysly, co dokážou za letu a také jak využívají množství různých loveckých strategií, si jednoduše zaslouží obdiv. Jestřábi, káňata a orli dobyli všechny kouty naší planety od vyprahlého suchého jihu, přes chladivě zamžená říční údolí, až k pobřežím Norska a na vrcholky nehostinných hor. Někteří z nich, například neuvěřitelně všestranný sokol, dokonce umí lovit v lesích. Jejich doslova sokolí oko nemá mezi ostatními zvířaty obdoby. Všichni dravci se živí lovem a dělají to s nesmírnou elegancí, se zdánlivě nenuceným půvabem a vysokou úspěšností. To je jen jeden z mnoha důvodů, proč jsou draví ptáci tak moc obdivovaní, dokonce romantizovaní tolika různými kulturami. Připoutejte se, prosím, a připojte se k nám při tomto leteckém dobrodružství se strhujícími výhledy do úžasného světa nebeských lovců.

28. 1. 20.00 – Království ledňáčka

V údolích německého pohoří Westerwald žije u potoků ledňáček říční. Zima zde někdy trvá až do konce března. Pro ledňáčky znamená tuhá zima smrt, protože v zamrzlé vodě nemohou lovit. Ledňáček se živí výhradně malými rybami, které po ulovení omráčí prudkými údery. Aby se neporanil o ploutve či šupiny, polyká rybu vždy hlavou napřed. Mládě dostává zhruba každou hodinu jednu rybu, což je při sedmi mláďatech padesát ryb denně, a přitom ledňáček uloví jednu rybu zhruba na deset potopení. Čím jsou mláďata starší, tím více potravy potřebují, v osmi dnech věku je to zhruba deset ryb denně na mládě. Aby se dostalo na všechny, posunují se mláďata po nakrmení vždy o jedno místo. Rybí kosti mláďata vyplivují. Samec se o mláďata stará nakonec sám, protože samice ve druhé noře sedí na dalších vajíčkách. Tímto způsobem přivedou některé páry potomky třikrát do roka, aby příroda vyrovnala ztráty, které tito ptáci utrpí v zimě. Poznejte však také další obyvatele blízkých německých vod.

29. 1. 20.00 – David Attenborough: Zázrak jménem vejce

Světoznámý přírodovědec a moderátor David Attenborough má velkou vášeň pro ptačí vejce. Tyto pozoruhodné výtvory matky přírody pečují o nový život, chrání ho před nepříznivými vlivy vnějšího světa, ale zároveň mu umožňují svobodně dýchat. Jsou dost silné na to, aby ustály plnou váhu rodičů, kteří je zahřívají. Na druhou stranu nejsou natolik silné, aby neumožnily ptáčeti vyklubat se na svět. Jenže jak takové vejce vlastně vzniká? Proč má zrovna takový tvar, jaký má? A co je možná zdaleka nejdůležitější: jaký je vůbec důvod ke snášení vajec? David Attenborough odhaluje v tomto snímku úžasná fakta o tomto zázraku přírody, kousek po kousku, od nakladení po vylíhnutí.

29. 1. 21.00 – Divoká Skandinávie (1. díl)

Skandinávie je domovem proslulých Vikingů a zemí rozlehlých pobřeží, vysokých hor, odvážných dobrodruhů, starověkých civilizací i hlubokých lesů. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost pohlédnout na mýty opředenou krajinu Norska, Finska a Švédska očima vikingských bohů vysoko z oblak. Toto je říše Vikingů a samotné srdce království matky přírody pohledem z nebes.

30. 1. 20.00 – Nejkrásnější železnice světa II (1. díl)

Připravte se na nezapomenutelnou jízdu okolo sněhem pokrytých horských vrcholů, pohádkových hradů a dechberoucích přírodních krás. Tento seriál vás sveze kolem několika z nejkrásnějších míst světa. Vzrušující dobrodružství začíná na Novém Zélandě a pokračuje přes Šrí Lanku až na nekonečnou skotskou vysočinu. Zažijeme během něho opravdovou mexickou odyseu, nefalšovanou arktickou expedici i luxusní africké safari. Pojedeme vlakem a cestou se seznámíme s inženýry, kteří udržují neúnavné železné oře v pohybu, i s mnoha dalšími zajímavými osobnostmi, co pracují, cestují a žijí na těchto exotických trasách.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !