Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Reonova MAGICKÁ JESKYNĚ na Petříně

19. 03. 2008 | Úspěšní lidé
Reon, občanským jménem Jan Zahradník, se narodil roce 1948 v Praze. Velký vliv na něj mělo divadelní prostředí, ve kterém působili jeho rodiče.

„Díky rodičům jsem vyrůstal v krásném prostředí a získal jsem záhy úctu k tvorbě. Došlo k rozvoji mého vnitřního světa a dalších horizontů. Získal jsem cit pro dramatické osvětlení, cit pro kulisy a prostředí. Babička ve mně vzbudila lásku k pohádkám“.

Dal se na studium řemesla keramiky v hrnčířské rodině Josefa Šimůnka s 300 letou tradicí. V době, kdy do Prahy vjíždí první tanky, odjíždí do světa na zkušenou. Zažívá duševní zemětřesení při setkání s obrazy Hieronyma Boshe a zaujme ho technika renesanční malby. Nakonec zůstává v hlubokých bretaňských lesích ve Francii, kde osídluje ruiny prastarého mlýna. V Bretani, v opuštěné zemi, v pohádkovém světě, příznivě naladěném pro duši.

Jako první v České Republice získal cenu Salvatora Dalího v roce 1995.


Reonova MAGICKÁ JESKYNĚ na Petříně „Prastaré duby kolem začínají volat, strašit, vyprávět, naříkat“ ….. . Všudypřítomné stromy, ty mohutné živoucí pilíře času, kořeny pramáti Země. Možná, že právě lesy se otevřel prostor tajemství. Keltští druidové, posvátné háje a hrady. Reon začíná budovat svou Argondii, zemi legendy.

Království fantazie je nazvané podle bájné lodi ARGO, která plula pro zlaté rouno, symbol něčeho vzácného a nedosažitelného. Argondie, země probleskující v atmosférách poetické mystiky svými symboly, posláním i tajemstvím. Reon, ten čaroděj tajných symbolů, po celý život produkuje s neuvěřitelnou plodností svérázné malby plné neskutečných světů, v současnosti je to kolem 600 obrazů. Svou vznícenou představivostí a vizionářskou imaginací magicky přeměňuje skutečnost v bizarnosti tvarů a barev, ze kterých vystupují neznámé-známé bytosti. Živé oči jeho postav jsou tak upřímné, že člověk by nejraději do plátna vstoupil. Argondie, je ostrov, kam smějí jen ti, co mají citlivou duši, otevřenou snění.

Reonova MAGICKÁ JESKYNĚ na Petříně Jeho jeskyně je prosycena poetickou mystikou snů bez hranic. V jeho magické sluji zapomenu na čas a ponořím se do namalovaných výjevů. V harmonii barev, které dávají pocit tajemna, jsem unášena daleko od šedi každodennosti na druhý, záhadný břeh řeky života. Stav meditace. Slavnost ticha, jíž zvučí světlo a barva. Umělec vyjadřuje nejjemnější záchvěvy duše a velkolepost nadsmyslných universálních forem. Ryzí znění věcí vystupuje do popředí, duše dospívá k vibraci odpoutané.

Místo nějaké sterilní studené galerie vytvořil Reon objekt, kde se setkávají nejen lidé pohybující se v esoterice, ale i literáti, umělci, hudebníci a jiné citlivé duše. Paleta návštěvníků je opravdu pestrá, mohu potvrdit. Obrazárna nabyla nového rozměru. Setkání ve svatyni jsou podbarvena keltskou muzikou a chutným čarovným nápojem, který sám Mistr denně připravuje.

Reonova MAGICKÁ JESKYNĚ na Petříně Važme si možnosti osvěžujícího výletu do oblasti umění. Neboť zde se ocitáme se ve světě, který nás posílí. Umělecké dílo je vyznání, jímavější než jakékoliv jiné. Duše se upíná k hostině, aby nasytila hladové nervy a naplnila ochablé cévy novou mízou.
„Člověk se řítí stovkou a duše za ním pokulhává pěšky“, příměr, který Reon často používá. Člověk se stal obětí svého pokroku, je třeba podporovat vývoj fantazie a imaginace. Takže všichni na Petřín.


Muzeum Reona na Petříně

V hloubi lesa, oživeného pablesky karnevalových luceren, se nachází Argondie i dnes. Na návštěvu magické jeskyně doporučuji vzít sebou i přítele, děti, rodinu, aby jste se mohli o své zážitky s někým podělit. Protože zážitek to rozhodně bude. Nezapomeňte na své foťáky a kamery, pokud chcete tento zážitek zvěčnit.

Provoz: denně 10-22 hodin. (V případě, že je zavřeno, stačí zazvonit na zvonek…a bude Vám otevřeno).Galerie má tři různé prostory. Věž, točité schodiště galerii a ve spodní části větší prostor, kde můžete i příjemně posedět s připraveným občerstvením.

Kde: Z Újezdu na Malé Straně, 1 stanici lanovou dráhou (výstup Nebozízek). 50 metrů nalevo od restaurace Nebozízek.

Vstup: (na osobu): 70 Kč / 50 Kč studenti a důchodci. Děti do 15 let zdarma.
(V ceně vstupného je víno, džus nebo živá voda).

Zvláštní nabídka pro školy: od středy do pátku je vstupné pro školy 10 Kč na osobu, včetně učitelů.


Hana Houbičková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
byli jsme se tam podívat, ale není to můj "šálek čaje"
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Už jsem se jednou setkala s popisem krásného zážitku v obrazárně.Bohužel nejsem z Prahy a tak musím počkat,až pojedu do hlavního města.Článek mne ubezpečil,že si tuto podívanou nesmím nechat ujít.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles