Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stradonice a rozhledna Stradonka

18. 10. 2012 | Česká republika
Měli jsme volno a tak jsme si naplánovali, že se vydáme někam na výlet. Využít krásný den letošního babího léta. Někam ale blízko v našem okolí. A tak při hledání nějakého krásného místa se nám nabídl tip na Stradonice u Peruce a stradonická rozhledna Stradonka. Celý okruh naučné stezky Perucko měří 12 km, ale protože už jsme měli polovinu této stezky od loni už prošlou, rozhodli jsme se projít tu druhou část - druhou polovinu. Výchozí místo mělo být přímo ve Stradonicích. Ale protože místní značení okolo Peruce není úplně přesné, hned za Perucí jsme zabloudili a Stradonice jsme nenašli. Ale dostali jsme se do obce Chrastín, to je 2 km od Stradonic.

Zaparkovali jsme přímo u rozcestníku, který nám napověděl, kudy se máme dát na cestu. Vydali jsme se po žluté - 2 km do obce Stradonice, na rozcestí k rozhledně. Došli jsme na náves a tam přímo za hospodou jsme se dali vpravo mírným stoupáním už po značkách „rozhledna“ až k cíli. Překvapilo nás, jak je rozhledna jednoduchá a pěkná. Stojí na mírném kopci, z kterého je krásný výhled na České středohoří - Házmburk, Lovoš, Milešovku, Ranou... atd.

rozhledna StradonkaHned vedle za rozhlednou jsou sluneční hodiny – Stradonky. Celému tomuto místu se říká Keltské valy. Je to příjemné místo s posezením, na kterém jsme posvačili a vydali jsme se dál za poznáním. Vrátili jsme se k rozcestí a opustili žlutou turistickou značku a dali jsme se po zelené naučné směrem k Peruci. Prošli jsme lesem, kde se říká v Hlubokém. Tam někde v lese by podle pověsti měla být otisklá podkova koně - na hrázi bývalého rybníka. Bohužel, značení je tam špatné, vlastně žádné a toto místo jsme minuli. Jen jsme si přečetli o té pověsti na jednom ze zastavení. Dál jsme pokračovali po zelené, až jsme se dostali k bývalým lázním, z kterých zbyla studánka, velice zachovalá s možností napít se. Voda je železitá, proto všude takové oranžové zabarvení. Pokračovali jsme dál k Peruci a minuli pomníček. Byl vybudován v roce 1911 na počest Františka de Paula Antonína Thuna, člena významného šlechtického rodu, který přišel do Čech v době třicetileté války. V roce 1814 koupili Perucké panství a získali v Čechách i významné politické posty. František byl dokonce jmenován rakouským ministerským předsedou a v roce 1898 se zasloužil mimo jiné i o povýšení Peruce na městys.Naše cesta pokračovala kolem místního koupaliště až k penzionu U Oldřichova dubu. Tam pro nás cesta končila a vraceli jsme se zpátky nabyti krásnými dojmy.

Oliik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Stradonice a rozhledna Stradonka:

Stradonice a rozhledna Stradonka
Stradonice a rozhledna Stradonka
Stradonice a rozhledna Stradonka
Stradonice a rozhledna Stradonka
Stradonice a rozhledna Stradonka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na výlet!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článekSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles