Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tělo, pleť, nálada... Co všechno se mění během menopauzy?

26. 07. 2021 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Období klimakteria, které se u žen objevuje přibližně v období od 40 do 55 let, přináší do života ženy řadu změn. Pokles hladiny ženských hormonů může mít za následek různé fyzické i psychické obtíže, ale není důvod panikařit! Na co se připravit a jak s případnými syndromy menopauzy bojovat?

Jak se mění tělo?

Hlídejte si kila!


„Organismus s věkem stárne. Dochází ke snížení výkonnosti i přestavbě těla. Nejen, že se snižuje bazální metabolismus, a tak při stejném příjmu energie žena zvyšuje svoji hmotnost, ale také dochází k redistribuci tuku z prsů a boků do oblasti břicha,“ vysvětluje doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., předseda České společnosti pro menopauzu a andropauzu, který doporučuje k udržení tělesné váhy po menopauze zvýšit výdej nebo snížit příjem energie.

GS MerilinJak se mění partnerský život?

Nemusíte rezignovat!


Mnoho žen se obává, že s odchodem menstruace ustane i jejich partnerský život. Ten se opravdu může změnit. „Menopauza může být spojena s návaly a nočním pocením, ty narušují kvalitu spánku a nevyspalá žena nemá na nic náladu. Pro mnohé ženy je menopauza svými projevy symbolem stárnutí, to vede k depresi a sníženému sebehodnocení včetně ztráty pocitu její atraktivity. Současně trvalý partner se dostává do andropauzy a také má své problémy. S odstupem se pak ještě přidává porucha trofiky poševní sliznice, a tak se vedle ztráty libida objeví i poruchy vzrušení a spokojenosti,“ upozorňuje docent Fait, zároveň však dodává, že by bylo velkou chybou na tuto složku partnerské komunikace rezignovat, protože existují hormonální i nehormonální možnosti, jak tuto oblast ovlivnit.

Jak se mění pleť? Pečujte o ni díky anti-age kosmetice!


Pleť s přibývajícími roky ztrácí svou pevnost a ubývající pohlavní hormony v období menopauzy se odráží rovněž na kvalitě pokožky. Mohou se objevit různé neduhy v podobě vrásek, ztráty pevnosti, pokožka může být více suchá a citlivá, objevují se pigmentové skvrny či rozšířené žilky... „Také pokožka stárne. Dochází k její dehydrataci a vrásnění kvůli degradaci kolagenních vláken. Zde sice může trochu pomoci systémová léčba estrogeny, ale nejlepší jsou speciální krémy vyvinuté přímo pro stárnoucí ženy,“ radí odborník Tomáš Fait.

Jak se mění psychika? Výkyvy nálad jsou běžné!


GS Merilin HarmonyHormonální nerovnováha dokáže zamávat i s psychikou žen. Mohou se objevit stavy úzkosti, nervozity, výkyvy nálad, přecitlivělost, nespavost, plačtivost i deprese. To pak může mít dopad i na vztahy s okolím. Bojovat s těmito stavy můžete různými způsoby: pohybem, dechovým cvičením, jógou, pomoc najdete i v některých přírodních prostředcích. „Kombinace ploštičníku a třezalky se jeví jako optimální, přírodní a bezpečná alternativa, která je účinná proti návalům horka a pocení, tak i proti depresivním náladám a poruchám spánku, které období klimaktéria doprovázejí a snižují tak kvalitu života ženy,“ popisuje specialista MUDr. Karel Metyš s odkazem na výsledky studie německých lékařů uveřejněnou v roce 2007. „Studie se zúčastnilo 6141 žen a zjišťovala se účinnost kombinace extraktu z ploštičníku hroznatého a třezalky,“ upřesňuje lékař.

Jak se mění kosti? Dávejte pozor na osteoporózu!


Ruku v ruce se snižováním hormonů ubývá také kostní hmota, proto může docházet k častým zlomeninám vlivem osteoporózy. Nejčastěji bývá tato choroba diagnostikována u žen po 50. roce života, což souvisí právě s hormonálními změnami při menopauze. Ženám se proto v rámci screeningu doporučuje podstoupit denzitometrické vyšetření, které umožní zjistit hustotu kosti a případné potíže zavčasu léčit. Zároveň je také vhodné v období přechodu navýšit příjem vápníku, ideálně na cca 1200 miligramů. Do svého jídelníčku proto zařaďte potraviny bohaté na vápník a také vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku. Jedná se například o zelné listy (např. kapustové), luštěniny či některé plody jako jsou fíky či pomeranče.

Kdy to přejde?


Různé negativní projevy, které má na svědomí náhlý pokles hladiny estrogenů, na sobě pociťují zhruba tři čtvrtiny žen procházející obdobím klimakteria. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými. „Průměrná doba trvání menopauzálních příznaků je kolem 7 let. Obecně je příznaky třeba léčit tak dlouho, jak dlouho ženu obtěžují. Silné příznaky většinou vyžadují hormonální léčbu, slabším stačí nehormonální alternativy,“ dodává docent Tomáš Fait.  


Přírodní tip, jak zmírnit dopady menopauzy!

GS Merilin Harmony

S hormonální nerovnováhou v období přechodu se lze vypořádat hormonální substitucí, ale mnohé ženy dávají raději přednost přírodním prostředkům a sahají po doplňcích stravy s ověřenými bylinnými extrakty. „Doporučila bych vám změnit životosprávu, cvičení a k tomu přidat přírodní doplněk stravy. V ověřených klinických studiích se nejlépe osvědčil přípravek GS Merilin Harmony, který obsahuje ploštičník hroznatý, nejúčinnější alternativní lék na akutní příznaky přechodu jako jsou návaly horka, noční pocení, poruchy spánky, deprese, v kombinaci s třezalkou tečkovanou, která zlepšuje náladu a podporuje psychickou pohodu. Nechybí ani vitamín D a vápník pro pevnost kostí,“ radí gynekoložka MUDr. Zoja Čurilová Roháčová a dodává: „Doplňky stravy se musí užívat jeden až jeden a půl měsíce, abychom viděli jejich účinek.“




























Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !