Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ucpanou lymfu poznáte podle otoků i únavy. Prospěje jí změna jídelníčku

8. 02. 2022 | Nemoci
Lymfatický systém je pro správné fungování lidského těla nepostradatelný. Bohužel mu velmi škodíme navyklým životním stylem plným stresu a nezdravého jídla. Při nesprávném fungování lymfy, se v těle hromadí škodlivé látky včetně vody, solí a tuku. Podpořit fungování lymfatického systému můžeme konzumací správných potravin, dostatkem pohybu, příjemnými lymfodrenážemi nebo třeba moringou či mízou břízy bělokoré.

Lymfatický systém je zásadním pro ochranu lidského těla před nemocemi a pomáhá při opravě jednotlivých tkání. Při nesprávném odvodnění lymfatického systémů může docházet k poškození imunitního systému a v horších případech i nádorům lymfatických uzlin. Mezi nejčastější znaky špatně fungujícího lymfatického systému patří otoky, pocit únavy, celulitida, autoimunitní onemocnění a další.

Co lymfatickému systému nejvíce škodí


Lymfě škodí každodenní stres, nesprávná životospráva, přemíra sladkostí, konzumace průmyslově zpracovaných potravin a chemických aditiv. Činnost lymfatického systému také negativně ovlivňuje nedostatek času. Pokud si neuděláme čas na sebe, například na vyléčení jakékoli nemoci, škodíme tak mimo jiné i lymfatickému systému.

Právě lymfatickým systémem se také po těle nejčastěji šíří rakovina. Poté, co primární tumor pronikne do některé z lymfatických cév, mohou se některé z jeho částí oddělit a metastazovat se (rozptýlit se) po organismu do jedné či více lymfatických uzlin.

Jak své lymfě prospět


I my sami můžeme zlepšit fungování lymfatického systému. Důležitá je především změna jídelníčku. Po konzumaci některých potravin může zůstat v organismu velké množství odpadů a i díky tomu může docházet k otokům v lymfatickém systému. Vyhnout bychom se měli průmyslově zpracovaným výrobkům, tučným potravinám a samozřejmě cukrům. Naopak mezi potraviny, které bychom do svého jídelníčku zařadit měli, patří čerstvé ovoce a zelenina, případně přírodní doplňky stravy, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Dobrým pravidlem je také vypít šest až osm sklenic čisté vody denně, tělo tak zůstává hydratované a lymfa může ideálně proudit.

Když lymfatický systém nefunguje správě


Pokud lymfatický systém nefunguje správě, dochází k selhávání transportních a filtračních schopností lymfy. Organismus je zatěžován působením škodlivých látek, které by, při správném fungování lymfy, měly být z těla vyloučeny. Zplodiny, které zůstávají v metabolismu, se ukládají do mezibuněčných prostor a lymfatický systém nezvládá plnit svou funkci. Dochází tak k hromadění vody, solí, tuku a dalších odpadních látek v podkoží.

Velmi důležitá je proto prevence, posilování lymfatického systému pomocí manuální či strojové lymfatické drenáže. Použitím lymfatické masáže můžeme posílit lymfatický systém, což je mimo jiné skvělý způsob jak posílit svou imunitu, ale i zmírnit projevy celulitidy. Každá větší zátěž, jizvy po zraněních, císařských řezech, operacích či prodělané infekci mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, lymfa se zahleňuje, houstne a usazuje ve tkáních, což může způsobit otok, bolest, hromadění různých toxinů a posléze zánětlivé změny. Existuje také spojitost poruchy lymfatického systému s problémy pokožky, například akné nebo celulitida.

Projevy špatně fungujícího lymfatického systému:


    • nenápadná únava nohou
    • únava celého organismu
    • otoky kotníků, lýtek, stehen – hlavně večer po námaze
    • otoky v břišní krajině
    • otoky očních víček a mízních uzlin
    • celulitida
    • poruchy imunitního systému – sklon k infekčním nemocem
    • dechové obtíže bez zjevné příčiny

Špatná životospráva může škodit nejenom lymfě, ale zároveň může nabourávat rovnováhu kyselin a zásaditých látek, kdy dochází k překyselení organismu. Překyselený člověk je bez energie a často unavený, špatně spí, bolí ho svaly, hlava. Také ho mohou trápit ekzémy, zácpy nebo průjmy.  Harmonie organismu je prevencí proti virózám, bolení hlavy, zad, žaludku, proti všemu – i proti neustálé únavě. Aby se vytvořil tok lymfy, lymfatický systém potřebuje dostatek kyslíku, pohub, svalovou činnost a činnost střev, protože nemá vlastní aktivní čerpací systém.

Když tělu nenasloucháme


Když dodáme tělu málo zásaditých látek, odebírá si je poté z důvodů pudu sebezáchovy k přežití ze svých vnitřních zásob – například vápník z kostí, chrom ze slinivky a podobně. Je logické, že pak dané prvky chybí – a vznikají choroby, jako jsou alergie, artrózy, ale i záněty.  


9 TIPŮ, jak rozproudit lymfu


    1. Střídejte teplou a studenou sprchu

Cévy se v horké vodě rozšiřují, zatímco ve studené se stahují. Tekutiny, které se hromadily v těle po delší dobu, budou vytlačeny touto akcí „pumpy“. Nedoporučuje se těhotným a lidem trpící na kardiovaskulární choroby.

    2. Masírujte se kartáčem

Kartáčujte kartáčem suchou kůži krouživými pohyby po dobu 10 minut. Potom se můžete osprchovat. Pro lepší účinky je vhodné kombinovat suché kartáčování s teplou a studenou sprchou.

    3. Cvičte

První věc, kterou zdravý lymfatický systém vyžaduje, je pravidelné cvičení. Můžete začít s některými jednoduššími cviky a každý den se snažit zvýšit svou úroveň intenzity. Skákání na malé trampolíně je například pro lymfu ideální.

    4. Pijte čistou vodu

Doporučujeme konzumovat především čistou vodu a několik sklenic vody s citrónem.  

    5. Nenoste těsné oblečení

Nosit těsné oblečení může být škodlivé především pro správnou cirkulaci v lymfatickém systému, protože způsobuje ucpání lymfatického systému, což vede k hromadění toxinů.

    6. Správně dýchejte

V našem těle máme až 3krát více lymfy než krve, a přitom neexistuje orgán pro její čerpání. Můžete vytvořit pumpu tím, že budete zhluboka dýchat. To pomůže lymfatickému systému při přepravě toxinů do krve a následné detoxikaci v játrech.

    7. Konzumujte potraviny, které podporují průtok lymfy

    • Lněné semínko
    • Česnek
    • Ovoce s nízkým obsahem cukru
    • Listová zelenina
    • Avokádo
    • Chia semínka
    • Mandle
    • Brusinky
    • Vlašské ořechy
    • Čaje z těchto rostlin: Koriandr, Petržel, Moringa olejodárná se svízelem


    8. Vyhýbejte se potravinám, které způsobují ucpávání do lymfatického systému

    • Umělá sladidla
    • Konvenční mléka a mléčné výrobky
    • Zpracované potraviny, sója
    • Cukr, sůl
    • Uzeniny

    9. Zkuste lymfodrenáž

Jedním z nejjednodušších způsobů pro detoxikaci lymfatického systému je již zmíněná lymfodrenážní masáž. Ta může zvýšit oběh lymfy a odvod tekutin, tuků a toxinů z buněk. Další ošetření, které pomůže při stimulaci toku lymfy a odstranění toxinů z těla, je akupunktura, jejímž cílem je zlepšení kvality lymfatického oběhu a urychlení odtoku lymfy z podkoží zpět do krevního oběhu. Krevní oběh nese nečistoty a toxické látky do čistících orgánů, jako jsou například ledviny, játra, plíce (plynný odpad), které tyto látky z těla vyloučí přirozenými cestami.


Zdroj: ZOOT


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !