Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 40. týden

4. 10. 2021 | Televizní tipy
Prima ZOOM ve znamení dokumentární tvorby. Vyberte si žánr, jaký vás zajímá, a Prima ZOOM vám ho nabídne.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 40. týden:


4. 10. 20.00 – Thajsko z výšky (1. část)

Thajsko je země s 60 milióny obyvatel, bohatou historií a kulturním dědictvím. Mnoho z toho, co najdeme v Thajsku, je jedinečné. Proto se vyplatí věnovat krásám této jihovýchodní asijské země trochu více pozornosti a zapátrat po jejích skrytých pokladech. Zažijte cestu po Thajsku od vysokých hor na severu země až po samotný výběžek Malajského poloostrova na jihu během jedinečného leteckého dobrodružství. Cestopis Thajsko z výšky odhaluje blyštivá pobřeží, ukryté khmerské chrámy, bohaté lesy mangrovníků a tradiční majestát historického hlavního města. Takto jste Thajsko ještě nikdy neviděli.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 40. týden5. 10. 21.00 – Lesk a bída ruských careven

Od Kateřiny Veliké až po poslední vládkyni Ruska byly všechny císařovny ve skutečnosti německého původu. Do Petrohradu je nezavedla pravá láska, ale byly to důsledky vysoké evropské hry o moc. Film Lesk a bída ruských careven je plný dramatických příběhů těchto mladých žen – rozervaných mezi strategicky výhodnými manželskými svazky, touhou po lásce a nutností podvolit se potřebám evropské politiky.

Snímek odhaluje nové skutečnosti a nabízí nový pohled na německé princezny na ruském trůnu. Jejich životní osudy jsou takřka pohádkové, ale kromě nesmírného bohatství v nich figurují také zrádné intriky, nebezpečné duely a šokující skandály s nešťastnými a osudovými následky. Navzdory pečlivým snahám o převýchovu ani jediná z těchto princezen úplně nepřišla o svou skutečnou identitu. A každá z nich po sobě zanechala zajímavý odkaz, ať už ruský v německé společnosti nebo německý v té ruské.

6. 10. 21.00 – Divoká Latinská Amerika (Keporkak: Zrození obra)

Jižní Amerika je kontinent vzrušujících protikladů. Najdeme tady prakticky všechno – od hustých tropických porostů amazonského deštného pralesa, přes drsné a strmé svahy vysokohorských And, až po krystalicky čisté vody Tichého oceánu. Díky tomuto seriálu zavítáme na místa, která patří k nejčistším na světě. Budeme sledovat slasti i strasti tří velice rozdílných zvířat: keporkaka, opice a medvěda. Nenechte si ujít poutavý příběh o tom, jak vyrůstají a dospívají, jak se páří a jak přežívají Divokou Latinskou Ameriku.

7. 10. 22.00 – Lemuří ostrov (Bitevní linie)

Rozhádané rodiny, občanská válka a milostná trápení. To je vážně tragédie! Jenže nejde o žádného Romea a Julii, ale o smečku lemurů kata, kteří žijí v přírodní rezervaci na Madagaskaru. Tito primáti jsou přímo posedlí společenským postavením a už také dokázali, že jsou nesmírně šikovní. Hlavně když jde o to přizpůsobit se extrémním podmínkám a proměnlivému klimatu. V přírodovědném seriálu Lemuří ostrov jdou vědecké poznatky ruku v ruce s dobrým (nebo i špatným) vychováním.

7. 10. 23.00 – Území velkých koček (Začátek invaze)

Na konci hlubokého údolí Luangwa v africké Zambii se střetly dvě sousedící lví smečky. Obě tady chtějí vládnout. Kdysi mocnou smečku MK vedou stárnoucí samci. Jejich počty sice ještě pořád vzrůstají (právě teď se zrovna musí starat o pět bezbranných lvíčat), ale celá smečka postupně slábne a nebylo by až tak těžké zabrat si ji pro sebe. Naopak kousek výš po proudu žije hollywoodská smečka vedená matriarchou Avou a složená jenom z nezávislých, nespoutaných samic. Jsou velice vybíravé a náročné na partnery, takže už tři roky neporodily jediné lvíče. Ovšem aby si zajistily budoucnost, musí se pářit, protože bez dědiců nepřežije žádná – ani ta nejsilnější – dynastie.

Jako by to nebylo dost velké drama, obě tyto smečky nyní čelí Nomádům, gangu čtyř samců hledajících vlastní teritorium. Spolu s nimi přichází do údolí násilí a smrt. Nomádi se nezastaví před ničím. Chtějí získat bohaté území na březích řeky Luangwa jenom pro sebe, najít si družky a zplodit potomky. Sledujte vzrušující přírodovědný seriál Území velkých koček, ve kterém se každý lev dříve nebo později dostává do úzkých a ocitá se tváří v tvář smrtelnému nebezpečí. Která z těchto smeček dokáže porazit nepřízně osudu a překonat největší životní výzvy?

8. 10. 20.00 – Vltava: Zlatá řeka

V pohoří Šumava pramení Vltava. Nejdelší řeka České republiky je napájená přítoky Studené a Teplé Vltavy. Razí si cestu šumavskými vřesovišti a rašeliništi. Právě tam získává svou charakteristickou žlutou barvu, díky níž vypadá takřka jako tekuté zlato. Ale to není jediný důvod, proč získala svou přezdívku Zlatá řeka. Vltava je odjakživa velkou inspirací básníků, architektů i hudebních skladatelů. Na jejích březích stojí bezpočet historických památek, které se staly svědky dlouhé a pestré historie českých zemí. Přes Vltavu se klene celkem osmnáct mostů a sama Zlatá řeka protéká Prahou, také zlatou a stověžatou.

Toto hlavní město Česka zdobí moře zlatých střech a žlutě se třpytících pískovcových zdí. Takřka celý tok řeky Vltavy je poklidný. Ale čas od času upustí uzdu svému temperamentu, odhalí divokou povahu a zuřivě bičuje a podemílá vlastní břehy. Na těchto místech musí být Vltava krocena jedinečnou kaskádou nádrží a přehrad. Jinak teče volně přirozeným říčním korytem a poskytuje útočiště mnoha různým druhům divokých zvířat. Mezi jinými si Vltavu oblíbil i sysel perličkový. A s trochou štěstí tady můžete dokonce narazit i na nějakého toho rysa nebo vlka. Vltava je zkrátka klenot mezi řekami a při sledování tohoto dokumentu rychle odhalíte, v čem všem je ještě zlatá.

9. 10. 20.00 – Portugalsko: Divoký západ Evropy

Představte si svět kamenitých pobřeží, osamocených vrcholů hor a zlatých prérií. V ní žije smečka vlků, která prohání stáda dávných mustangů, a tři masožravci udržují celý les v napětí. A vysoko nahoře nad tím vším žije pár čápů, kteří se snaží vychovat rodinu na úzké římse na vrcholu vysokého útesu. Divoký západ Evropy je místo, kde si zaslouží přežít jedině ti s nejostřejšími smysly a nejrychlejšími reflexy.

9. 10. 22.00 – Dějiny propagandy

Dějiny propagandy jsou ten pravý dokumentární film pro naši složitou dobu. Ve světě, kde existuje neomezený přístup k informacím, nebyla celosvětová debata o propagaci informací, „alternativních faktech“ a „fake news“ nikdy vyhrocenější než teď. Vzhledem k tomu, že jsou média čím dál víc polarizovaná a sociální sítě ovládly tok informací, jakou roli v tom všem hraje propaganda? Jak ovlivňuje změny ve světovém řádu? Tento dokument identifikuje a demystifikuje nejdůležitější prostředky a metody propagandy, které využívají všichni, kteří usilují o moc. Zkoumá a analyzuje současnou situaci a dává ji do kontextu vzhledem k minulým epochám historie, kdy propaganda definovala celé národy a držela populace pod kontrolou.

V podstatě jde o nezbytnou a vyloženě aktuální výstrahu. Metody propagandy se postupně vyvíjely a často také degradovaly. Ať už šlo o pravěké jeskynní malby, fresky v Sixtinské kapli nebo nespoutané urážky na Twitteru, každý druh médií byl využit a zneužit ve snaze ohromit, nadchnout nebo zastrašit. Lidem jsou servírovány lži nebo poloviční pravdy, a až příliš často se jich hladově chytají. Intelekt je odsunut až na druhořadé místo a přednost dostávají ryzí emoce živené zlověstnými hrozbami a nerealistickými sliby. Lež je silnější než pravda a stává se novou skutečností. Propaganda někdy bývá relativně neškodná, ale jindy je vyloženě mocná, až smrtelně nebezpečná, zvláště v rukou nejproslulejších zloduchů a démonických demagogů minulosti.

10. 10. 23.00 – CRISPR: Genetické inženýrství

Jedná se o nejnovější skandál genetického inženýrství, nebo je to požehnání a spása pro vytížené obory medicíny a zemědělství? CRISPR je zbrusu novým nástrojem v genetické laboratoři, který umožňuje vědcům s vysokou přesností změnit genetický materiál všech živých organismů. Badatelé pracují na vývoji nových způsobů léčby nemocí dosud považovaných za nevyléčitelné. Vznikají také rostliny s úplně novými vlastnostmi. A navíc máme najednou na dosah ruky možnost pořídit si dítě na míru. Jak daleko může medicína nebo zemědělství zajít? Kde bychom měli stanovit jasné hranice? Tento fascinující film hledá odpovědi na aktuální palčivé otázky. Nahlíží na kontroverzní téma nejen pečlivě, ale i s potřebným kritickým odstupem, a zabývá se všemi našimi dávnými předsudky. Vědci, etici a kritici se na jednom shodnou: naše společnost musí nutně probrat nesmírné možnosti i nebezpečná úskalí nových dimenzí genetického inženýrství. Protože CRISPR ovlivní životy nás všech.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !