8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vasa muzeum ve Stockholmu

25. 04. 2016 | Evropa
Snad nejnavštěvovanějším muzeem ve Stockholmu, ale možná  i v celém Švédsku je muzeum Vasa. Celé je věnované jediné lodi, která ztroskotala, aniž pořádně vyplula na otevřené moře.

V 17. století patřilo Švédsko k námořním velmocem. Během třicetileté války si král Gustav II. Adolf z panovnické dynastie Vasa objednal stavbu mohutné válečné lodi. Loď postavili ve Stockholmu pod vedením holandského stavitele lodí Henrika Hybertssona. Ve své době to byla gigantická loď, která měla demonstrovat moc a zároveň vzbuzovat v protivnících (tehdy hlavně v Polsku) strach. Loď byla vybavena 64 kanóny a měla převážet až 145 námořníků a 300 bojovníků. Královo megalomanství a opakované úpravy původního projektu nakonec zavedly loď do záhuby.             

10. srpna 1628 se loď potopila hned při své první plavbě při spuštění na vodu ve stockholmském přístavu. Loď se potopila s nejméně 30, ale možná až 50 členy posádky. Na debakl se časem zapomnělo. Po 333 letech ji však objevil soukromý hledač potopených vraků Andres Franzén. Loď byla ze dna vyproštěna, restaurována a zakonzervována a pro velký zájem veřejnosti pro ni dokonce postavili vlastní muzeum. Vědci vypracovali metodu, jak loď udržet v dobrém stavu pro další generace. Jejím základem je napuštění lodi speciálním ve vodě rozpustným voskovým produktem. Restaurování potřebovala také řada soch, kterých se na lodi nacházelo okolo 700. 

Vasa muzeumŠlo zejména a o sochy biblických hrdinů, římských vladařů, řeckých božstev, mořských živočichů nebo lvů. Původně byly zdobeny zlatem a natřeny křiklavými barvami. Ošetřeno bylo i několik tisícovek drobných dřevěných předmětů. 52 metrů vysoká a 69 metrů dlouhá loď bude potřebovat odpovídající péči i v budoucnosti.     

Loď je umístěna v obrovské hale a na třech galeriích jsou instalovány expozice související jednak se stavbou lodi, ale také s vybavením a životem na lodi. V promítacím sále mohou diváci každou hodinu sledovat film o restaurování lodi Vasa. V muzeu je také prodejna, kde si mohou návštěvníci koupit suvenýry spojené s fenoménem lodi Vasa.      

Vasa muzeum patří k muzeím, kam chodí rády i děti a zejména muži zde tráví celé hodiny. Většina Švédů toto muzeum navštíví několikrát za život. Vstupné je ale 130 SK.


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vasa muzeum ve Stockholmu:

Vasa muzeum ve Stockholmu
Vasa muzeum ve Stockholmu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !