Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Virtuální realita krade spánek

11. 04. 2009 | Nemoci
Je takřka dokonalá. Zaujme na první pohled. Nabízí tolik možností… Prostě přitahuje. Virtuální realita. Není divu, že hráči dokážou u monitoru prosedět celé noci. A komu z nás se neprotáhl večer na internetu? Počítačová závislost může ale mít nedozírný dopad na náš spánek – a zdraví vůbec.

Kouzlo hry
Všimli jste si, jak datově objemné jsou současné počítačové hry? Mají grafiku propracovanou do nejmenších detailů. Ty lepší i silný příběh a dramaturgii, která vás donutí hrát, děj se co děj. Není divu, že noc u počítače uplyne tak rychle. Ospalým ránem jdete do práce či školy, odpoledne se jako mátohy odplížíte domů a spíte. A večer? Neusnete.

Hrdinou snadno a rychle
Právě technická dokonalost her a emotivní děj dovedou náruživé hráče snadno k závislosti. Zvlášť náchylní jsou dospívající. Vždyť je tak snadné být neohroženým hrdinou! České děti stráví u počítače 14 hodin týdně. Pohybu se věnují pouhé 4 hodiny. Nedostatek pohybu a nepravidelný příjem mnohdy kaloricky bohaté potravy vede k obezitě. Potýkají se i s úrazy. Mají totiž tendenci akční prvky z her opakovat ve skutečnosti. Jenže jim chybí obratnost. A navíc, některé veletoče jsou možné opravdu jen v počítači.

Ohrožené vztahy
Dalším problémem počítačových maniaků jsou mezilidské vztahy. Bylo prokázáno, že násilné hry otupují kladné emoce. Hráči se potom ke svému okolí chovají nepřátelsky. Těžko navazují kontakty, hůře komunikují, mívají konflikty v práci, ale i manželství. Poté prožívají úzkost z nevydařených vztahů… A právě psychická pohoda je nezbytnou podmínkou kvalitního spánku a také zdraví.

Seznam negativních účinků závislosti na počítači je hodně dlouhý. Od poruch vidění, bolestí hlavy a páteře přes obezitu vede až k psychickým poruchám, dezorganizaci spánku a možnosti epileptického záchvatu. Počítač však za tyto problémy nemůže. Jestli bude dobrým sluhou, nebo zlým pánem, závisí jen na uživateli.

Zdroj: Dobrý spánek

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na počítačích je závislý i můj syn.
Obrázek uživatelky
profil
To je fakt u počítače čas ubíhá rychle ani si to nestačím uvědomit Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles