8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vitamin D ze slunce? Počkejte si na jaro

12. 01. 2021 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Až donedávna se vitamin D považoval za nezbytný především pro zabudování vápníku do kostí a zubů. Nyní je rozsáhle doloženo vědeckými studiemi, že dostatečná hladina vitaminu D v krvi je klíčovým faktorem pro správné fungování imunitního systému. Vitamin D vstupuje do imunitní obrany hned několikrát. Nejvýznamnější je jeho regulační úloha.

V průběhu obrany proti virům by mohlo dojít k situaci, kdy organismus začne tvořit až moc protilátek, které nasměruje na patogen i sám na sebe. „Prostřednictvím vitaminu D je v imunitě nastavená velmi jemná rovnováha, aby nedošlo k přesmyknutí obranného zánětu k zánětu poškozujícímu,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Zdroj foto: Pixabay.com

Vitamin D ze slunce? Počkejte si na jaroNastartuje buňky imunitního systému


Vitamin D má i další roli. Pomáhá aktivovat bílé krvinky, konkrétně zabijácké NK-buňky, (z angl. natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím. Zároveň se spolu s vitaminem C a zinkem podílí na celistvosti protiinfekčních bariér ve střevech, plicích, kůži a placentě. Udržení bariérových funkcí sliznic je důležité, protože jde o první vstupní bránu patogenů do těla. Sehrává významnou úlohu i v obraně proti tak nebezpečným patogenním bakteriím, jakými je původce tuberkulózy.



Jak získáte vitamin D?


Primárním zdrojem vitaminu D je z 90 % UVB záření ze slunce. V dřívějších dobách byli lidé více venku a přirozeně si ho tvořili do zásoby. Od půlky dubna do začátku září mezi 10. a 14. hodinou je přesně to období, kdy je jedině možné vitamin D tvořit. Během podzimu a zimy je slunce nízko nad horizontem a UVB záření k nám nedopadá v potřebném úhlu. Ochranu před nemocemi lidem dříve částečně poskytovala zásoba vitaminu D z jara a léta. Dnes většinu dne lidé tráví uvnitř a ven se dostanou až po práci, kdy už je slunce nízko.

Tři ze čtyř trpí nedostatkem vitaminu D


Tato změna životního stylu se logicky projevila v tom, že dostatečné zásoby déčka se nevytvoří a lidé snáz podlehnou útokům patogenů. Není tedy překvapením, že nedostatečné zásoby vitaminu D má kolem 75 % obyvatel. BIOMIN Vitamin D3 Extra
„Potřeba tohoto vitaminu se podstatně zvyšuje na podzim a v zimě, kdy hrozí zvýšené riziko především virových infektů. Dosažení dostatečné hladiny vitaminu D vede k optimalizaci imunitní odpovědi především na virové infekce,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. a dodává, že obecně pro dospělou populaci různé studie vycházejí z poměrně široké škály dávek suplementace vitaminem D, které se pohybují v rozmezí od 800 IU do cca 4000 IU denně.

Silná imunita v tobolce


Tip: BIOMIN Vitamin D3 Extra je čistě přírodní doplněk stravy. Přispívá ke zdravé funkci imunitního systému a mineralizaci kostí, udržení normálního stavu kostí a zubů. Balený v tobolkách, bez lepku a laktózy. Balení na 30 týdnů koupíte na www.vitalpoint.cz za 294 Kč.






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
1.
Obrázek uživatelky
profil
první košíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já pro začátek kraslice
Obrázek uživatelky
profil
také jsem přišla v čas a jen pomlázka
Obrázek uživatelky
profil
Já mám na rozjezd krojSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles