Cukr, nenápadný zabiják
Před potravinami s vysokým obsahem cukru varují zubaři od nepaměti. Cukr sám o sobě přímou příčinou zubního kazu není. Problém vzniká ve chvíli, kdy bakterie obsažené v zubním plaku začnou cukry metabolizovat a produkovat nebezpečné kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Narušená sklovina zub méně chrání a bakterie mají otevřenou cestu, aby začaly vytvářet zubní kaz. Z tohoto důvodu je nezbytné, abychom zubní plak pravidelně odstraňovali. Nahromaděný plak je pro bakterie ideální prostředí pro nenarušený život a rozmnožování. A proto i čím déle plak na zubech zůstává, tím je nebezpečnější pro naše zuby.

Tip: Pokud si nedokážete sladkosti odepřít, konzumujte je těsně po hlavním jídle. Právě tehdy se v ústech tvoří více slin, které napomáhají minimalizovat dopady kyselin.
Potraviny s vysokým obsahem škrobu
Negativně na zdraví zubů působí i potraviny s vysokým obsahem škrobu. Jde například o chipsy nebo vybrané pečivo, a dokonce i brambory. Škrob v těchto potravinách ulpívá v prostoru mezi zuby a pod úrovní dásní a vytváří ideální prostředí pro množící se bakterie.
Tip: Po konzumaci potravin s vysokým obsahem škrobu si vypláchněte ústa vodou nebo ústní vodou a máte-li možnost, použijte dentální nit nebo ústní sprchu pro vyčištění mezizubních prostor.
Kyselé potraviny
Ovoce (nejčastěji citrusové plody), limonády, džusy nebo kyselé cukrovinky dočasně změkčují zubní sklovinu a tím vytváří ideální prostředí pro vznik zubního kazu. Velmi nežádoucí je si čistit zuby ihned po konzumaci kyselých potravin, protože kartáček změklou část skloviny naruší.
Tip: Uvádí se, že po konzumaci kyselých potravin je vhodné nejprve vypláchnout ústa vodou a vyčkat zhruba 30 minut, než zuby vyčistíte.
Zuby bez zubního plaku jsou zdravé zuby
Zdroj, foto: Listerine