8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, které potraviny ohrožují zdraví vašich zubů?

20. 02. 2024 | Péče o tělo
Zdraví zubů ovlivňuje více faktorů, mj. ústní hygiena a potraviny, které konzumujete. Jak spolu obojí zmíněné souvisí? A kterým potravinám byste se měli vyhnout v rámci prevence?

Cukr, nenápadný zabiják


Před potravinami s vysokým obsahem cukru varují zubaři od nepaměti. Cukr sám o sobě přímou příčinou zubního kazu není. Problém vzniká ve chvíli, kdy bakterie obsažené v zubním plaku začnou cukry metabolizovat a produkovat nebezpečné kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Narušená sklovina zub méně chrání a bakterie mají otevřenou cestu, aby začaly vytvářet zubní kaz. Z tohoto důvodu je nezbytné, abychom zubní plak pravidelně odstraňovali. Nahromaděný plak je pro bakterie ideální prostředí pro nenarušený život a rozmnožování. A proto i čím déle plak na zubech zůstává, tím je nebezpečnější pro naše zuby.

Za nejvíc problematické se považují sušené ovoce, bonbony, lízátka nebo karamel. Méně nápadné, zato nebezpečné, jsou slazené nápoje. Přitom jedna malá láhev nealkoholického slazeného nápoje může obsahovat daleko více cukru než čokoláda.

Tip: Pokud si nedokážete sladkosti odepřít, konzumujte je těsně po hlavním jídle. Právě tehdy se v ústech tvoří více slin, které napomáhají minimalizovat dopady kyselin. 
 

Potraviny s vysokým obsahem škrobu


Negativně na zdraví zubů působí i potraviny s vysokým obsahem škrobu. Jde například o chipsy nebo vybrané pečivo, a dokonce i brambory. Škrob v těchto potravinách ulpívá v prostoru mezi zuby a pod úrovní dásní a vytváří ideální prostředí pro množící se bakterie.

Tip: Po konzumaci potravin s vysokým obsahem škrobu si vypláchněte ústa vodou nebo ústní vodou a máte-li možnost, použijte dentální nit nebo ústní sprchu pro vyčištění mezizubních prostor.


Kyselé potraviny


Ovoce (nejčastěji citrusové plody), limonády, džusy nebo kyselé cukrovinky dočasně změkčují zubní sklovinu a tím vytváří ideální prostředí pro vznik zubního kazu. Velmi nežádoucí je si čistit zuby ihned po konzumaci kyselých potravin, protože kartáček změklou část skloviny naruší.

Tip: Uvádí se, že po konzumaci kyselých potravin je vhodné nejprve vypláchnout ústa vodou a vyčkat zhruba 30 minut, než zuby vyčistíte.

Zuby bez zubního plaku jsou zdravé zuby


Nejdůležitější je nedat potravinám čas, aby zareagovaly s bakteriemi zubního plaku. Ten se sice vytváří pár minut po vyčištění zubů, jeho pravidelné odstraňování však výrazně zvyšuje míru prevence proti zubnímu kazu. Zuby si proto čistěte kartáčkem a zubní pastou dvakrát denně tak dlouho, než jsou zuby na povrchu hladké. Pravidelnou péči o zuby doplňte o používání zubní nitě a ústní vody, které také napomáhají snižovat zubní plak.

Zdroj, foto: Listerine


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !