Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyhněte se nepříjemnostem aneb 4 užitečné tipy na dovolenou v Turecku

21. 08. 2012 | Asie
Není země jako země. Na co jsme zvyklí doma nebo v centrální Evropě, nemusí zejména v zemích směrem na východ a jih projít bez povšimnutí. Vytipovali jsme 4 specifika, o kterých byste měli vědět, pokud se chystáte na dovolenou do stále navštěvovanějšího Turecka. Vyhněte se nepříjemnostem, faux pas, nebo dokonce i pokutám.

Respektujte místní zvyky v odívání

Turci se oblékají v podstatě velmi evropsky. Muži chodí zpravidla v dlouhých kalhotách a košilích s dlouhým rukávem, nezřídka kdy doplněných sakem a kravatou. Ženy se oblékají většinou do šatů a zřídkakdy odhalují nějakou část těla kromě obličeje. Uvolněnější pravidla oblékání se praktikují jen v Istanbulu a moderních letoviscích. Etiketa se však zpřísňuje v období ramadánu a pro chování na posvátných místech jako je mešita. Muži i ženy by měli do mešity vstupovat se zahalenými koleny a rameny. U žen je pak nutná pokrývky vlasů. V Turecku a dalších muslimských zemích si místní ženy nemohou odložit vrchní díl plavek a dodržovat tento zvyk doporučujeme i našim turistům.


dovolená v TureckuVyhněte se intimnostem a některým gestům na veřejnosti

Intimnosti patří spíše do soukromí než na veřejnost. V muslimských zemích to platí dvojnásob. Turecko se řadí mezi tolerantnější země, a tak se nemusíte obávat přísných postihů za pohoršující chování. I když stále platí všeho s mírou. Vodění za ruce a letmé polibky ano, ale větší důvěrnosti by mohly vyvolat rozruch. Co se týká gest, tak za velmi neslušné považují v Turecku zvednutý ukazováček, jehož význam lze přirovnat ke vztyčenému prostředníku v našich zeměpisných šířkách.


V dopravě „žádná“ pravidla neplatí

Turecko patří mezi země s nejvyšším počtem dopravních nehod. Věnujte proto zvýšenou pozornost ostatním účastníkům silničního provozu, ať už sedíte za volantem nebo jste chodec. V Turecku jsou sice podobné silniční předpisy jako v ČR, nicméně se nedodržují a často je uplatňováno „pravidlo absolutní přednosti motorového vozidla“. Turečtí řidiči o sobě dávají vědět nejen troubením, ale i světelnou signalizací. Ta však neznamená dávání přednosti, ale právě naopak říká  - Pozor, teď jedu já!


S rýmou raději ke stolu nesedejte

Za velkou netaktnost se v Turecku považuje například smrkání u stolu, pokud jste ve společnosti. Nebo pokud jste zvyklí dávat pohodlně nohu přes nohu, tak se pokuste tomuto zvyku u stolu vyvarovat. V arabských zemích se považuje za velmi urážlivé ukázat podrážku boty. Urazit byste také mohli obsluhu v restauraci příliš malým spropitným. To spíš nic, než málo. Při větší útratě představuje běžné spropitné 10 % z konečné částky. U menšího účtu se rozumně zaokrouhluje směrem nahoru. Za vyjádření spokojenosti s pokrmem se považuje v Turecku říhnutí.  

 

Zdroj, foto: CK Neckermann


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyhněte se nepříjemnostem aneb 4 užitečné tipy na dovolenou v Turecku:

Vyhněte se nepříjemnostem aneb 4 užitečné tipy na dovolenou v Turecku
Vyhněte se nepříjemnostem aneb 4 užitečné tipy na dovolenou v Turecku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si přečetla...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles