8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO

15. 06. 2010 | Evropa

Chtěla bych Vás tímto pozvat do Bojnic na Slovensku. Pokud si zde uděláte výlet neprohloupíte.

 

Zámek Bojnice leží nedaleko města Prievidza a je jednou z nejvýznamějších a nejstarších památek na Slovensku. Nese prvky renesance a gotiky. Nyní trochu z historie – zámek Bojnice byl původně dřevěným, později kamenným hradem, jenž byl majetkem rodu Hont-Poznanovců . Tento rod se později spolčil s Matušek Čákem Trenčanským, kterému zámek Bojnice později připadl. Poté se zde vystřídalo mnoho zámožných pánů. Nejvíce však podobu zámku ovlivnil rod Pálffyovců.Obvodové stěny hradu (dnes již zámku)   přiléhali k nerovnostem skalnatého terénu a tvořili nepravidelný půdorys se širokým opevněním. V roce 1970 byl zámek vyhlášený za Národní kulturní památku, také se mu říká slovenský Karlštejn.

Určitě si vybavíte pohádku „Šíleně smutná princezna“, která se zde natáčela. Na zámku jsou nádherné zejména dřevěné stropy, mnohé vykládané zlatem. Jednou z nejhezčích místností, která stojí za zmínění je Zlatý sál. Svůj název dostal podle stropu, který je vyřezávaný z borovicového dřeva a zlacený lístkovým zlatem. Na stropě jsou vidět malý andílci a uprostřed stropu je medailón s andělem držícím pálffyovský erb.

Dále na zámku najdete Obrazárnu, Kapličku sv. Jana Kapistranského, Schodišťovou věž, Orientální salón, Mramorovou síň, Velkou síň, Rytířskou síň aj.  místnosti. Zaujalo mě dřevěné schodiště, kde na zábradlí byli vyřezány ze dřeva tři sochy psů. Každá z nich představovala určitý intelekt (nezbedníka, inteligenta a spekulanta).   Poté co jsme si jako návštěvníci zámku vybrali jednu sochu psa, která se nám líbí, nám průvodkyně sdělila, co tato socha znázorňuje. Já si zvolila, aniž bych to předtím tušila psa znázorňujícího inteligenta.

V Rytířské síni je vystavena část sbírky zbraní. Nachází se zde i lampa, v které se svítilo olejem, je vykládaná polodrahokamy a zdobí ji písmena řecké abecedy alfa a omega s křížem uprostřed. Za celou prohlídku zámku jsme ušli cca 670 schodů.

Kromě nádherných sálů jsme vyšli po schodech do Schodišťové věže, odkud jsme se mohli kochat pohledem na hradby a okolí zámku. V rámci prohlídky jsme také navštívili Hrobku rodiny Palffyovců. Ve středu místnosti je jsou v sarkofágu z červeného mramoru uloženy ostatky majitele J.F.Pálffyho. U stěn jsou umístěny sarkofágy s ostatky jeho rodičů a je zde pohřben i jeden z předků Pálffyovců - nitranský biskup Tomáš Pálffy.

Na tomto zámku se nachází i studna, která je 26 metrů hluboká.

Součástí prohlídky je i jeskyně nacházející se pod zámkem. Její průměr je 22 m a výška 6 m. V jeskyni se nacházejí dvě jezírka a ústí sem i studna.

Stručně podtrženo a sečteno prohlídka zahrnuje – věž, místnosti zámku, jeskyni a hrobku. Takže 4 v jednom. Ti z Vás, kteří ještě nenavštívili zámek Bojnice, by tak měli učinit co nejdříve. Opravdu to stojí za to.

 

No a když už budete na zámku, nezapomeňte navštívit i místní ZOO. Její vchod se nachází téměř přímo naproti   zámku. Je zde opravdu hodně zajímavých zvířat. Mě osobně zaujal výběh slonů, ve kterém pečovatel předváděl jak ho dva sloni poslouchají na slovo, samozřejmě za mírnou úplatu (piškoty). Dokonce si na jednoho vylezl a chvíli   na něm jezdil. Připadala jsem si chvíli, že nejsem v ZOO, ale v cirkuse. Další zvíře, které mě v této ZOO potěšilo, byl Páv Korunkatý a jeho rituální tanec námluv. Tato zvířata se ukazovala v celé svojí kráse. Byla to opravdu nádhera. A kdo má rád mláďátka, tak Vás potěším – mají tu malého Orangutana.

Takže vzhůru na Slovensko, přeji šťastnou cestu a mnoho příjemných zážitků.

 

Petttzelka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO:

Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO
Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO
Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO
Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO
Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO
Výlet na Slovensko – Zámek Bojnice + ZOO
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !