Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet za babičkou do Ratibořic

23. 10. 2021 | Česká republika

Loni v březnu jsem zde měla článek s názvem Babiččino údolí žije. Vyslovila jsem v něm pochybnost o tom, jestli ještě tato akce probíhá. Tak teď to vím – probíhá. Je sice trochu jiná, ale líbila se mi. A protože se z části odehrává na zámku Ratibořice, tak pár slov o něm.

Původně zde stál barokní zámek ve stylu malých italských letohrádků. V roce 1792 ho koupil Petr Biron, vévoda Kuronský a Zaháňský. Po jeho smrti ho zdědila jeho dcera Kateřina Frederika Vilemína Benigna, vévodkyně Zaháňská a princezna Kuronská. Zámek nechala přestavět v klasicistním a empírovém slohu a založila zámecký park. Panství využívala jako letní sídlo. Později sídlo získal říšský hrabě Octavian z Lippe. V rukou rodu Schaumburg-Lippe zámek zůstal až do roku 1945, kdy byl zestátněn. Od roku 1978 je zámek Ratibořice národní kulturní památkou.

Hned v první místnosti zámku se nás ujala klíčnice a seznámila nás se životem paní kněžny. Také nám připomněla, že bychom měli paní kněžnu slušně pozdravit a poklonit se. V další místnosti jsme se seznámili se studentkou hudby, která zde nacvičuje na svůj koncert. Vyslechli jsme ji a pokračovali dále. Klíčnice zavolala namyšleného komorníka Leopolda. Ten se tvářil jako bychom ho vyrušili a nechtěl nás za paní kněžnou Zaháňskou pustit. Klíčnice se ale přimlouvala a tak nás Leopold ohlásil. Paní kněžna byla naší návštěvou potěšena a ještě více pozdravem, který nás klíčnice naučila. Paní kněžna se rozpovídala o svém rodu a o tom, jak ráda v Ratibořicích tráví léto. Poté nás seznámila se schovankou, komtesou Hortenzií. Komtesa nám řekla něco o svém životě v Itálii a o tom. Jak ráda maluje okolní přírodu. Ukázala nám komnatu paní kněžny i svoji. Byla pyšná na obraz, který namalovala. Ráda by si s námi povídala, ale již na ni čekali další hosté, tak musela jít. Vyprovodila nás tedy a doporučila procházku zámeckým parkem.

Zámecký park se rozkládá na elipsovité ploše zhruba 5,58 hektarů. Nedaleko zámku je jezírko s lekníny a altán, najdete zde dřeviny téměř z celého světa. Přes zámecký park vede Bathildina stezka, která spojuje zámecký areál s Babiččiným údolím.  

Další naší zastávkou byl Rudrův mlýn, do dnešní podoby byl přestavěn v osmnáctém století. V patře je pokoj Mančinky a mlynáře a takzvaná šalanda, kde se scházeli mleči. V přízemí je mlýnice a různé pomůcky mlynářů.

Před mlýnem na nás čekal mlynář s panímámou a chasou ze vsi v čele s Mančinkou. Mlynář nám vyprávěl o své práci a potom nás zavedl do mlýna. Zde jsme vyslechli vyprávění panímámy o bylinkách. Chasa zazpívala a zatančila. Nahlédli jsme do obydlí mlynáře a potkali vodníka, který prý bydlí v mlýnském náhonu. Nyní je bohužel bez vody, protože ho opravují. U mlýna na dvorku jsme se občerstvili. Nabízeli zde výborné klobásky a samozřejmě i buchty v několika provedeních. Po krátkém odpočinku jsme pokračovali kolem barokní sochy Panny Marie, krátce jsme se zastavili u Sousoší babička s dětmi z roku 1922. Pískovcové sochy znázorňují děti – Barunku, Adélku, Jeníka a Viléma, kteří se s babičkou vracejí z mlýna a hledají na nebi hvězdy.

Za chvíli jsme na Starém Bělidle. Zde je dřevěná chalupa se šindelovou střechou, kterou postavil mlynář Ruder. Nahlédneme do babiččiny světničky a jdeme do zahrady. Zde si hraje parta dětí. Přichází babička a vypráví dětem o svém dětství a spoustu zajímavostí o zdejším kraji. Syn myslivce zahraje na trubku a děti dostanou čerstvý chléb ze mlýna. I nám mlynářka nabídla, byl moc dobrý. Odtud to je už jen pár kroků k Viktorčinu splavu. Původní dřevěný splav je nyní nahrazen kameny a betonem.

Setkání s postavami z Babičky bylo příjemné. Jejich vyprávění se mi líbilo, bylo jednoduché, jasné a vtipné. V době naší návštěvy se tu pohybovalo mnoho dětí, které zde byly na školním výletě. Myslím si, že to pro ně byl asi velký zážitek.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet za babičkou do Ratibořic:

Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
Výlet za babičkou do Ratibořic
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Ano,vše je v pořádku.
Obrázek uživatelky
profil
Zřejmě se cestou někde něco pokazilo. Nyní už jsou u článku vloženy kvalitní fotky. Více fotek v mém albu "Na cestách"
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel nevím, proč jsou fotky rozmazané. V mém počítači jsou pěkné. Fotila jsem je stejným foťákem, jako všechny ostatní (viz jiné články).
Obrázek uživatelky
profil
Článek je moc pěkně napsaný,je to můj rodný kraj,znám zde každý kout a jezdíme do Ratibořic na kolách i s dětmi.Na podzim je tu taky krásně.Škoda,že jsou rozmazané fotečky,ale návštěvu Ratibořic doporučuji projít pěšky i na kole po cyklostezkách Kladského pomezí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Asi malé rozlišení obrázků. SmajlíkJe to škoda, moc jsem se těšila, je to kousek od mého rodiště.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles