Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama - Vázaná kniha

8. 05. 2012 | Vyrob si sama
Potřebujeme: bílé papíry, jeden barevný papír, ozdobný papír (na desky knihy), tvrdý silnější papír (zadní strana ze starého kalendáře), jehlu, pevnější nit, tužku, pravítko, nůžky, lepidlo, tkanice asi 1 cm široká

Postup (na knížku formátu A6):

1. Nejdříve si vytvoříme stránky knihy z bílého papíru. Papír A4 rozpůlíme a obě části přeložíme na poloviny. Takto si nachystáme více papírů, podle toho kolik stránek budeme v knize chtít.

2. Do přehybu naznačíme šest bodů, kterými budeme knížku prošívat. Krajní body jsem naznačila 1,5 cm od kraje papíru, střední dva body 1,5 cm od středu papíru a od těchto bodů musí být další body vzdálené podle šíře tkanice, Vyrob si sama - Vázaná knihakterou se chystáme použít. Tyto rozměry si můžete upravit podle sebe. Naznačené body si propíchneme jehlou.

3. Ustřihneme dva kusy tkanice asi tak 8 cm dlouhé.

4. Stránky sešíváme vždy po dvou. Začneme prošívat z vnější strany. Jehlu s nití protáhneme první propíchnutou dírkou a necháme kousek nitě trčet ven, aby se později dala svázat. Pak protáhneme jehlu a nit druhou dírkou a z vnější strany přiložíme tkanici asi v polovině a dále šijeme tak, aby okolo tkanice byla nit. Stejně tak přiložíme i druhou tkanici. Šití prvních dvou stránek končí opět na vnější straně, takže hned můžeme začít další dvě stránky. Pokračujeme stejným způsobem.

5. Když máme prošité druhé dvě stránky, svážeme na uzel nit s ponechaným koncem a pak konec zastřihneme. Pokračujeme s prošíváním dalšího dvojlistu.

6. Před začátkem čtvrtého dvojlistu zpevníme vazbu tak, že jehlu s nití protáhneme pod nití spojující předešlé dva dvojlisty (viz foto). Stejným způsobem pokračujeme s ostatními dvojlisty. U posledního přišívaného dvojlistu nit pořádně zapošijeme a ustřihneme.

7. Jeden bílý papír A4 opět rozpůlíme, obě části přehneme na poloviny. Z jedné vnější strany po celé délce přehybu, v šíři asi 0,5 cm natřeme lepidlem a přilepíme na horní list svázané knížky. To samé uděláme i z druhé strany knížky.

Vyrob si sama - Vázaná kniha8. Barevný papír A4 rozpůlíme, obě části přehneme na poloviny. Jednu celou vnější stranu potřeme lepidlem a přilepíme na horní list knížky. Stejně tak i z druhé strany knížky.

9. Tkanice zpevňující hřbet knížky sestřihneme, aby byly stejně dlouhé a přilepíme je na barevný papír.

10. Sestřihneme papír na velikost A6, obalíme jím hřbet knížky a po celé ploše přilepíme. Tím se vazba ještě více zpevní.

11. Ustřihneme další dva kousky tkanice, asi 4cm dlouhé. Obalíme jimi oba konce hřbetu knížky a přilepíme.

12. Nyní vytvoříme desky knihy. Z pevného tvrdého papíru si ustřihneme tři stejně dlouhé obdélníky. Dva, které by měly být o pár milimetrů větší než formát A6, ze všech stran, kromě strany u hřbetu knihy. Podle tloušťky hřbetu si naměříme šíři středového obdélníku.

13. Tyto tři obdélníky nalepíme na rubovou stranu ozdobného papíru. Mezi jednotlivými obdélníky musíme vynechat místo asi 1 mm, aby se kniha dala zavírat.

14. Ozdobný papír obstřihneme tak, aby po celém obvodu byl asi o 1 cm větší a rožky sestřihneme zešikma.

15. Ozdobný papír po celém obvodu natřeme lepidlem, přehneme a přilepíme na tvrdé desky.

16. Nyní zbývá už jen vlepit svázanou knížku do desek. Nejprve natřeme lepidlem celou plochu horního papíru knížky včetně tkanice a přilepíme na jednu stranu desek a stejně tak i druhou stranu.

Knížka je hotová. Pokud byste chtěli, můžete si na hřbet knížky nalepit kromě tkanic na zpevnění ještě i záložku.


Hanpap – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vyrob si sama - Vázaná kniha:

Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
Vyrob si sama - Vázaná kniha
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
...perfektní nápad-vyzkouším i s vnoučaty))SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
První blok se mi docela povedl, ale nepodařil se mi vlepit do složek (buď to nešlo otevřít, nebo to nešlo zavřít)SmajlíkSmajlík. Tak teď jdu zkusit udělat novej.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přesně toto jsem hledala. Strašně se mi to líbí. Taky to zkusím. SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkÚžansné, taky zkusímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné, kniha vypadá jak od profesionála.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles