Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Využijte zimu k odpočinku

18. 02. 2023 | Péče o tělo
Právě probíhající nekonečná zima láká k tomu zalézt do postele, ale vy před sebou neustále vidíte jen samou práci a povinnosti a na odpočinek prostě není čas? Ideální stav pro vznik depresí a nemocí. Chcete se dozvědět, jak efektivně odpočívat a čerpat novou energii? Tak čtěte dál.

Dostatečně spěte – dostatečný spánek je základ. Přes zimu spěte klidně i o hodinu déle, buďte alespoň hodinu na čerstvém vzduchu a dodržujte kvalitní spánkovou hygienu. Co to znamená? Žádné jídlo 2-3 hodiny před spaním, žádný telefon, počítač ani televize, žádný alkohol, hádky ani aktivní cvičení a doporučuje se přes noc vypnout i wifi. Připravte tělo, na to že je večer, vše se zpomaluje a zklidňuje a brzy nastane čas spánku.

Neberte prášky – ač se to tak nezdá, tak léky na spaní bývají velmi silné a návykové a nedoporučuje se jejich dlouhodobé užívání. Pozor si dejte i pokud užíváte vitamín D, který si naše tělo spojuje se slunečným zářením – pokud jej budete užívat odpoledne nebo večer, tak tělo pak blokuje přirozenou produkci melatoninu a mohou se vyskytovat potíže s usínáním. 

Buďte aktivní – aby se vám dobře relaxovalo, musíte být v první řadě unaveni, ale pozor, nemyslíme psychicky. Doporučujeme zajít si např na pořádně dlouhou procházku, do posilovny, apod. Díky pořádné fyzické únavě budete i lépe relaxovat.

Říkejte ne! – většina z nás funguje na 110 %, pomáháme ostatním, jedeme za vlastní hranice a neumíme říct ostatním ne. V těle se ale stres a únava hromadí, až vznikne nemoc, tedy stav, kdy konečně dokážeme říct, že prostě nemůžeme. Nenechávejte to ale zajít tak daleko, postavte se za sebe a své tělo a říkejte nemůžu bez výčitek mnohem dříve.

Odměňte se – odpočinek nemusí znamenat pouze ležení na gauči. Klidně vyrazte třeba do lázní nebo wellness. Nechte se hýčkat, choďte do sauny na manikúru, pedikúru ke kadeřníkovi a věnujte čas jen a pouze sama sobě. A když k tomu připojíte i online detox nebo ideálně vypnete mobil úplně, tak se vrátíte jako znovuzrozená.

Zdravá strava – není asi žádné překvapení, že jinak unavená budete po zdravém zeleninovém salátu s lososem a jinak když si dáte tradiční knedlo-vepřo-zelo. Základem vašeho jídelníčku by měla být pestrá a vyvážená strava. Na únavu je obzvlášť vhodné hlídat si přísun vitamínů B a hořčíku. Hořčík najdete  v ořechách, luštěninách, banánech nebo v avokádu, vitamíny B pak v luštěninách, sýrech či masu.

Mít odvahu nic nedělat – dlouhý seznam úkolů, který vás čeká, a to jak v práci, tak i po návratu doma. Cítíte se ve stresu, nic nestíháte a máte výčitky svědomí jen z pomyšlení na krátký odpočinek. A to je přesně chvíle říct si dost! Zastavit se, zapálit si svíčku, uvařit si čaj, pustit si příjemnou muziku, zachumlat se do deky a prostě jen být. Vypnout hlavu, představit si, jak jste na vašem oblíbeném místě a neřešit vůbec nic. Uvidíte, že postačí i pár minut a chytnete druhý dech.


Zdroj: DrWitt



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý nápad využívat "zimu" k odpočinku...ne každý si to může ovšem dovolit a také spousta lidí miluje právě ty zimní sporty, i když i sport může být odpočinek Smajlík
děkuji za článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles