Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínky na mé začátky lyžování

4. 03. 2016 | Vaše příběhy

Nedávno jsem byla, po spoustě roků, na lyžích. Byl to jen jeden jediný den, ale připadala jsem si, jako bych byla na cizí planetě. Vše zde bylo elektronické, a vše drahé. Čipy na vlek, objednávky jídla v restauraci u sjezdovky, platby… prostě všechno. Ač jsem měla moderní vybavení z půjčovny, připadala jsem si, jako bych sem spadla z pravěku. A tak se až nyní, v teple domova, vracím ve vzpomínkách k mým počátkům lyžování.

Začínala jsem vlastně na dřevěných prkýnkách. Mělo to kožené řemínky k uchycení dětské botky. Ani lyžáky, přeskáče a jinou speciální obuv jsem nepotřebovala. Ale hned nato mi Ježíšek přinesl dětské plastové lyžičky. Ty mé byly červené a měly v přední části obrázek medvídka. Jako dnes je vidím ve vzpomínkách. Následovalo období lyžařských výcviků, kdy kdo měl vázání Kandahar, ten platil za frajera. Ještě dnes mě bolí kyčle při vzpomínce, jak mi lyže visí na noze na kovové přezce!

Poté následovalo období, kdy jsem na hory jezdila se svým prvním přítelem. Bylo to před více než dvaceti lety. Tehdy už letěly i přeskáče. Sváteční lyžaři, ke kterým jsme patřili, si ovšem museli vystačit se šněrovacími lyžáky. Vzpomínáte? Byly to kožené botky ve směšně barevné kombinaci s děsně dlouhými bílými tkaničkami. Úplný horor je zavazovat! Já tehdy měla moderní šponovky, ale můj přítel pouze zateplenou teplákovku s takovým tím chemlonovým povrchem. Svůj outfit doplnil ručně pletenou čepicí ze zbytků vlny a šálou ve stejném designu, díly to své maminky.  A protože maminka měla asi zbytků vlny dostatek, ta šála měřila snad dva metry. Byli jsme k nezapomenutí!

začátky lyžováníTakto vyšňoření jsme spočinuli u sjezdovky. Žádné helmy, žádné lyžařské brýle, ba ani bederní pás nás nechránil. Na rukách jen obyčejné pletené palčáky. Za přítelem vlála jeho pletená šála a já bezpečně věděla, kudy ho mám následovat. U vleku nebylo moc lidí, takže jsme po sjezdu, jakmile nám vlekař odškrtl jízdu na papírové permanentce – skipasu, mohli pokračovat zase na svah. Neměli jsme funkční prádlo, ani zahřívací polštářky. A přesto jsme si lyžování také užili.

Dole pod vlekem jsme si vypili doma připravený čaj z termosky, která měla ještě skleněnou vložku. Nejednou se nám vložka v termosce při nějakém tom pádu rozbila, a my ji museli zahodit i s čajem.

Pak jsme zažívali horor při rozvazování namrzlých tkaniček. Na každé botě se vytvořil z bavlněné tkaničky rampouch. Hřálo nás ale mládí a my si svou jízdu vždy pořádně užili, abychom se těšili na další lyžařské dobrodružství. Mohli jsme si ho i jako studenti dovolit. Tehdy si cestu na hory a celodenní permanentku na vlek totiž mohl dovolit téměř každý, zatímco dnes je to jen pro vyvolené. Já nyní utratila při lyžování tolik, že pro letošní rok mám utrum.

Ale měla jsem špičkové boty, lyže, bederní pás, helmu, skipas s čipem a čaj mi přinesli v luxusní restauraci až pod noc! Přesto se mi stýská po dávném lyžování s přítelem…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také v tisku


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vzpomínky na mé začátky lyžování:

Vzpomínky na mé začátky lyžování
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké vzpomínky na lyžování a trefné srovnání dříve a dnes.. Našlo by se to i v jiných oborech než v lyžování.
Obrázek uživatelky
profil
za krásné komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné vzpomínání na začátky Tvého lyžováníSmajlík

Já jsem zdědila lyže po strejdovi, na kterých jsem jezdila doma ve Vejrtech
Obrázek uživatelky
profil
Pekná spomienka na mladosť.
Tiež som začínala lyžovať na drevených lyžiach a kandahármi, po rokoch (už ako vydatej) mi Ježiško doniesol lyže Blizard s viazaním Marker a značku lyžiarok s prackami si nepamätám.
Tiež sme na svah nosili čaj v termoske a vyprážané šišky (koblihy).
Boli to krásne časy, dnes by som sa už bála postaviť sa na lyže a myslím, že by som si ho z dôchodku ani nemohla dovoliť.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek. Smajlík
Já byla lyžovat jen 2x v Krkonoších. Poprvé se školou a potom se sestrou a švagrem. Pokaždé jsem měla lyže půjčené, vázání kandahár. Kopec jsme šlapali nahoru pěšky.
Jak píšeš, tehdy si mohl lyžování dovolit prakticky každý. Dnes je to o penězích - jako skoro všechno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles