Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách... Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!
Ořechy vlašské, lískové, kešu, pekanové, para či makadamiové, mandle, pohanka, chia, semínka sezamová, lněná, dýňová, slunečnicová, alfalfa (tolice vojtěška)... To je jen krátký výčet zdraví prospěšných suchých plodů, které v sobě ukrývají pestrou škálu živin v podobě vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších nutričně hodnotných látek. Označují se také jako brainfood, tedy potraviny, které podporují mozkové funkce. Je škoda však nevyužít jejich potenciál naplno – díky naklíčení jej můžete takzvaně odemknout a otevřít tím pomyslný poklad plný energie a síly!
Kyselina fytová a inhibitory enzymů...
K čemu jsou a proč se jich zbavit?

Klíč ke zdraví: Dejte pokyn k „odemčení“ živin
Jestliže tedy chcete Matku přírodu „obelstít“, musíte semínkům či ořechům před konzumací dopřát dostatečnou vlhkost, čímž jim dáte pokyn k „odemčení“ živin a bonusem kyselinu fytovou eliminujete. Díky tomu lze získat až několikanásobné množství prospěšných látek, vitaminů a minerálů a zároveň usnadníte tělu jejich vstřebání, aniž bychom zatížili naše trávení. Klíčky obsahují také vlákninu, proto usnadňují zažívání, jsou přirozeným zdrojem rostlinných bílkovin a posilují obranyschopnost. Namočením se také odstraní povrchová špína a zlepší se i chuť.
Krok za krokem: Jak na klíčení?
1. Namočte ořechy do teplého solného roztoku – na 400 ml vody použijte přibližně lžíci soli, podle chuti to může být i více. Nechte rozpustit.
2. Přidejte ořechy tak, aby byly ponořené. Používejte jen přírodní ořechy, nikoliv pražené nebo tepelně upravené, protože ty jsou zbavené živých enzymů.
3. Nechte naložené při pokojové teplotě, délka namáčení závisí na druhu ořechů (u měkkých kešu stačí i 2 hodiny, lískové ořechy, mandle či arašídy nechte klidně přes noc). Vodu můžete několikrát vyměnit.
4. Namočené ořechy můžete ihned konzumovat (např. do kaše), anebo je využít na pečení či obohacení pokrmů a dezertů. V lednici pak vydrží až tři dny.
5. Ořechy, které rovnou nesníte nebo nijak nezpracujete ještě za „mokra“, nechte znova uschnout. Můžete k tomu využít buď sušičku na ovoce, anebo je dejte na plech a vložte do trouby na nejnižší teplotu. Budou pak krásně křupavé!
Probuďte semínka k životu!
2. Semínka propláchněte a namočte do dostatečného množství vody, aby nabobtnala. Nechte na 8–12 hodin ponořené v pokojové teplotě a poté slijte a propláchněte.
3. Přikryjte nádobu bavlněnou utěrkou a proplachujte přibližně dvakrát až třikrát denně, aby byla semena stále vlhká, ale zároveň aby neplavala ve vodě a nezačala hnít.
4. Doba klíčení je různá v závislosti na typu semen, pohybuje se v řádu dní. Zkonzumovat je můžete hned, anebo dát do lednice – stejně jako ořechy v ní vydrží až tři dny. Pokud je budete dávat do jídla, nevařte je, abyste cenné látky nezničili. Přidávejte až do hotových pokrmů. Stejným způsobem jako ořechy, můžete i semínka znovu usušit v sušičce na ovoce a křupavá je používat, jak jste byli zvyklí dříve.
Zdroj: Labeta