Je naše dítě zralé na vstup do školy?Je naše dítě zralé na vstup do školy? Školní rok 2020/2021Školní rok 2020/2021 Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online! - 3 obtížnosti i pro chytré ženyHrajte s námi SUDOKU online! - 3 obtížnosti i pro chytré ženy
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 19.04. 2021
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Zdraví klíčí v semínkách... Stačí je odemknout!

8. 04. 2021 | Péče o tělo
Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách... Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

Ořechy vlašské, lískové, kešu, pekanové, para či makadamiové, mandle, pohanka, chia, semínka sezamová, lněná, dýňová, slunečnicová, alfalfa (tolice vojtěška)... To je jen krátký výčet zdraví prospěšných suchých plodů, které v sobě ukrývají pestrou škálu živin v podobě vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších nutričně hodnotných látek. Označují se také jako brainfood, tedy potraviny, které podporují mozkové funkce. Je škoda však nevyužít jejich potenciál naplno – díky naklíčení jej můžete takzvaně odemknout a otevřít tím pomyslný poklad plný energie a síly!

Kyselina fytová a inhibitory enzymů...

K čemu jsou a proč se jich zbavit?


Ořechy a semínka v sobě nesou dar života – ten je ale uzamčený, protože čeká na ty správné předpoklady pro vyklíčení, zejména vhodnou vlhkost. Ve chvíli, kdy tyto podmínky nastanou, znásobí se obsah živin, které umožní růst nové rostliny. Příroda to totiž zařídila chytře: vybavila suché plody kyselinou fytovou a inhibitory enzymů, které jim umožní „přežít“ třeba i několik let, než nastane vhodný moment pro vyklíčení. Pokud ořechy či semínka budeme konzumovat „suché“, budou ovšem kvůli těmto látkám zároveň hůře stravitelné, a dokonce mohou způsobovat nadýmání a plynatost. Kyselina fytová navíc zabraňuje vstřebávání důležitých minerálů, jako je například železo, vápník, zinek či mangan. Nadměrná konzumace kyseliny fytové tedy může vést k následnému nedostatku těchto minerálů v těle.

Klíč ke zdraví: Dejte pokyn k „odemčení“ živin


Jestliže tedy chcete Matku přírodu „obelstít“, musíte semínkům či ořechům před konzumací dopřát dostatečnou vlhkost, čímž jim dáte pokyn k „odemčení“ živin a bonusem kyselinu fytovou eliminujete. Díky tomu lze získat až několikanásobné množství prospěšných látek, vitaminů a minerálů a zároveň usnadníte tělu jejich vstřebání, aniž bychom zatížili naše trávení. Klíčky obsahují také vlákninu, proto usnadňují zažívání, jsou přirozeným zdrojem rostlinných bílkovin a posilují obranyschopnost. Namočením se také odstraní povrchová špína a zlepší se i chuť.

Krok za krokem: Jak na klíčení?


Aktivujte ořechy!
    1. Namočte ořechy do teplého solného roztoku – na 400 ml vody použijte přibližně lžíci soli, podle chuti to může být i více. Nechte rozpustit.
    2. Přidejte ořechy tak, aby byly ponořené. Používejte jen přírodní ořechy, nikoliv pražené nebo tepelně upravené, protože ty jsou zbavené živých enzymů.
    3. Nechte naložené při pokojové teplotě, délka namáčení závisí na druhu ořechů (u měkkých kešu stačí i 2 hodiny, lískové ořechy, mandle či arašídy nechte klidně přes noc). Vodu můžete několikrát vyměnit.
    4. Namočené ořechy můžete ihned konzumovat (např. do kaše), anebo je využít na pečení či obohacení pokrmů a dezertů. V lednici pak vydrží až tři dny.
    5. Ořechy, které rovnou nesníte nebo nijak nezpracujete ještě za „mokra“, nechte znova uschnout. Můžete k tomu využít buď sušičku na ovoce, anebo je dejte na plech a vložte do trouby na nejnižší teplotu. Budou pak krásně křupavé!

Tip: teprve z takto aktivovaných ořechů se vyrábí ořechové mouky, másla nebo mléka.


Probuďte semínka k životu!


    1. Můžete si pořídit speciální klíčící misku, ale postačí vám i „zavařovačka“ či skleněná mísa. Semínka by však měla být v jedné, nejvíce dvou vrstvách.
    2. Semínka propláchněte a namočte do dostatečného množství vody, aby nabobtnala. Nechte na 8–12 hodin ponořené v pokojové teplotě a poté slijte a propláchněte.
    3. Přikryjte nádobu bavlněnou utěrkou a proplachujte přibližně dvakrát až třikrát denně, aby byla semena stále vlhká, ale zároveň aby neplavala ve vodě a nezačala hnít.
    4. Doba klíčení je různá v závislosti na typu semen, pohybuje se v řádu dní. Zkonzumovat je můžete hned, anebo dát do lednice – stejně jako ořechy v ní vydrží až tři dny. Pokud je budete dávat do jídla, nevařte je, abyste cenné látky nezničili. Přidávejte až do hotových pokrmů. Stejným způsobem jako ořechy, můžete i semínka znovu usušit v sušičce na ovoce a křupavá je používat, jak jste byli zvyklí dříve.


Zdroj: Labeta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles