Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezlepková dieta jako celoživotní partner

29. 11. 2011 | Diety
Každý z nás určitě ví o nějakém druhu potraviny, která mu nechutná. Někdo nemá rád houby, někdo kopr, jiný zase nesnese rozinky. Žijí mezi námi ale i lidé, kteří některé potraviny nemohou konzumovat, protože jim způsobují velké zdravotní komplikace. Do této skupiny patří i ti, kterým byla diagnostikována nemoc zvaná celiakie.

Celiakie ve většině případů znamená pro pacienty dodržování celoživotní bezlepkové diety, která, jak by se mohlo na první pohled zdát, má s dietou směřující k redukci váhy jen pramálo společného.

Co znamená celiakie


Celiakie je chronické celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu), bílkovinného komplexu obsaženého v obilných zrnech. Tato intolerance vede na základě nenormální protilátkové odpovědi k zánětu střevní sliznice s poruchou vstřebávání všech živin, minerálů i vitaminů. Stupeň této poruchy záleží na rozsahu poškození střevní sliznice, proto se onemocnění projevuje od těžkých forem až po ty bezpříznakové. V České republice je předpokládána četnost výskytu tohoto onemocnění zhruba 1:200, jedná se tedy o velmi časté onemocnění. Z toho však pouhých 15% je diagnostikováno a adekvátně léčeno. Celiakie je velmi často dědičná, a je proto dobré, aby se lidé, kteří mají tuto nemoc v rodině, dali vyšetřit.  

Jaké jsou příznaky


Příznaky tohoto onemocnění jsou velmi pestré - průjmy, slabost, hubnutí, střevní potíže jako plynatost, nadýmání, dále pak mimostřevní příznaky např. chudokrevnost, nejrůznější neurologické příznaky, bolesti svalů, psychické obtíže, osteoporóza, časté jsou poruchy menstruace, neplodnost, potraty. Dále se toto onemocnění často objevuje spolu s jinými chorobami, např. poruchami štítné žlázy, diabetes apod. V dětství se onemocnění projevuje spíše střevními potížemi, naproti tomu v dospělosti převládají ty mimostřevní.

Jak nemoc diagnostikovat


Diagnostika tohoto onemocnění je založena nejprve na zjištění protilátek, v případě pozitivity na biopsii střevní sliznice. Nově je v České republice schválen screeningový program k záchytu pacientů s celiakií založený na vyšetřování lidí s rizikovými příznaky či onemocněními a příbuzných celiaků, což by mělo do budoucna vést k vyššímu počtu léčených pacientů.

Bezlepková dieta


Jedinou léčbou této nemoci je celoživotní dodržování bezlepkové diety, kdy se z potravy vyloučí pšenice, žito, ječmen a oves. Nutné je zcela vyloučit všechny potraviny obsahující mouku z těchto obilovin, a to byť jen ve stopových množstvích. Povolena je kukuřice, rýže, sója, příp. speciálně upravená mouka bezlepková.

Bezlepková dieta je plnohodnotná, s dostatkem všech potřebných látek, vitaminů i vlákniny, a je-li dodržována trvale a úplně, minimalizuje vznik komplikací. Kromě toho, že lidé trpící celiakií samozřejmě nesmějí konzumovat moučná jídla, nesmějí však ani většinu uzenin, majonézy, kečupy, hořčice, plněné čokolády, nugát, plněné bonbóny, karamely, fontánové bonbóny, müsli tyčinky, cereálie, pivo, vodku či whisky, kde bychom snad mohli přítomnost lepku intuitivně očekávat. Stopy lepku však mohou být obsaženy i v dalších potravinách, kde by nás to ani nenapadlo – najít je můžeme i v jogurtech, pomazánkovém másle, kysané smetaně, špenátu, ve filé lisovaném do kostek, instantní bramborové kaši, kukuřičných lupínkách, kroketách, kypřícím prášku do pečiva, pudincích nebo dokonce ve zmrzlině.

Aby bylo pro celiaky snazší výrobky bez lepku rozeznat a nemuseli každý obal dlouze zkoumat, označují se potraviny bez lepku přeškrtnutým klasem, nebo jsou označeny slovně – neobsahuje lepek, vhodné pro bezlepkovou dietu, vyrobeno z přirozeně bezlepkových surovin. Nepřítomnost lepku v potravě garantuje výrobce.

Kde sehnat bezlepkové potraviny


Přestože je výskyt celiakie v posledních letech stále častější, najít potraviny, které neobsahují lepek, je hlavně v počátcích pro pacienty velmi složité. Lidé trpící tímto onemocněním mají o mnoho menší výběr druhů potravin, než mají lidé zdraví. Míst, kde se dají speciální bezlepkové potraviny zakoupit, je stále málo. Nakoupit se dají například ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, na internetu, ale poslední dobou stále více i v maloobchodních prodejnách. Lidé dodržující bezlepkovou dietu si tak mohou dopřát ovocné müsli, cereální tyčinky, oplatky máčené v čokoládě, speciální bezlepkové pivo či čerstvý chléb, který si celiatici mohou doma upéct ze speciální směsi na pečení.



Článek byl napsán s přispěním MUDr. Jana Brandejse.
Zdroj: Albert


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem ráda za článek...mám tak nemocnou neteř a nemocný je i její jeden syn...
Obrázek uživatelky
profil
Pouční článek,jsem ráda-že jsem v tomhle směru zdrávaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles