8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stévie – sladká tráva

30. 08. 2012 | Diety
Stévie je známá jako sladká tráva, medové lístky i jako „nekalorická“ náhrada řepného cukru. Asi před týdnem jsem se rozhodla, že bych měla omezit množství cukru, které v poslední době stále stoupá víc a víc se zvyšujícím se počtem vypitých čajů atd.

Zašla jsem do místního zahradnictví a ptala se po „Stévii“. A měla jsem úspěch. Místo semínek jsem si rovnou donesla dvě předpěstované rostlinky.  Byla jsem nadšená a po příchodu domů jsem si uvařila mátový čaj, utrhla dva lístky, opláchla jsem je a hodila do vroucího čaje.

Jakmile trošku voda v hrnku vychladla, pomalu jsem se napila, abych vyzkoušela, jak to chutná. Byla jsem zklamaná. Cítila jsem jen chuť máty. Takže jsem zase sáhla po tradičním sladidle a do čaje hodila kostku cukru.

Večer mi to nedalo a utrhla jsem další lístek a rozžvýkala. Tehdy jsem zaznamenala slabý úspěch!

Cítila jsem mírně sladkou chuť. Ale že by tohle mohlo nahradit cukr 300 krát? Takže v něčem musí být problém.

Stévie1.) Koupila jsem Stevii? Nedošlo k záměně?  
odpověď: nedošlo.

2.) Má vhodné podmínky? A jak se pěstuje?
odpověď: vlastně nemám tušení.

3.) Jde zvýšit její sladivost?
odpověď: určitě ano.

Prvním krokem moderní doby bylo pohodlně se uvelebit u počítače a pátrat po informacích z pohodlí domova. Informací jsem našla celkem dost, ale často se opakovaly. Po další chvíli jsem se kladením správných dotazů dopátrala jádra problému a rozhodla jsem se o tyto informace podělit.

1) Nejdřív se chci věnovat tomu, jestli stevie sladí víc, když je čerstvá nebo sušená.
Zjistila jsem, že více sladí stevie po usušení než čerstvá. Jak jsem se dočetla, tak za čerstva se sladící látky uvolňují mnohem hůře.

Dalším faktorem, který ovlivňuje její sladivost je množství sladících látek (glykosidů) v listech. Jejich nedostatek je ovlivněn nízkým vzrůstem rostliny, nedostatečným slunečním svitem, nižšími teplotami a množstvím živin v půdě.
Z toho lze vyvodit, že pokud máme nově vypěstovanou rostlinku nebo nastalo zimní období, sladivost stevie klesá.

2) Jaké obsahuje Stevie účinné látky?
Stevie obsahuje steviosid a rebaudiosid. Tyto látky jsou údajně v čisté formě 200 – 300 krát sladší než cukr. Sladivost sušených listů je sice nižší, ale i tak by měla 30ti až 40tinásobně nahrazovat klasický řepný cukr.

3) Jak se Stevie pěstuje?
Jde o jihoamerickou rostlinu, kterou je možné pěstovat doma, na zahradě i ve skleníku. Je to trvalka, která dosahuje v průměru 50 cm výšky. Doporučuje se ji pěstovat v kvalitním zahradním substrátu s vyšším obsahem humusu.

Teplota:
je vysoce náročná na teplo, ideální je teplota nad 25 st. Celsia. Nejlépe prospívá na teplém a slunném místě, chráněném před úpalem. Při pěstování v bytě je pro ni nejvhodnější umístění na okno s ranním slunkem. Nejlépe prospívá ve skleníku, kde vykazuje největší přírůstky.

Přezimování Stévie:
V bytě přezimuje při 15 – 20 stupních Celsia, zvládne i teploty do 5ti stupňů, ale to už si žádá omezení zálivky, substrát však nesmí proschnout. Při této teplotě shodí všechno listí. S dobrou péčí přečká i zimu. Na jaře se doporučuje rostlinu přesadit do většího květináče. Dobře se tvaruje řezem, po kterém by měla bohatě obrazit.

Množení Stévie:

Rostlina se množí kořenovými a stonkovými řízky, odnožemi nebo semenem.
Semena vyséváme ve skleníku nebo předpěstujeme v bytě během února až března. Jakmile jdou semenáčci uchopit, přepichujeme je zvlášť do květináčů. Ven je umisťujeme nejdříve v květnu (případně červnu), kdy nehrozí pokles teplot k bodu mrazu.

4) Jaké je využití Stevie?
odpověď: široké.

Využití Stevie:


• při pálení žáhy,
• chrání před vysokým krevním tlakem,
• podporuje trávení,
• odtučňuje,
• podílí se zhutnění svalové hmoty,
• zvyšuje mentální aktivitu,
• zvyšuje energické hladiny,
• má antibakteriální a protivirové účinky,
• má urychlovat hojení ran,
• zamezuje tvorbě jizev,
• žvýkáním rostliny se snižuje množství bakterií v ústech,
• prevence vzniku zubního kazu,
• pomáhá léčit akné, exémy a dermatitis,
• pomáhá při hubnutí,
• měla by pomáhat ke snížení projevů cukrovky,
• má snižovat chuť na alkohol a cigarety. 

5) Výtěžnost rostliny a sušení
Z jedné rostliny je možné získat kolem ½ kila sušiny. Sklízí se mladé části rostliny. Jakmile dosáhnou 40 – 50 cm, zaštípnou se na asi 20 cm. další sklizeň je možná za 2-3 měsíce podle přírůstku. Sklizené výhony sušíme zavěšením na suchém, vzdušném místě. Nedoporučuje se sušit na přímém slunci. Po usušení rostlinu rozdrtíme a uchováváme v suchu za pokojové teploty.

6) Jak stévii používat
• výluh: spařením sušiny získáme výluh, který lze dále použít k oslazení těst, čaje, kávy i dalších nápojů, domácí zmrzliny…
• čerstvé nasekané nebo natrhané listy je možné zamíchat do jogurtů a tvarohů.

Recept s využitím stévie:
Vločkový koláč pro diabetiky

Tynka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kvalitní sazenice prodávají v zahradnictví v Kruhu, Krakonošově zahradnictví, po dvou sazenicích. Sazenice mají kvalitní a opravdu sladké.
Četla jsem toho na internetu o stevii hodně,prý ji v cukrárnách přidávají i do dia zákusků.Tak nějakou vyšší sladivost mít musí.
Obrázek uživatelky
profil
asi si ji Smajlíkkoupím
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem ji koupila...a nebyla jsem spokojená...vůbec jsem necítila že by to bylo sladidlo i s nejmenší chutí...nic. Sklamání
Obrázek uživatelky
profil
už jsem hodně četla, ale zatím mě nic pro její koupi nepřesvědčilo, ať už se jedná o rostlinu nebo hotové sladidlo Smajlík. Jde taky o to, jaké množství by člověk musel denně konzumovat, aby měla popisované účinky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimave a pekne napsane. nedavno jsem si koupila uz hotove sladidlo ze stevie. brrr odporna horkosladka chut jako klasicke umele sladidlo. chutna takhle i cerstva rostlina?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles