Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alkohol poškozuje také dětské cévy

3. 06. 2009 | Nemoci
Alkohol prospívá zdraví – tvrdí jeho zastánci. Sklenka vína možná, pět piv každý den ale asi sotva. U dětí to platí dvojnásob. Sklenka piva či „panák“ něčeho ostřejšího, který tu a tam rodiče dopřejí ratolestem při nejrůznějších oslavách, u nich totiž může v pozdějším věku vyvolat vážné choroby srdce a krevního oběhu.

Fakt, že na alkohol mají děti času dost, je asi jasný většině z nás. Na dětských oslavách, na silvestra nebo o vánočních svátcích ale máme často pocit, že „líznutí šampaňského“ dětem sotva může uškodit. A přece může.

Když pít, tak s mírou
Nadměrný příjem alkoholu vede k jaterní cirhóze, podporuje nárůst hladiny tuků v krvi a také napomáhá kornatění cév – ateroskleróze. Naopak mírný přísun alkoholu, zhruba do 20 g denně (u mužů snad až 30 g denně) se naopak považuje za protektivní. 20 g alkoholu denně odpovídá přísunu asi 2 dl vína, půl litru piva nebo jednomu malému „panáku“ něčeho ostřejšího.

V červeném víně se například vyskytuje barvivo antokyan, které má značnou antioxidační schopnost a tím zabraňuje vzniku aterosklerózy. Jakým mechanismem ale „chrání” cévy ostatní druhy alkoholu, zatím známo není.

Alkohol poškozuje také dětské cévyNaopak velký přísun alkoholu může vyvolat i jiné onemocnění: tzv. alkoholickou kardiomyopatii, tedy poškození srdečních buněk z nedostatku vitaminu B1. Tohle ale platí pouze u dospělých.

Alkohol u dětí je jed
Protože se dětský organismus stále ještě vyvíjí, může mít jakýkoliv zásah do jeho metabolismu fatální následky. Dětské tělo ještě není zvyklé na působení alkoholu ani ostatních „jedovatých“ látek. Alkohol totiž ovlivňuje nejen duševní vývoj dítěte, ale působí i na jeho cévy.

Jak ukazují výzkumy odborníků z Kalifornské univerzity v San Franciscu, i malé množství vypitého alkoholu zbavuje cévy nedospělých jedinců přirozené pružnosti. Vědci ve své studii hodnotili jak věk, pohlaví a sociální zázemí, tak například i fyzickou aktivitu. Výsledky byly velmi překvapivé. Nadměrné pití alkoholu působilo rozvoj aterosklerózy už i u takto mladých pacientů!

Riziko jejich postupného kornatění už v útlém věku bylo navíc tím vyšší, čím častěji měly děti možnost konzumovat alkohol.

Je proto velmi důležité vyvarovat se podávání alkoholu nezletilým. A ani dospělí by to s alkoholem příliš přehánět neměli


Zdroj: Kardiochirurgie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !