Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Antibiotika – co bychom o nich měli vědět?

8. 03. 2011 | Nemoci
Antibiotika významnou měrou přispěla k úspěchu léčby některých onemocnění. Působí především proti bakteriím, některá jsou však účinná také proti houbám a parazitickým prvokům.

Schopnost některých látek léčit infekce znali již před 4 500 lety Číňané, Egypťané i Núbijci. Používali obklady z plesnivých potravin – například ze sójového mléka. V novějších dobách Alexander Fleming kultivoval baktérie a při kontaminaci jedné z nich plísní Penicillium notatum objevil čistou zónu kolem plísňového podhoubí. Náhodně tak zjistil, že plíseň vylučuje látku, která růst bakterií zastavila. Jeho výzkum následovaly objevy řady dalších přírodních antibiotik a v nedávné době také synteticky vyráběných (dříve se označovaly jako chemoterapeutika).

Dnes již existují desítky druhů antibiotik. Při jejich užívání však nezapomeňte na několik zásad.

1. Užívejte pouze ta, která vám předepsal lékař. Antibiotik existuje velké množství a ne všechna působí na všechny typy infekcí! Pokud vám po skončení léčby nějaká zbudou, rozhodně si je nenechávejte „na potom“ ani je nedávejte na tutéž nemoc jiné osobě.
2. Užívejte antibiotika přesně tak, jak vám je lékař předepsal. Máte-li si brát lék vždy po šesti hodinách, udělejte to. Po pěti by bylo málo a po sedmi hodně, rozhodně si časové odstupy neupravujte! Pokud si lék jednou zapomenete vzít, pravděpodobně se na léčbě nic nezmění, ale v případě, že byste časové rozestupy nedodržovali po delší dobu, mohlo by to mít na vyléčení značný vliv.
3. Antibiotika využívejte všechna dle doporučení lékaře a to i v případě, že se již cítíte lépe. Pokud byste je přestali užívat příliš brzy, nejen že by se nemoc vrátila, ale pravděpodobně by se již léčila mnohem obtížněji, neboť „vaše“ baktérie by se již staly proti léku odolné či dokonce imunní.
Dávejte si také pozor na zbytečné nadužívání antibiotik. Někdy není na škodu se lékaře zeptat, jestli je opravdu nezbytné užívat antibiotika. S každými dalšími totiž ve vašem těle zůstane určitá odolnost proti nim a příště budou zabírat méně, případně vůbec. Rezistenci si také vyvíjejí původci nemocí. Například na lymskou boreliózu dříve zabíralo už malé množství penicilinu. Dnes však lékaři čím dál tím častěji narážejí na kmeny, které jsou imunní proti široké škále antibiotik a léčí se tak velmi obtížně. Farmaceutické společnosti stále vyvíjejí nová a nová antibiotika, bakterie se však přizpůsobují velmi rychle. Je to tedy věčný boj, kdy vyhrává ten, kdo je momentálně o krůček vepředu.

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dětem je dávají při každé nemoci,nevím jestli to je dobré?
Obrázek uživatelky
profil
snažím sa ich brať iba ak to už neviem inak vyliečiť
Obrázek uživatelky
profil
už v tomhle smyslu zapracovala osvěta.
Obrázek uživatelky
profil
Užívám vždy až po několika letech.Moc je nepotřebuji.A řídím se radou lékaře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles