Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování

25. 06. 2015 | Nemoci
-Komerční sdělení-

klíšťová encefalitidaKlíšťová encefalitida je potenciálně závažné virové onemocnění, proti kterému neexistuje specifický antivirový lék, proto je účelné tomuto onemocnění předcházet očkováním.  Pro získání optimální ochrany je nutné kompletně provedené očkování, sestávající ze tří dávek.

 
Klíště obecné je v České republice hlavním přenašečem viru, který způsobuje tuto potenciálně závažnou akutní neuroinfekci u člověka. Jedná se o tzv. zoonózu, kdy nákaza volně žijících zvířat koluje nezávisle na lidech v přírodě prostřednictvím přenašeče – klíštěte a zároveň je přenosná na člověka. Dosud byla tato nákaza prokázána u 18 druhů volně žijících savců, 8 druhů ptáků, ale především také u chovaných krav, ovcí, koz a psů. Člověk se tak může nakazit nejen při pobytu v přírodě, ale i z  nepasterizovaného (nepřevařeného) mléka či nepasterizovaného sýru od nakaženého zvířete.

S klíšťaty se setkáte i na dovolené v zahraničí

klíšťová encefalitida

Virus má v ČR trvale nejvyšší výskyt v oblasti Jižních Čech a Českomoravské vrchoviny, za pozornost stojí rovněž zvyšující se počet případů onemocnění v moravské části republiky. Setkat se s infikovaným  klíštětem můžete také nejen na celém území ČR, ale i ve většině států jižní části Euroasie. Důležitá je pro jeho výskyt příznivá teplota a optimální půdní a vzdušná vlhkost. Z důvodu globálního oteplování se rozšiřuje i  do oblastí se stále vyššími nadmořskými výškami a do severně položených států. Během roku u nás nejvíce lidí onemocní klíšťovou encefalitidou zpravidla v červenci a v případě, že v srpnu a září zaprší, zvyšuje se počet onemocnění i v podzimních měsících.

Příznaky a průběh klíšťové encefalitidy

Klíšťovou encefalitidu přenáší nakažená klíšťata všech vývojových stádií. Infikované klíště přenese virus na člověka přisátím. Onemocnění probíhá obvykle ve dvou fázích. První fáze se většinou objeví po inkubační době 7 – 14 dní a může trvat až jeden týden. Jedná se o příznaky podobné chřipce. Ve druhé fázi onemocnění se mohou objevit vysoké teploty, silné bolesti hlavy, zvracení a porucha vědomí. Onemocnění klíšťovou encefalitidou může být i život ohrožující nebo zanechat trvalé následky – psychické poškození, bolesti hlavy, snížení soustředění a výkonnosti, obrny končetin.

Myslete na svoje zdraví dříve, než bude pozdě

klíšťová encefalitidaProti klíšťové encefalitidě neexistuje specifický antivirový lék. Princip léčby spočívá zejména v potlačování jednotlivých příznaků nemoci (podávání léků tlumících horečku, zánět a zvracení). Důležitý je zároveň klid na lůžku bez fyzické aktivity, která by zhoršila obtíže, a zvýšila tím riziko trvalého poškození nervového systému. Závažnější průběh onemocnění s nebezpečím trvalých neurologických problémů bývá u starších osob. Pro dosažení optimální ochrany proti klíšťové encefalitidě je nutné ukončit základní očkování, které sestává ze 3 podaných dávek.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) vyvinul model předpovědi aktivity klíštěte běžného právě v ČR, kde je možné sledovat aktuální stav míry ohrožení na desetistupňové stupnici. Předpověď je týdně aktualizována a je dostupná na stránkách SZÚ nebo ČHMÚ.

klíšťová encefalitidaPřed použitím si pečlivě pročtěte příbalovou informaci vakcíny, dostupnou také na www.sukl.cz.
Encepur® vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Vakcína Encepur® je registrovaný léčivý přípravek a je vázána na lékařský předpis. Přípravek není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Očkování provádí lékař injekcí do svalu. O očkování se poraďte se svým lékařem nebo lékařem Vašeho dítěte. Nežádoucí účinky prosím hlaste na cz.safety@gsk.com. Vakcinační akce schválená Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZDRX00NU7ZR).

Stejně jako jiné vakcíny, ani vakcína Encepur® proti klíšťové encefalitidě neochrání 100 % očkovaných. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalových informacích přípravků.

GlaxoSmithKline, s.r.o.
Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4
e-mail: cz.info@gsk.com; www.vakciny.cz

CZ/VAC/0064/15


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování:

Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování
Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování
Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování
Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování
Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, je proto třeba myslet včas na očkování
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
5 dětí sice namám /jak to proboha zvládáte???/ ale i to jedno mě v horečkách dokáže docela dostat na kolena... děkuju za tip, příští očkování budu moudřejší. a snad se i líp vyspím Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
vřele doporučujeme, já i mých 5 dětí Smajlík). zvyšuje nám to sice rozpočet na lékárnu, ale já osobně vítám cokoliv, co nahradí chemické "protihorečkové" léky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrý den, děkuji za článek, uvažuji i přeočkování celé rodiny, dělají mi pouze starost nežádoucí vedlejší účinky očkování - u malé dcery se s tím docela plácáme. od horeček přes plačlivost a podobně. máte prosím nějaký názor na užití přípravku provakcín jako prevence? mám sice několik pozitivních referencí od mých kamarádek, ale ráda bych slyšela další názory Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmyslím na to a nechávám se očkovat.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles