Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na rýmu vyberte ten správný nosní sprej s mořskou vodou

14. 02. 2012 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Pocity ucpaného nosu spojené s kýcháním a smrkání nejsou nic příjemného. Přitom léčba ucpaného nosu není nijak složitá. Stačí jen zajít do lékárny pro nosní sprej. Jenže jak vybrat ten správný, když některé nejenže nepomohou, ale mohou způsobit i nemalé problémy?

Jak vlastně vzniká

„ucpaný nos“?


„Průchodnost nosu, nebo naopak jeho ucpání, jsou procesy řízené cévami. Rychlým naplněním krví se nos ucpe a omezí se jeho průchodnost. Jde o obranný mechanismus v případě, že do nosu proniká cizorodá látka, chemikálie nebo alergen, který může vyvolat alergickou
reakci,“ vysvětluje doc. MUDr. Jan Vokurka, CSc z Otorinolaryngologie v Hradci Králové. rýma a nosní sprej s mořskou vodouV chladném prostředí větší náplň nosních cév krví zpomaluje nosem proudící vzduch, který se ohřívá cestou do dolních cest dýchacích. Pokud organismus potřebuje větší přísun kyslíku například při fyzické zátěži, nosní cévy se naopak vyprazdňují a nosem proudí vzduchu více. Náplň cév je přitom řízena nervovým systémem, tzv. vasomotory. Ty reagují velmi rychle na vzniklé požadavky a nároky organismu. S věkem se ale rychlost vasomotorické reaktivity postupně snižuje. K jejímu vyčerpání dochází také v případě, že je sliznice intenzivně stimulována nadměrným užíváním nosních kapek.

Jak fungují nosní kapky uvolňující nos?

Kapky uvolňující nos patří mezi α-sympatomimetika a působí na krevní cévy. Jejich účinkem dojde k zúžení cév (vasokonstrikci), tedy ke zmenšení krevní náplně a oplasknutí nosní sliznice. Nosní dutiny jsou tak průchodnější. Tento efekt na cévy trvá řádově hodiny. Přitom se liší u jednotlivých typů kapek podle jejich složení. Pokud se kapky aplikují opakovaně, dochází k zeslabování účinku na cévy, jejich zúžení je pomalejší a méně vydatné. Navíc po skončení zúžení cév (vasokonstrikci) dochází u většiny sympatomimetických kapek k opětovnému reaktivnímu naplnění cév krví, projevujícímu se omezením nosní průchodnosti. Tyto jevy vedou pacienta k užívání většího množství kapek, které se aplikují do nosu ve stále kratších intervalech. „Nosní cévy na to reagují postupně větším překrvením a zúžením při dalších dávkách. Narůstá objem nosní sliznice a tím i ucpání nosu. Navíc může docházet k poruchám pohybu řasinek i poškození povrchu nosní sliznice. Vzniká bludný kruh, kdy je třeba větší dávky nosních kapek v kratších intervalech. Výsledkem je ucpání nosu – jeden z hlavních příznaků, kterými se definuje rýma. A právě v této souvislosti hovoříme o rýmě medikamentózní,“ říká dále doktor Jan Vokurka.


Jak správně léčit ucpaný nos a předejít vzniku medikamentózní rýmy?

rýmaNosní kapky působící na cévy (lokální sympatomimetika) je nutné používat podle doporučení. U sympatomimetik se často setkáváme s omezením jejich použití u těhotných a kojících žen, ale i u pacientů se závažným onemocněním srdce a cév či cukrovkou. Je také důležité poradit se s lékařem i v případě, že pacient užívá jiné léky, tedy například antidepresiva či léky s možným účinkem na zvýšení krevního tlaku. Při nesprávném používání nosních kapek k uvolnění nosu, tedy při překročení doporučeného množství nebo doby užívání - společně se zkracováním intervalů mezi aplikacemi - může dojít ke snížení reaktivity cév. A pocit ucpaného nosu pak přetrvává. Může dokonce dojít i k trvalému poškození nosní sliznice. 


Poškození nosní sliznice při medikamentózní rýmě

Sliznice, která zatím není ovlivněna používáním kapek, reaguje rychle a intenzivně na jejich aplikaci. Doba účinku je zpočátku několik hodin, postupně se však zkracuje. U akutních onemocnění, jako je například rýma z nachlazení, by se měl stav po pěti dnech zlepšit. Pokud tomu tak není, je vhodné navštívit lékaře a hledat příčinu. Nosní kapky totiž pouze zmírňují příznak ucpání nosu ale neléčí například bakteriální infekci. Podle situace lékař upraví léčbu, změní typ kapek, přidá antibiotikum nebo lokální kortikosteroid, antihistaminikum a podobně.


Lze nosní kapky k uvolnění nosu nahradit?

Běžně dostupné v lékárně jsou hypertonické roztoky aplikované formou spreje do nosu. Jedná se o přípravky na bázi minerální a mořské vody, které nepůsobí přímo na cévy. Jejich účinek je fyzikální. Uvolňují ucpaný nos a zároveň čistí a zvlhčují nosní sliznici.

Quixx„Na trhu existuje celá řada přípravků s obsahem mořské vody. Některé jsou ale vzhledem ke své nižší koncentraci vhodné pouze na čištění a zvlhčování nosní sliznice. Pokud máme ucpaný nos, pomůže nám pouze hypertonický nosní sprej. Naopak, hypotonické minerální vody na ucpaný nos nefungují,“ upřesňuje doktor Jan Topinka. Hypertonické nosní spreje jsou šetrnou a zcela bezpečnou variantou na uvolnění ucpaného nosu. Například Quixx, sprej s nejvyšší koncentraci mořské soli.

Jak léčit medikamentózní rýmu?

Podle léčebných doporučení začíná léčba aplikací léčivých přípravků, kterými jsou v tomto případě lokální kortikosteroidy. První projevy příznivého účinku lze očekávat řádově v týdnech. K tomu je zejména první týdny účinné přidat perorální dekongestiva. Minerální voda nebo solný roztok by měl být použit minimálně před aplikací lokálního kortikosteroidu a je vhodný i k aplikaci během celého dne. Když medikamentózní léčba selhává, může lékař doporučit chirurgický výkon.

Zdroj: Quixx
Autor: Dr. Jaromír Pohan


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Skoro všechny jsou návykové, přesně, ne víc jak 7 dní Smajlík kapat do nosu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nám doporučil doktor i pro děti mořskou vodu ve spreji a jsme spokojení a vybírat - fyziologický roztok, ten se může používat dlouhou dobu a vícekrát za den, když je potřeba.
Také používáme jinou značku, ale jsme spokojení.
Obrázek uživatelky
profil
já mám rýmu pořád-celoroční.někdy větší,někdy menší.Alergická na nic nejsem a rýma je tu pořád.Nic na to nepomáhá.
Obrázek uživatelky
profil
ORL mi doporučlili Vincentku ve spreji pomáhá i na polypy,toto je taky dobrá volba
Obrázek uživatelky
profil
Mám to samý, ne a ne se jí zbavit Smajlík, zakoupím na zkoušku, ale.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles