Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebezpečí žloutenky

12. 04. 2010 | Nemoci

Přemýšleli jste někdy o tom, zda jsou vaše ruce po běžném umytí opravdu čisté? Na tuto zdánlivě banální otázku získáte odpověď, pokud v druhé polovině dubna navštívíte některý ze žlutých stanů ve vašem městě. Díky speciálnímu UV měření se dozvíte, jak jste na tom s hygienou rukou a zdali se dostatečně chráníte před nákazou virovou infekcí.


Zvídaví účastníci roadshow se navíc mohou zúčastnit instruktáže a naučit se správnou techniku mytí rukou, kterou ovládají například chirurgové. Ve žlutých stanech budou všem zájemcům k dispozici odborníci z místních očkovacích center a zdravotních ústavů, se kterými budou moci prodiskutovat otázky týkající se žloutenky typu A a B, včetně prevence ve formě očkování.


zena-zloutenkaŽloutenka je infekční virové onemocnění jater, kterým se může snadno nakazit jakýkoliv člověk. To potvrzuje i fakt, že u celé třetiny pacientů nelze identifikovat přesnou příčinu nákazy. Žloutenkou typu A se při aktivním stylu života mohou děti i dospělí nakazit poměrně snadno; při cestování městskou hromadnou dopravou, návštěvě restaurace, kavárny či kina, cestách do exotických oblastí, ale i běžné konzumaci potravin při nesprávně umytých rukou.


Žloutenka typu B se přenáší mikroskopickým množstvím infikované krve, která se dostane do krevního oběhu člověka. Nákaza tímto typem nemoci hrozí např. při použití vypůjčených hygienických potřeb (zubního kartáčku, ručníku) či při zranění ve sportu. Státní zdravotní ústav zaznamenal v průběhu ledna a února letošního roku 112 případů výskytu žloutenky typu A v České republice. Jen za první dva měsíce roku 2010 tak onemocnělo žloutenkou typu A téměř stejné množství lidí jako za celý rok 2007.


V letošním roce se vyskytují převážně lokální epidemie žloutenky typu A u rizikových skupin obyvatel. Obdobně u nás začala i epidemie v roce 2008. Odborníci doposud nenalezli odpověď na otázku, proč se právě v tomto roce epidemie rozšířila i mezi běžnou populaci. Mezi základní způsoby prevence žloutenek patří dodržování hygieny a správné umývání rukou. Z nedávné ankety vyplynulo, že si běžně umýváme ruce po použití WC, po cestování městskou hromadnou dopravou či po příchodu z venkovního prostředí. Na hygienu však lidé často zapomínají před konzumací jídla. Mnohdy navíc ani neznají způsob, jak si správně ruce umýt, aby zůstaly opravdu čisté.


zlute-tydnyPéče o zdraví je nedílnou součástí moderního životního stylu. Starat se o své zdraví a předcházet nemocem je vždy výhodnější, než nemoci podlehnout a následně se léčit. Vhodnou ochranu proti žloutence A a B představuje očkování, díky němuž lze účinně předcházet samotné nemoci, jejímu dlouhodobému léčení a dalším nepříjemným zdravotním potížím. Zařazení očkování do péče o zdraví se v případě prevence žloutenek opravdu vyplatí.


Onemocnění totiž může pacienty trápit po dobu několika týdnů a následná rekonvalescence zahrnuje např. přísnou úpravu jídelníčku a omezení tělesných aktivit po celý půlrok. Díky očkování kombinovanou vakcínou se mohou děti i dospělí spolehlivě chránit před nákazou oběma druhy žloutenek zároveň.

Přehled zastávek roadshow Žluté týdny:

Praha - 14-16.4., Most, 14.4., Zlín - 21.4., Olomouc - 22-23.4., České Budějovice - 21.4., Mladá Boleslav - 21.4., Liberec - 22.4., Ústí nad Labem 23.4., PLzeň - 22.-23.4., Jihlava - 28.4., Hradec Králové - 29-30.4., Brno - 28-30.4., Nový Jičín - 28.4., Ostrava 29-30.4.

Stany budou pro veřejnost otevřeny po celý den vždy od 10 do 18 hodin.



Zdroj a více informací o akci na: Žluté týdny.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ale ta akce Žluté týdny by mohla být zajímavá, škoda jen, že se nekoná blíže, hned bych si tam zašla.
Obrázek uživatelky
profil
Já si mysím že,nejvíce jsou špinavé madla u nákupních košíků.A v obchodech mají ochutnávky alidé si je berou těma rukama.A také záleží jak je člověk odolný.
Obrázek uživatelky
profil
neumím si představit, kolik očkování by měl člověk absolvovat. Když už se mluví o čistotě rukou, jsem -li např. v nějakém marketu a použiji WC. Pak si umyji ruce a když odcházím, musím sáhnout na kliku, dále vezu nákupní vozík, nandavám si ovoce nebo zeleninu do sáčku a pak ještě jedeme do jiných obchodů, takže ve městě jsme třeba celé odpoledne a když se chci někde najíst musela bych chodit po umytí v rukavicích.Co vy na to?SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dříve se říkalo, že je žloutenka nemoc špinavých rukou, v článku se však dočteme, že je také virového původu a též dědičná.
Obrázek uživatelky
profil
dnes ani nevieta kde sa nakazíte
manžel bol v júli darovať krv a po troch mesiacoch mu prišiel papier že má žltačkuB je jej nosičom bez príznakov
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles