Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomočování školáka není raritou

22. 02. 2011 | Nemoci
Pomočování je velmi stresujícím momentem pro dítě, přitom v noci se počůrává přibližně 15 - 20 % pětiletých dětí. Noční pomočování (enuréza) je častá dětská nemoc, kterou lze účinně a jednoduše léčit.

Věková hranice pro toleranci jinak nekomplikovaného nočního pomočování je 5 let. Do této doby je vysoká pravděpodobnost, že pomočování vymizí samo. Nejhorší, co může rodič udělat, je vtipkovat na toto téma, uštěpačně komentovat noční příhodu nebo ji vyčítat. Dítěti ve školním věku může pomočování působit takové psychické trauma, že se začne vyhýbat svým spolužákům a jeho stud přeroste do pocitů méněcennosti. Každý má ve svém okolí někoho, koho se to týká. Jen se o tom nemluví.

Noc v suchuZbytečné trauma

Zejména pokud děti enuretici nemají oporu ve svých rodičích, pociťují životní nepohodu a méněcennost. Nepřijde-li pomoc lékaře včas, roztočí se kolotoč studu, sebeobviňování a traumat. Enuretik se navenek projevuje nejistým chováním, často se straní kolektivu, což jeho okolí brzy odhalí a využije. To snadno přerůstá v posměch a šikanování. Včasná léčba je nejúčinnější způsob, jak dítě uchránit před traumatem z pomočování. Prvním krokem k vyřešení problému je lékařské vyšetření. Je třeba zdůraznit, že není důvod k obavám, protože vyšetření je krátké, jednoduché a není bolestivé.

Noc v suchu




Důvody nočních nehod

Pomočování ve spánku (primární noční enuréza) je onemocnění, kterým trpí také 10 % sedmiletých a 3 % dvanáctiletých dětí. Tyto děti se pomočují pouze ve spánku, s udržením moči během dne problém nemají. Únik moči ve spánku je zapříčiněn nerovnováhou mezi kapacitou močového měchýře a množstvím moči vytvořené v průběhu noci. Většina dětí a dospívajících se pomočuje proto, že kapacita jejich močového měchýře nestačí na velké množství moči vytvořené v průběhu spánku. Primární enuréza je urologický problém; nespadá proto do kompetence psychiatra, ale dětského nefrologa či urologa.

Noční enuréza není dána výchovou ani psychikou

Noc v suchuPodobně, jako se postupně vyvíjí např. imunitní systém dítěte, dozrává v průběhu prvních šesti let regulace močení a produkce moči. U části dětí se vývoj opožďuje v souvislosti se sníženou noční tvorbou vazopresinu. Z toho vyplývá, že hledat vinu u sebe nebo u dítěte je mylné. Až když rodiče přestanou považovat pomočování za slabost a pochopí, že jde o fyziologicky zapříčiněnou nemoc, pomohou dětem. U dětí starších 5 let rozhodně neodkládejte návštěvu lékaře. Účinný a bezpečný lék na noční pomočování může předepsat dětský lékař, dětský nefrolog nebo dětský urolog.


Více informací, poradnu lékařek a kontakty
na odborná pracoviště najdete na
www.nocvsuchu.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pomočování školáka není raritou:

Pomočování školáka není raritou
Pomočování školáka není raritou
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
noo niekedy je to signálom toho že dieťa bude choré, nachladené
Obrázek uživatelky
profil
15-20% Smajlík není to nějak moc
Obrázek uživatelky
profil
určite to je nejaký signál
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles