Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet

21. 08. 2012 | Nemoci
Metličky, metličkovité křečové žíly nebo také mikrovarixy trápí každou druhou ženu. Vnímají je především jako estetický problém, jež zošklivuje jejich tělo. Přitom se jedná o závažnější problém upozorňující ženy, že žilní stěny ztrácí svojí elasticitu a jsou tak náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti.

Metličky jsou modré, nafialovělé i modročervené nepřehlédnutelné žilky nacházející se nejčastěji na zevních stranách stehen a bérců. Objevují se i na obličeji. Mají podobu drobných žilek průměru 1 – 1,5mm či drobných pavučin, které mohou vystupovat na povrch. Přestože se jedná o problém povrchových žil, mohou metličky provázet i nepříjemnosti jako pocit tíhy, napětí či bolest nohou apod.

MetličkyI když výskyt metliček je hlavně podmíněn genetickou dispozicí -  až  z 80%, ovlivnit jejich vznik i zhoršení mohou, ale i další zevní vlivy:

- nadváha
- nedostatek pohybu
- časté a dlouhodobé sezení či stání
- hormonální nerovnováha - především v těhotenství
- hormonální antikoncepce s estrogeny
- kouření

Rozvoj metliček u žen s genetickými dispozicemi výrazně ovlivňuje kombinovaná hormonální antikoncepce s estrogeny,“ varuje primář MUDr. Ota Schütz z pražské kliniky.

Podle něj metličkám neprospívá ani přílišné vystavování se slunečním paprskům. Škodlivé UV záření totiž poškozuje kolagen, který tvoří stěnu drobných cévek. Ta se pak ztenčuje a usnadňuje rozšíření cévního průsvitu. A tím jsou cévky nápadnější.

Absolutní prevence neexistuje díky genetické dispozici, kterou zatím nejsme schopni ovlivnit. Prevencí dalšího zhoršování a rozšiřování metliček je pak radikální řešení. Lidem s křečovými žilami prospívá jakýkoliv sport kromě jízdy na koni, jež může zhoršovat větší křečové žíly.

Jak odstranit metličky


Nevzhledných metliček se lze zbavit hned několika způsoby a je na rozhodnutí zkušeného lékaře, pro jaký způsob se u konkrétního případu rozhodne. V každém případě by žena měla nejprve podstoupit důkladné vyšetření cévního systému - nejprve klinicky a následně barevným duplexním ultrazvukem. Tak aby lékař mohl odhalit pravou příčinu problému a zároveň zvolit nejvhodnější léčbu. Metličky se totiž často vyskytují společně s většími křečovými žilami.

Samotné metličky se nejčastěji odstraňují pomocí sklerotizace a laseru


MetličkySklerotizace – kosmetická injekční téměř bezbolestná metoda, při které se do metliček vstříkne speciální roztok speciální jehličkou, který zničí vnitřní žilní výstelku. Při současné kompresi takto ošetřené žilky v ní přestane následně proudit krev, cévní stěny se slepí a do 6 týdnů se žilky samy vstřebají.

Po samotném zákroku se proto na ošetřenou končetinu aplikuje na 1 až 2 týdny kvalitní elastická zdravotní punčocha II. kompresní třídy, dříve trvalý tlakový obvaz, aby se zamezilo opětovnému průtoku krve. Výhodou této metody je lepší efekt u větších metlic a její nižší cena.

Ošetření pomocí barvivových laserů - laserové paprsky se dokážou dostat až do cévy aniž by porušily kůži, tam se následně světelná energie přeměňuje v krevním barvivu hemoglobinu v tepelnou a tím se natrvalo naruší celá postižená céva, která se tak uzavře.

Tento způsob terapie je vhodný pro nejmenší metlice a „pavoučí sítě“, není nutná následná komprese. Zde je však třeba počítat s vyšší cenou a skutečností, že žádná ze zdravotních pojišťoven se na laserové léčbě nepodílí.

Pokud vás trápí metličky a toužíte mít krásné nohy do léta, pak s léčbou rozhodně neotálejte. Počítejte s tím, že po sklerotizaci a laserové léčbě není vhodné ošetřená místa vystavovat na slunci následných 6 týdnů.

Vzhledem k tomu, že se jedná spíše o kosmetickou léčbu, doporučujeme problém vyřešit do začátku léta. Větší křečové žíly, které mohou vyvolávat komplikace, za použití vhodných moderních metod operujeme i v létě,“ dodává MUDr. Ota Schütz.

Zdroj, foto: Žilní klinika

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet:

S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet
S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet
S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet
S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet
S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet
S léčbou nevzhledných metliček se nevyplácí otálet
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !