MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vrozená vada kyčlí aneb TEP v mladém věku

29. 11. 2012 | Nemoci
Narodila jsem s vrozenou vadou obou kyčlí - luxace. Nejprve jsem nosila tzv. polštářky a pak mě dali do dvou let do Hanouskova strojku. Nic ovšem nepomáhalo a vzhledem k tomu, že rok 1966 na tuto diagnózu nebyl ještě tak moc připraven - zpráva lékaře zněla " amputace ".

Moje mamka na radu jedné známe ovšem navštívila Teplickou ortopedii, kde byl nějaký pan profesor Zahradníček a zabýval se právě touto diagnózou. Po celkovém vyšetření a RTG přišel na příčinu a našel řešení. V kloubové jamce jsem totiž měla nějaký rosol, který odmítal a vyhazoval ven kloubovou hlavici a tím, že jsem byla v tom strojku a kyčel byl dáván zpět násilím - začal kloub degenerovat. Bylo mi 2,5 roku a jediná možnost byla zaexperimentovat a vyčistit kloubní jamku a obrousit hlavici kyčelního kloubu. Šlo se do toho a úspěšně. Noha mi zůstala. Sice s tím, že mi nezůstalo žádné vazivo a ani se neobnovovalo a tím postupně docházelo, že kloub lety a náporem úplně zdegeneroval.                                                                                        vrozená vada kyčlíPorodila jsem krásné a zdravé tři děti a normální cestou. Ve 28 letech se začaly objevovat první bolesti a krátila se mi noha. Lékař, u kterého jsem byla v léčbě, na můj případ přizval pana prof. doc. Bartoníčka z Prahy a ten se mě ujal. Velice ho zajímal můj stav a navíc jsem měla i rtg z roku 1966 a pozdějších - tudíž zdr. dokumentace připravená k práci pana profesora. Pan profesor se specifikuje právě na TEP a operuje i v cizině. Když mi bylo 31 let a bolest byla už nesnesitelná a chůze skoro nemožná - verdikt zněl "musíme vyměnit kloub". Operace proběhla úspěšně a já byla šťastná, že nemám bolesti. Je pravdou, že v roce 1987 RHB byly ještě zdlouhavé (rok jsem byla o fr. holích s postupným zatěžováním kyčle), ale stálo to za to. Po 10 letech jsem se dozvěděla, že má totálka je experiment dovezená z Ameriky a že je vše vynikající. A také je, chodím - sice na krátké vzdálenosti bez opory a delší chůze se neobejde bez holí. Bolesti se také občas objeví, ale je to podle zátěže a to je úplně normální.

Píše se rok 2012 ( je mi 46 let) a má TEPKA slouží ještě lépe než původní kloub a zatím reoperace není nutná. Čeká mě operace na druhé kyčli (také TEP), ale nebojím se. Už vím, co mě čeká a že bude opět vše v pořádku. Svým článkem či příběhem jsem jen chtěla povzbudit všechny, aby se nebáli a pokud je to nutné - šli do toho. Na bolest, která je cca 2 dny po operaci, se strašně rychle zapomene a když člověk má v sobě vůli, optimismus a chuť opět normálně chodit a být bez bolestí, ať nad ničím nepřemýšlí a nenechá se strašit. Dnes je medicína na úplně jiné úrovni než v roce 1966 a tak všem, koho to čeká a nebo má příbuzného s tímto problém - držím palce.

Sylva - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vrozená vada kyčlí aneb TEP v mladém věku:

Vrozená vada kyčlí aneb TEP v mladém věku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
manžel je po operaci obou kyčlí ve věku 43 let a nemůže si vynachválitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také mám obě kyčle umělé. Ještě že to jde takto, bolesti byly velké.Chodím v pohodě jak zamlada.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Naozaj si zdravý človek vôbec neuvedomuje, koľko strachu a bolesti musí prežiť ten, komu osud toho zdravia toľko nedoprial.
Vytrpela si si dosť a ešte šťastie, že tvoja mama zachovala rozvahu a hľadala aj iné riešenia ako amputáciu.
Prajem ti, aby ti aj druhá operácia dopadla dobre a aby ti nové kĺby slúžili dobre a dlho.
Obrázek uživatelky
profil
I u nás v rodině máme podobnou zátěž. Bratr i já jsme měli stejnou diagnozu. Měli jsme i tzv. strojek. Bratra pak ještě jako dítě operovali, mě nakonec ne. Dopadli jsme oba dobře. Teprve teď na stáří mě začínají klouby trochu bolet. Jinak jsem celý život v pohodě. Přeji Vám, ať ještě dlouho a bez velkých bolestí můžete dojít všude, kam je třeba..
Obrázek uživatelky
profil
Takovéto operace jsou běžné už mnoho let.Mnoho našich občanů trpí na klouby a operace jsou jak běžícím pásu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles