Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ulehčit trápení těžkým a unaveným nohám

28. 06. 2010 | Péče o tělo

Chronické žilní onemocnění. Nic vám to neříká? A co časté bolesti či otoky nohou, křeče, mravenčení, pocit napětí. Tak tohle že znáte? No pak opravdu máte chronické žilní onemocnění. Jen jste si to nechtěla připustit. A nejste náhodou kadeřnice, prodavačka, servírka, učitelka, sestřička? Nebo snad věčně sedící úřednice či často cestující manažerka?


Pak máte - bohužel - velkou pravděpodobnost, že vás chronické žilní onemocnění nemine. Naštěstí v tom nejste sama, protože těmito stavy trpí zhruba každý druhý obyvatel České publiky. Problémy s nohama v podobě CHŽO jsou velmi často spojeny s věkem. Zatímco mladí problémy většinou s nohama nemají, kolem šedesátky je těmito obtížemi postiženo zhruba padesát až šedesát procent populace. A ženy bohužel dvakrát až třikrát častěji než muži. Je to spojeno především s hormonálními změnami, těhotenstvím či menopauzou.


Jak těmto "nohatým" problémům předcházet?


zdrave-nohyDůležitý je pravidelný pohyb, boj s obezitou a případně i nošení kompresních punčoch. A pokud ani tato prevence nepomáhá, je samozřejmě více než vhodné poradit se s lékařem. Ten zcela jistě doporučí v případě opakujících se problémů vhodnou léčbu například takzvanými venofarmaky. Rady na těžké, unavené nohy nejsou nijak složité: Hlídejte si hmotnost. Nadbytečná kila zvyšují zátěž žil i celého krevního oběhu.


Pravidelně cvičte, choďte či běhejte - posílíte svaly a aktivujete svalovou pumpu. Zapomeňte raději na alkohol a tabák - a na sůl. Pozor na příliš těsné oblečení, punčochy, ponožky či sexy podvazky. Také podpatky musí být tak akorát, ani vysoké, ani nízké. Nejlépe mezi třemi a pěti centimetry. Zkuste spát s podloženýma nohama - měly by být asi deset centimetrů nad úrovní srdce. Vyvarujte se přílišného slunění - namísto chytání bronzu se několik minut procházejte ve vodě, nebo si běžte zaplavat.


Vyvarujte se příliš horkého prostředí, raději zapomeňte na saunu či parní lázně a ani s horkou vodou ve vaně to nepřehánějte. Dámy - ale někdy i pánové - by si měly dát zajít chuť na epilaci horkým voskem. Ani při jízdě autem to s teplem nepřehánějte a často větrejte. Při delší jízdě neuškodí ani malá přestávka s krátkou procházkou a procvičením nohou.


Zdroj: Antistax.cz


Autor: Dr. Jaromír Pohan



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vraj kúpel v slanej vode
Obrázek uživatelky
profil
nohy nás nosia celý život, venujem im pozornosť
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles