Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny prospěšné našemu zdraví – péče o nervovou soustavu

15. 08. 2019 | Péče o tělo

Naše nervová soustava potřebuje pro svoji běžnou činnost nejen kyslík, ale také spoustu dalších látek, které ji nejvíce ovlivňují. Správnou funkci nervové soustavy udržují vitamíny rodiny B. Nedostatek některých vitamínů zapříčiňuje podrážděnost, nervozitu a únavu. Pro správnou činnost jsou důležité kromě vitamínů také minerály. Pocit nervozity může vyvolat také nedostatek hořčíku.

Máte-li  v těle nedostatek hořčíku, může to vyvolat pocity nervozity a úzkosti.  Tělu musíme dodávat také nenasycené mastné kyseliny, např. kyselinu linoleovou, která se vyskytuje v oříšcích. To všechno naše nervová soustava potřebuje pro svou správnou činnost. Na druhé straně, pokud máme nadměrnou konzumaci cukru,  sladkostí, některých umělých přísad potravinářských barviv, povzbuzujících nápojů jako je káva, alkohol a nikotin, může to negativně ovlivnit nervovou soustavu. Ta reaguje na tyto látky nepřiměřeně. Ze začátku po požití těchto látek se člověk uvolní, a pak se pomalinku dostaví podráždění. Například nenasycené mastné kyseliny, které se vyskytují v ořeších, jsou potřebné pro správný vývoj nervové soustavy u dětí. Konzumací některých potravin a správnou životosprávou si můžeme vypěstovat určité návyky, které pomáhají zmírnit nervozitu.

Začínáme vydatnou snídaní. Kdo nesnídá, tak se může stát, že má nedostatek cukru v krvi. To všechno vede k podrážděnosti a únavě. Jíst se má pravidelně a v menších dávkách. Večer si dopřejte kvalitní spánek. Druh stravy a také čas, kdy jíme, ovlivňují kvalitu našeho spánku. Spánek narušují například těžká jídla. Z tohoto důvodu se doporučuje dvě hodiny před spánkem nic nejíst.  Kvalitní spánek podpoří také bylinky, oslazené medem. Provozujte pravidelný pohyb. Můžete se věnovat nějakému sportu, ale postačí vám také obyčejná chůze.

Potraviny povzbuzující nervovou soustavu
Nejvíce vitamínu skupiny B a E a minerálů povzbuzujících nervovou soustavu mají jakékoliv oříšky. Jsou bohaté na všechny základní živiny a našemu zdraví velice prospěšné.Vlašské oříšky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů B pro udržení rovnováhy nervové soustavy. Lískové oříšky jsou daleko stravitelnější než vlašské. Jsou dobrým zdrojem vitamínů skupiny B,  minerálů, vápníku, fosforu, hořčíku a manganu. Pro nás jsou vlašské a lískové oříšky velmi známé a chutné. Pozor pro alergiky, oříšky vyvolávají alergickou reakci! Také oříšky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, jsou výborným zdrojem těchto vitamínů a minerálů. Patří tady zejména mandle, para ořechy, které jsou bohaté na proteiny, piniové oříšky povzbuzující paměť, kešu jsou velmi bohaté na hořčík. Rovnováhu nervové soustavy také udržuji další potraviny, například  oves; konzumujeme především ovesné vločky. Mohou se přidat do polévek, jogurtů a mléčných jídel.

Také si můžete připravit ovesnou kaši. Ovesné vločky jsou s jinými přísadami v müsli. Listová zelenina zklidňuje nejen žaludek, ale také nervy. Díky svému složení vitamínů a nerostných látek působí salát jako mírné sedativum. Navozuje spánek, povzbuzuje chuť k jídlu. Doporučuje se při všech poruchách nervové soustavy, jako je stres, napětí nebo úzkost. Pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, hrášek, banány a luštěniny patří k cenným zdrojům těchto vitamínů.

 Správnou životosprávou můžeme zmírnit některé příznaky úzkosti a podráždění.  Všechny potraviny dodávají tělu vitalitu a energii.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s tím, lepší než jakékoliv prášky, jen si vždy nějakou dobrůtku sehnat. Mě ji někdy i doma vyberou,nejdříve nesouhlasí a ošklíbají se a nakonec mi dají za pravdu, že tyto poživatiny, (oříšky,slunečnice a dobrý olivový olej) se dají použít.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles