Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jezte to, co je zdravé pro vaše střeva

6. 04. 2012 | Péče o tělo
Pokud je vaše strava dokonalá, je dobrá šance na to, že i vaše zdraví bude dobré. Naše střeva jsou pravděpodobně přímo ovlivněna stravou, kterou konzumujeme.

Pokud jíte dostatečně velká množství zeleniny, můžete zlepšit stav svých střev, poněvadž zelenina, obzvláště pórek, česnek, cibule a artyčoky mají "prebiotický" efekt na střeva. To znamená, že vám pomohou vytvářet vlastní zdraví prospěšné bakterie, které jsou velmi důležité pro zdraví střev.

V posledních letech je mnohem více lidí, kteří pochopili, že potrava je naším lékem a že to, co jíme, může mít významný vliv na naše zdraví. Ovšem pokud žijete rychlým způsobem života, po většinu dne spoléháte na připravená jídla, a při tom konzumujete tzv. "mrtvou" potravu, která se vyznačuje jen velmi malou antioxidační aktivitou a neobsahuje téměř žádnou vlákninu.
Není náhodou, že některé nemocnice (v Anglii) mají oddělení pro léčbu zácpy dětí do 6 let věku!

Jste to, co jítePřed 30 lety jsme o ničem podobném neslyšeli, ale zkusili jste se někdy zamyslet na tím co dětí jedí v tzv. "fast foodech"? Je to strava "přecpaná" tuky a absolutně bez vlákniny. Vláknina je při tom životně důležitá pro zdraví střev. Máte-li jíst dokonalou stravu, potom musíte jíst dostatečné množství vlákniny.
Skutečnost, že jen málokdo z nás zkonzumuje denně doporučovaných 26-35 g vlákniny vede k jedinému závěru, že nejíme dost čerstvé potravy.
Takže vaše stravování je velmi důležité, ovšem i zde paltí jedno významné pravidlo, které říká, že není důležité co jíte, ale jak to strávíte !

Podívejme se tedy nejprve na naše trávení:


Žvýkejte potravu

Naše trávicí ústrojí je úžasná věc. Zpracovává potravu, kterou jíme, a vylučuje zbytky, které nestrávíme. Ovšem někdy faktory jako stres, špatné zdraví, stárnutí či dnešní zpracovaná strava mohou mít za následek, že trávicí ústrojí nefunguje tak, jak by mělo.
Pokud k tomu přidáte fakt, že miliony lidí denně do sebe rychle nahází zpracovanou potravu, aniž by se zdržovali pořádným rozkousáním, není žádným překvapením, že mezi nejprodávanější produkty v lékárnách patří přípravky na podporu trávení.
Často ovšem tyto přípravky pouze maskují příznaky, aniž by řešily příčiny problémů.
Žvýkání je první část trávicího procesu a lidé ho často podceňují. Dobré zvlhčení potravy je důležité, aby se spojily trávicí enzymy s potravou a abychom mohli strávit potřebné živiny. Sliny zvlhčují potravu a tím usnadňují polykání. Jsou také bohaté na trávicí enzymy, které rozkládají sacharidy.
Další enzymy jsou potom vylučovány slinivkou a játry, aby mohlo docházet k trávení potravy ve střevech, nicméně celý tento proces probíhá mnohem lépe, když je potrava v ústech řádně rozmělněna a zvlhčena.
Když hovoříme o žvýkání, stojí za to se zmínit i tom, kdy a jak jídlo zapíjet. Ideální scénář by byl, kdybychom se dobře napili ještě před konzumací jídla. To znamená, asi 25-30 minut před jídlem. Tak bychom se vyhnuli tomu, že budeme mít žízeň během jídla.
Nadměrné pití tekutin během konzumace jídla může totiž rozředit trávicí enzymy a tím bránit dobrému trávení. Samozřejmě, tak jako ve všem, musí být i zde jakási rovnováha. Neříkám, že bychom neměli nic pít ani, že bychom neměli pít v přiměřeném množství víno během oběda, či večeře, ovšem určitě bychom měli toto pití omezit na minimum.
Káva či čaj bezprostředně po jídle rovněž není nejlepší řešení z téhož důvodu. Nejlepší je nechat si 30- minutovou přestávku po jídle, než si dáme něco k pití.zdravá strava ?
Mnozí lidé si neuvědomují, že zdravé trávicí ústrojí a zdravá střeva spolu velmi úzce souvisí. Pokud je potrava efektivně rozložena, je mnohem snažší ji strávit, což znamená nejen to, že životně důležité živiny jsou lépe vstřebávány v tenkém střevě, ale také to, že nestrávené zbytky mnohém lépe projdou střevy.
Potrava, která zůstane nestrávena, se může v tlustém střevě fakticky stát dráždivým prvkem.

Shrnutí:
1. Žvýkejte potravu pomalu a řádně a snažte se, aby byla co nejvíce tekutá. Tím snížíte nároky na trávicí ústrojí a podpoříte vylučování všech důležitých trávicích enzymů.
2. Překotnost v konzumaci jídla vede k nadměrné tvorbě plynů, takže se snažte mít ústa zavřená, když žvýkáte (ostatní to ocení). Nadýmání v podbříšku může být příznakem zaražených větrů.
3. Nejezte příliš pozdě večer.
4. Odpočiňte si po každém jídle.
5. Jezte menší porce a omezte tuky v potravě jak jen je to možné.

Staré Zen přísloví říká : " Ranní ptáče může dostat červa, ospalejší myš dostane sýr" a lze aplikovat na to, jakým způsobem máme jíst - NESPĚCHAT!
V určitém období, pokud trávení probíhá ve stresu, je užitečné přidávat trávicí enzymy formou různých doplňků.

Jste to, co jíte
Žvýkání potravy a dostatečný čas na jídlo jsou prvním krokem, který musíme učinit. Dalším krokem je snaha jíst úplnou, celistvou stravu.


Čtěte také další související články:

Jak překonat zácpu
Zácpa v těhotenství, problém, o kterém se málo hovoří
Dopřejte jarní očistu také svému zažívání
Potraviny, kterých se naše tělo těžko zbavuje

Zdroj: ZdraváStřeva.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
by to nešlo Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles