Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podporují potravinové doplňky zdraví?

23. 08. 2009 | Péče o tělo
Cílem potravinových doplňků a zvláštní výživy by měla být podpora vyváženosti stravy a jejich nutričních hodnot. Jejich nevhodné užívání (např. dia produkty s umělými sladidly zdravou částí populace - zejména dětmi, nadměrná konzumace produktů obsahujících syntetická barviva atd.) mohou vést nejen ke snížení nebo eliminaci jejich funkce, ale v některých případech (zejména při konzumaci vyšší než doporučené dávky) i přímo poškozovat lidské zdraví.

Na co by si spotřebitelé měli dávat pozor při výběru potravinových doplňků a zvláštní výživy, jak by se měli orientovat v jejich značení a jaké jsou mýty spojené s jejich konzumací, na to vše nám odpověděla Mgr. Nataša Králiková.

Nejčastější dotazy se váží k dia produktům a jejich vlivu na snižování lidské hmotnosti. Plní dia produkty tuto funkci?

Dia produkty nejsou určeny ke snižování energetického příjmu, tedy redukci váhy. Zvláště v potravinách, které běžně konzumují děti, by se vůbec neměla náhradní umělá sladidla určená pro diabetiky objevovat. Mýtus, že umělá sladidla snižují hmotnost, není založen na pravdě. Dokonce se uvádí, že účinek na hmotnost člověka je opačný. Organismus při požití náhradního Podporují potravinové doplňky zdraví?sladidla nemá dostatečnou hladinu cukru, a tím je paradoxně vyvolána chuť na sladké. Umělá sladidla vlastně dokážou chuť k jídlu naopak zvýšit.  Navíc mají mnohem více kalorií.

Pokud zůstaneme u tématu snižování tělesné hmotnosti, existují nějaká „pravidla“, kterými by se spotřebitelé měli řídit při výběru takovýchto produktů?

Potraviny pro nízkoenergetickou výživu, které jsou ke snižování tělesné hmotnosti určeny, by měly obsahovat náhradní přírodní sladidla – zejména fruktózu. Důvodem je o cca 20% vyšší sladivost a schopnost se v těle jako tzv. jednoduchý cukr (monosacharid) jednoduše odbourat.

Obsahují i potravinové doplňky a zvláštní výživa látky, které by mohly škodit lidskému zdraví?

Stejně jako pro všechny potraviny jsou i pro tyto produkty nastaveny limity pro obsah látek, které by mohly mít negativní vliv na lidské zdraví - jejich dodržování je přísně sledováno. Spotřebitelé by měli dodržovat doporučené denní dávky, které jsou uvedeny na etiketách těchto produktů. Jako příklad by mohl posloužit běžně používaný benzoan, který je přidáván za účelem prodloužení trvanlivosti potravin. I pro něj jsou nastaveny limity tak, aby konzumace produktů, které ho obsahují, zdraví člověka nepoškozovaly, nicméně pokud by spotřebitel delší dobu užíval vyšší než doporučené množství, mohlo by se u něj díky této prokázané karcinogenní látce zvýšit riziko onemocnění rakovinou.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Proboha,které trdlo psalo tenhle článek.Diabetici mají umělá sladidla zakázaná,stejně jako DIA výrobky. Musí si jen spotřebu cukrů hlídat,ale ne je nahrazovat!
Obrázek uživatelky
profil
absolvovala som liečbu s aloe a bola som spokojná
Obrázek uživatelky
profil
som v prvom rade za pravú prírodu
Obrázek uživatelky
profil
Prý umělá sladidla dokáží azvýšit chuť k jídlu a mají mnohem více kalorií. Benzoan prodlužuje životnost potravin a při jeho větší spotřebě by mohlo dojít k onemocnění rakovinou. Potom, že jsou potraviny zdravé.
Obrázek uživatelky
profil
jeto určitě sporné,jinak ať si každý sám uváží co na něho nejlépe působí!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles