Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odborníci varují před podceňováním dehydratace

10. 08. 2016 | Péče o tělo
Léto není jen ve znamení slunce a dovolených. Je spojeno také s rizikem dehydratace a podle lékařů lidé toto nebezpečí stále výrazně podceňují. Nedostatek tekutin v těle může mít i smrtelné následky. Přesto, že jsou nejohroženějšími skupinami děti a senioři, dostatek tekutin by si měli hlídat i dospělí.

K častým projevům dehydratace patří únava a bolesti hlavy. Pokud je však nedostatek tekutin v  těle častější, mohou se objevovat močové či ledvinové kameny, nebo dokonce dojít k úmrtí spojenými s kardiovaskulárními problémy.

Nejjednodušším způsobem, jak dehydrataci předejít, je vyhýbat se přímému slunci a dodržovat správný pitný režim. V létě to znamená vynechat ledové nápoje, které tělo zbytečně zatěžují, a pít pravidelně a postupně. Rozhodně není dobré vypít více než litr tekutiny během jedné hodiny.
Dnes už také neplatí někdejší „povinné“ 2 litry denně na člověka. Každý by měl vypít přibližně 0,4 dcl tekutiny na kilogram své váhy.

voda a pitný režim„Máme však na mysli hmotnost optimální; tedy pokud měříte 180 cm, tak je většinou optimální hmotnost přibližně mezi 70-80 kg. Například sedmdesátikilogramový člověk tak potřebuje 2,8 litru tekutin denně. V letních měsících nebo při sportu by měla být spotřeba vyšší,“ vysvětlil RNDr. Pavel Suchánek.

Řada lidí má tendenci se napít, až když má pocit žízně. To už je ale pozdě, protože se jedná o jeden z prvních příznaků mírnější dehydratace, stejně jako tmavší barva moči.

Pitný režim se samozřejmě neskládá jen z nápojů, ale doplňuje jej ovoce a zelenina nebo jiné potraviny. „Základem pitného režimu by měla být voda. Není ale důvod se vyhýbat v malém množství ani slazeným nápojům, například při sportu nebo turistice. Kromě vody z těchto nápojů tělo využívá během zátěže právě i cukry, které bere jako zdroj energie pro svalovou práci. Tedy i sladký nápoj může pomoci, pokud je konzumován ve správném čase a v rozumné míře,“ doplnil RNDr. Suchánek.  

Nedostatek tekutin při sportu může dokonce významně ovlivnit i výkonnost. Už dvouprocentní dehydratace těla způsobí snížení atletického výkonu o 10 procent. Pokud má tělo málo tekutin, snižuje se rovněž hladina serotoninu důležitého pro nervový systém. Žíznivý člověk se tak hůře soustředí, bývá unavený a podrážděný.
 

Jak poznat dehydrataci?

  • sucho v ústech, pocit žízně
  • tmavší barva moči
  • suché (až popraskané) rty
  • bolest hlavy, ospalost, malátnost

5 rad jak předejít dehydrataci:

  • pijte přiměřené množství tekutin (příliš málo tekutin neprospívá našemu tělu, stejně jako jejich velké množství)
  • pijte pravidelně (dohnat to večer tím, že vypijeme litr najednou, nepomůže)
  • jezte potraviny s vysokým obsahem vody (zejména různé druhy ovoce a zeleniny, lehké vývary apod.)
  • nekonzumujte větší množství alkoholu (dehydruje stejně jako káva nebo černý čaj)
  • v horkém létě vynechte ledové nápoje

Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !