Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přírodní prostředky na cholesterol a vysoký a nízký tlak

5. 11. 2010 | Péče o tělo

Začínáme tím, že začneme žít zdravým životním stylem. K tomu patří správná životospráva a dostatek pohybu.

Vysoký krevní tlak

Mnoho z nás o něm vůbec neví, zpočátku nemívá žádné příznaky. Později se může projevovat např. bolestí hlavy, únavou nebo poruchami spánku. Má podíl na vážných nemocech, srdečním infarktu, mozkové mrtvici a mnoha dalších. Vysoký tlak můžete snížit správnou životosprávou. Omezte co nejvíce solení. Konzumujte málo červeného masa, místo něj zařaďte do jídelníčku ryby nebo drůbež, nízkotučné potraviny, kvalitní oleje - např. olivový olej. Jezte hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva. Zvolte si aktivitu, která vás bude těšit. Stačí denně půlhodinová procházka, nebo se zaměřte na nějaký sport. Riziko onemocnění s vysokým krevním tlakem se zvýší, budete-li mít nadváhu. Naučte se zvládat stres a také relaxovat. Nekuřte, kouření způsobuje zvyšování krevního tlaku a také omezte spotřebu alkoholu.

Co všechno nám sníží krevní tlak?

Pravidelná konzumace ovesných vloček snižuje tlak a také hladinu cholesterolu. Můžete si je nasypat třeba do jogurtu. Česnek je nejen účinné antibiotikum, ale také dobrým pomocníkem při snižování krevního tlaku. Denně stačí sníst jeden stroužek. Můžete si koupit také tinkturu nebo sušený koncentrát.

Bylinky na vysoký tlak

Při použití bylinek je vhodné se předem poradit s lékařem nebo lékárníkem. Vysoký krevní tlak snižuje hloh obecný, léčí také srdeční potíže a kozlík lékařský, který nejen snižuje tlak, ale má silné uklidňující účinky.

 

Cholesterol

Cholesterol je pro organizmus nepostradatelný, ale na druhou stranu ho nesmíme mít v krvi nadbytek. Jeho vysoké hodnoty vedou ke vzniku mnoha vážných nemocí.

Začínáme opět správnou životosprávou.  Stejně tak jako u vysokého tlaku. Zařaďte do jídelníčku rostlinné tuky, živočišné z jídelníčku vyškrtněte, stejně jako uzeniny.

 

Na zvýšený cholesterol jsou nejlepší citrusy

Pomerančová nebo grepová šťáva z čerstvě vymačkaného ovoce udržuje normální hodnoty cholesterolu v krvi.

Sója a sójové mléko

Sója jako luštěnina a sójové mléko jsou nejbohatším zdrojem proteinů, vitamínů a minerálů. Neobsahují cholesterol a jsou lépe stravitelné.

Zelený čaj upravuje vysoký krevní tlak a odbourává cholesterol v krvi. Pití zeleného čaje zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.

 

Nízký krevní tlak

Přestože není na rozdíl od vysokého tlaku nebezpečný, ale i tak dokáže pěkně potrápit. Lidé s nízkým tlakem se cítí malátní, omdlívají, mají závratě. K jeho regulaci vám bohatě postačí úprava jídelníčku. Při nízkém tlaku je vhodná lehká strava, v menších porcích a častěji denně zastoupená dostatkem vitamínů B a C, minerálů a bílkovin. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim, vhodné jsou minerálky. Sůl není sice ve větším množství zdravá, ale na rozdíl od lidí s vysokým krevním tlakem si jídlo osolit můžete. Sodík obsažený v soli totiž krevní tlak zvyšuje.

Co pomáhá na nízký krevní tlak?

Lékořice, která nízký tlak mírně zvýší. Vysoký obsah lékořice mívají také pendreky nebo lékořicové bonbony. S jejich konzumací to ale nesmíte přehánět, aby vám neuškodily jinak.

Káva

O kávě se říká, že rychle zvedne tlak, ale jen na chvíli. Na zvýšení tlaku je účinný černý nebo zelený čaj.

Bylinky na nízký tlak

Nejlepšími bylinkami jsou kopřiva a zázvor, ze kterých si můžete připravit čaj.

Koupele

Při nízkém tlaku jsou účinné koupele s  rozmarýnovým nebo skořicovým olejem. Také studená sprcha po probuzení rozproudí krevní oběh.

 

Přírodními prostředky, správnou životosprávou a pravidelným pohybem můžeme snížit riziko vysokého tlaku, cholesterolu a upravit také tlak nízký.

 

Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Marti, poučný článok.
Dobrých rád nie je nikdy dosť a aj keď človek väčšinu pozná, nezaškodí si ich zopakovať.
Obrázek uživatelky
profil
mam dnes cestoviny s tofu
Obrázek uživatelky
profil
bohudik jsme zdraví
Obrázek uživatelky
profil
bohužel příliš nízký,placatku ale v práci nosit nemohu,jak radí lékař
Obrázek uživatelky
profil
pohybu-hlavne chuze
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles