8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Schwinn cycling a spining - rozdíl?

5. 01. 2009 | Péče o tělo

Oba směry můžeme chápat pouze jako alternativu k jízdě na kole nebo je využívat jako plnohodnotný tréninkový prostředek. Obecně vzato i charakteristika je stejná – hudba, kola, instruktor. Rozdílný je pouze program.


Program Schwinn cyclingu je program, který zajišťuje klientům bezpečný a efektivní trénink. Na rozdíl od jiných cyclingových programů, které jednoduše “přesunou” jízdu z přírody dovnitř, se Schwinn Cycling zaměřuje na výuku důležitých prvků tréninku, jako je kontrola rychlosti otáček a tepové frekvence.


Tento systém zaručí účastníkům hodin výsledky a pomůže jim na cestě k tréninkovému cíli.

Pravidelný kardiovaskulární trénink zlepšuje celkového zdravotního stavu a indoor cycling je výbornou alternativou aerobiku a dalších aerobních aktivit. Skupinové cvičení umožňuje motivaci a dobrou náladu.


sportSchwinn cycling nevyžaduje schopnost koordinace pohybů - žádné tanečky! Jde o vysoce aerobní cvičení na speciálních kolech. Každý si může nastavit zátěž, která mu vyhovuje. Procvičuje svaly nohou a hýždí, ale i paží a trupu. Trenér volí hudbu, která udává rychlost, rytmus a navodí atmosféru. Instruktor připravuje „trasu“ a motivuje účastníky k výkonu.


Schwinn cycling je vhodný pro všechny trénované, kteří si chtějí udržet kondici, obézní, kteří chtějí shodit, ale nemohou zatěžovat dolní končetiny a aerobik neudýchají, seniory kteří bojují pohybem proti civilizačním chorobám a vysokému cholesterolu, sportovce kteří chtějí zvyšovat aerobní kapacitu rekonvalescenty k postupnému a bezpečnému zvyšování kondice a ty, kdo nechtějí nabírat kila s buráky před televizí.


Technika jízdy - informace

Pozice č. 1 – ruce u sebe

Držení ruce u sebe se používá jen při rovině v sedle. Položíte ruce volně do středu řidítek. Palce jsou u sebe a můžete se opírat buď dlaní, nebo vnější stranou dlaně.


Pozice č. 2 – ruce od sebe

Držení ruce od sebe se používá při rovině ze sedla, kombinované rovině, v kopci v sedle, v některých částech kombinovaného kopce a v přípravě na sprint v rovině. Ruce jsou dál od sebe, pěvně držíme řidítka, palce nahoře. Zápěstí je v rovině s paží. Toto držení zajišťuje optimální bezpečí a rovnováhu a roztažený hrudník umožňuje efektivnější dýchání.


Pozice č. 3 – ze sedla (ruce od sebe)

Držení: ze sedla se používá při kopci ze sedla, v některých částech kombinovaného kopce, v částech sprintu v rovině a sprintu v kopci. Ruce umístíme do krajní polohy řidítek. Řidítka uchopíme tak, abychom přitom nenatáčeli ramena.



Techniky

Rovinka v sedle

Rovina v sedle simuluje jízdu venku na rovině. Je to základní technika a používá se např. při zahřívání a zklidňování.

Horní část těla je uvolněná, paže mírně prověšené.

Zpevněte trup, abyste dali podporu spodní polovině zad, ta by měla být lehce nahrbená. Na sedle seďte pořádně, nikoliv na špičce. Kolena by měla být v jedné linii se stehny a kotníky.


Držení: Pozice rukou 1. Palce u sebe. Rukama se opřete o kolo, buď přímo celou dlaní, nebo jejich stranami. Tak se vytváří mezi tělem člověka a kolem uzavřený koloběh energie. Uvolněte ruce a prsty.


Rovinka ze sedla

Při jízdě venku se někdy vyskytuje terén s malými rozdíly mezi rovinou a kopcem. Abyste v takové situaci byli schopní zachovat stejnou rychlost šlapání, můžete dát více síly do nohou tím, že pojedete ze sedla. Tento pohyb simuluje rovina ze sedla.

Než se zvednete ze sedla, zvyšte zátěž. Horní část těla je uvolněná. Ruce lehce spočívají na řidítkách. Kyčle a celá váha těla stojí nad těžištěm pedálu. Měli byste cítit, jak se vám konec sedla dotýká stehen. Aniž byste přenášeli váhu směrem na řidítka, držte ramena lehce vepředu. Šlapání by mělo být plynulé.


Držení: Pozice rukou 2, tak je zaručena nejlepší stabilita těla a bezpečnost. Všechny prsty by měly být nahoře na řidítkách. Pevně se držte.


Kombinovaná rovina

Tato technika je kombinací roviny v sedle a ze sedla. Používá se například při jízdě v horách. Můžete si díky ní zdokonalit svalovou koordinaci.

Tuto techniku provádíme malými pohyby nahoru a dolů. Zadní stranou stehen se držte u konce sedla. Ze sedla se zvedáme silou nohou. Ruce spočívají na řidítkách. Horní část zad je lehce nahrbená. Ramena jsou uvolněná.


Držení: Pozice rukou 2, abyste měli co nejlepší stabilitu a bezpečnost.



Kopec v sedle

Tato technika simuluje stoupání. Protože jedete na stacionárním kole, pohybuje se trup ze strany na stranu. Záda jsou lehce nahrbená. Paže jsou uvolněná a ruce spočívají nahoře na řidítkách. Nezalamujte zápěstí, ať může krev dobře obíhat. Rychlost šlapání je nízká a jste v sedle, proto se během této techniky dobře procvičuje šlapání.

Držení: Pozice rukou 2, aby se vám lépe dýchalo.


Kopec ze sedla

Tato technika také simuluje stoupání. Trup se pohybuje ze strany na stranu. Záda jsou lehce nahrbená. Kyčle a těžiště těla nad středem pedálu. Měli byste cítit, jak se vám konec sedla dotýká stehen. Šlapejte plynule. Díky nehybné konstrukci se do pohybu zapojují hlavně svaly na zadní straně stehna.


Držení: Pozice rukou 3 – kvůli poloze těla.


Kombinovaný kopec

Tato kombinovaná technika zlepšuje svalovou koordinaci. Jde o kombinaci technik Kopec v sedle a Kopec ze sedla. Ve skutečném terénu by to bylo střídání lehčího a náročnějšího stoupání.
Držení měňte plynule, napřed jednu ruku, teprve potom druhou. Budete potřebovat hodně síly v nohou.


Držení: Střídání pozice rukou 2 v sedle a pozice rukou 3 ze sedla. Při přechodu z jednoho držení do druhého se neustále držte alespoň jednou rukou řidítek.


Sprint v rovině

Stejně jako při závodu je třeba i při této technice jet co možná nejrychleji – jako příklad si můžete představit závěrečný sprint k cílové pásce.

V sedle přejděte z pozice rukou 1 do pozice rukou 2 a začněte si přidávat zátěž. Jakmile dosáhnete nižšího tempa šlapání, přejděte z pozice rukou 2 do pozice rukou 3 ze sedla. Rychlost šlapání se zvýší na max. Sprint by měl trvat 10 až 15 sekund. Odpočíváme vždycky v rovině v sedle.

Doba obnovení sil závisí na náplni hodiny. Ke sprintu v rovině je zapotřebí dobrá technika a dobrý aerobní základ. Jen pro zkušené studenty.


Držení: Začínáme pozicí rukou 1, potom přecházíme do pozice rukou 2 a na samotný sprint přejdeme do pozice rukou 3. Při přechodu z jednoho držení do druhého se neustále držíme alespoň jednou rukou řidítek.


Sprint v kopci

Cílem je jet co nejrychleji do kopce. Příkladem situace venku by byla snaha odtrhnout se od pelotonu při dlouhém stoupání. Začněte buď z pozice kopec v sedle nebo ze sedla. S vysokou zátěží zvyšujte rychlost šlapání na max., držení ze sedla (3). Sprintujte 10 až 15 sekund, potom si vždy odpočiňte v sedle. Doba obnovení sil závisí na náplni hodiny. Ke sprintu v kopci je zapotřebí dobrá technika a dobrý aerobní základ. Jen pro zkušené studenty.


Držení: Z pozice rukou 2 do pozice rukou 3.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobre vysvetlené
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles